Moć milenijalsa i onlajn platformi

YouTuberi lansirali hit Fila Kolinsa “In The Air Tonight” na top liste 40 godina nakon objaviljvanja

5042 pregleda 0 komentar(a)
Tim i Fred Vilijams, Foto: PEOPLE People
Tim i Fred Vilijams, Foto: PEOPLE People

Jedan od najvećih hitova Fila Kolinsa “In The Air Tonight” ponovo je ušao na muzičke top liste četiri decenije od objavljivanja. Kome bi poznati britanski muzičar trebalo da zahvali na tome što je sa ovom pjesmom ponovo u centru pažnje? Uticaju društvenih mreža i platformi, te izvjesnoj braći Vilijams.

Tim i Fred Vilijams, dvadesetdvogodišnji blizanci, u sklopu svog vloga na YouTube servisu snimaju svoje reakcije dok preslušavaju razne pjesme prvi put, kako nove, tako i stare, za njih još neotkrivene hitove.

Oni su odlučili da premijerno preslušaju Kolinsov hit singl iz 1981, ali sigurno nisu očekivali da će dobiti toliku pažnju. Publiku je posebno dirnula njihova simpatična reakcija - iščekivanje, pa onda nesputano oduševljenje kada se začuju udari bubnjeva u pjesmi, koja je oživjela staru slavu ovog hita.

Zapadni mediji ukazuju na to da su YouTuberi uticali da od četrdesetogodišnja numera još od utorka zauzme drugo mjesto na iTunes servisu. Ona se tako na top listi našla odmah između najsvježije saradnje američkih reperki Cardi B i Megan Thee Stallion na pjesmi “WAP”, koja je zbog njihovih lascivnih rima i naglašene seksualnosti u spotu digla puno prašine i proteklih dana privukla pažnju svih medija, kao i publike širom svijeta.

Za “In The Air Tonight” može se da je jedan od onih vječnih klasika, evergrin koji nikad neće biti zaboravljen, koji uvijek zvuči svježe, a čuveni upad bubnjeva na toj pjesmi ne može proći neprimijećeno, međutim hit Fila Kolinsa još nije dospio do ušiju brojnih “milenijalsa”. Ovo će sigurno doprinijeti da se nepravda ispravi.

Slična stvar dogodila se sa još jednom pjesmom koja je bila hit početkom osamdesetih - “Break My Stride” Metjua Vajldera. U februaru ove godine, nakon pojačanog dijeljenja na društvenoj mreži TikTok, ova numera je dospjela na top 200 listu servisa Spotify i top 100 Apple Musica. Takođe je ušla u Billboardovih top pedeset najprodavanijih pjesama u digitalnom izdanju.Koji je bio uzrok naglog porasta dijeljenja i slušanja? Izazov na TikToku.

Braća Vilijams su na svom YouTube kanalu objavili snimke svojih reakcija i na prvo preslušavanje pjesama Vitni Hjuston, Lorin Hil, dok je slavna kantri kantautorka Doli Parton kazala da ju je dirnula njihova pozitivna reakcija na njenu nezaboravnu numeru “Jolene”.

Snimak koji prikazuje kako preslušavaju “In The Air Tonight” trenutno ima preko šest miliona pregleda. Kolins za sada nije javno komentarisao povratak na top liste.

Bonus video: