Nadam se da će se klubovi otvoriti na jesen

Podgorički tehno muzičar Dino Ganić o saradnji sa vizuelnom umjetnicom Ivanom Pejović

3907 pregleda 0 komentar(a)
Dino Ganić, Foto: Privatna arhiva
Dino Ganić, Foto: Privatna arhiva

Podgorička vizuelna umjetnica Ivana Pejović krajem prošlog mjeseca pokrenula je zanimljiv projekat u kojem se prepliću moderna vizuelna i muzička umjetnost, VJ-ing i DJ-ing, u okviru kojeg je započela saradnju sa domaćim tehno izvođačima.

Njen autorski podkast “The Tetracyst” otpočeo je prirodno saradnjom sa liderom domaće tehno scene Aleksandrom Grumom, koji je nastupio pod pseudonimom Vakat pod kojim se bavi mračnijim elektronskim zvukom. Video pod nazivom “Vakat x Rrose F55 (A/V showcase)” (Pejović se potpisuje kao Rrose 55 u ovom projektu) dostupan je na YouTube kanalu “The Tetracyst” projekta. Tada je kao inspiracija za video poslužio Drugi svjetski rat. Ivana Pejović je tada najavila da će svakog mjeseca objavljivati po jednu epizodu podkasta koji je podržalo i Ministarstvo kulture, pa je sada na YouTube lansiran nastavak, već pomenuta saradnja Dinom Ganićem, inače takođe vizuelnim umjetnikom, dok video prikazuje industrijsku revoluciju, uticaj struje na planetu, Nikolu Teslu... Jedan od najtalentovanijih crnogorskih tehno DJ-eva pričao je o ovom projektu za “Vijesti”.

Kako je došlo do ove saradnje, odakle znaš Ivanu i što misliš o njenom radu? Kako ste radili na ovome, koliko ste jedno od drugog imali neka očekivanja ili davali savjete, ili ste samo prepustili onom drugom da radi što hoće?

Ivanu znam već duži period kroz umjetnost i ista interesovanja u određenim granama umjetnosti. Ivana je jedna jako talentovana i vrijedna osoba, mnogo je poštujem kao slikara i sada već kao vizuelnog umjetnika! S obzirom na to da Ivana i ja imamo jako sličan ukus kada je u pitanju audio-vizuelni svijet, imali smo potpuno povjerenje jedno u drugo i tu nije bilo potrebe za savjetima i smjernicama u radu.

Kako si ti pristupio setu, kakav zvuk ga karakteriše i koliko je drugačiji u odnosu na ono što puštaš u klubu?

Ja sam pristupio setu potpuno prirodno, nisam planirao kada ću ga snimiti, desio se skroz spontano i prirodno u momentu. U setu za Tetracyst dominira mračan i hipnotičan zvuk, dok na lajv nastupima u klubovima možete čuti takođe mračan i hipnotičan zvuk, ali uz mnogo više energije koja tjera na ples.

Šta inače misliš o ovoj akciji Tetracyst i što Ministarstvo kulture pomaže, misliš li da su umjetnici, posebno muzičari među najteže pogođenima mjerama opreza zbog korone?

Tetracyst mi se mnogo dopada i sviđa mi se što iza projekta stoji neko ko je stvarno svim srcem u tome. Iskreno, iznenadio sam se kada sam vidio da je Ministarstvo kulture sufinansiralo projekat, ali mi je bilo jako drago!

Kako je na tebe uticao ovaj period zatvorenosti zbog korone, oni koji su imali tu mogućnost su se uglavnom više posvetili kućnom radu, mada ima i onih koje je cijela situacija bacila u depresiju, šta si ti radio? Nedostaju li ti žurke i razmatra li se organizacija neke sad kad su mjere popuštene malo?

Mislim da su muzičari koji se bave tehno muzikom u Crnoj Gori pogođeni dovoljno i bez korone, a korona je tek učinila svoje da i to malo što smo imali - izgubimo. Meni izolacija ne predstavlja ništa novo, jer većinu vremena provodim stvarajući, jer se pored muzike bavim i vizuelnim umjetnostima, te sam je psihički lako podnio.

Je li tehno muzika pravi saundtrek za ovo apokaliptično vrijeme? Kakva je po tebi situacija bila sa tehno scenom prije svega ovoga - bilo je žurki, moglo bi reći da su se ustalile, ali bilo je i dosta izazova?

Znate kako, tehno scena, sa naglaskom na “tehno”, u Crnoj Gori postoji i duguje sve jednom imenu, a to je Aleksandar Grum, koji godinama traje, podiže nove generacije i neuništiv je. Naravno, zaslugu takođe ima organizacija C2D koja je recimo meni lično otvorila oči kada je u pitanju tehno muzika! Naravno, tu je i organizacija Obscure Events koja trenutno drži tehno scenu na nogama već dvije godine. Obscure ima cijeli program za jesen - zimu sa internacionalnim izvođačima, te se nadamo da će se klubovi otvoriti na jesen. Prikladan saundtrek za ovu situaciju bila bi piano kompozicija “Philip Glass - Metamorphosis 1”.

Dino Ganić
Dino Ganićfoto: Privatna arhiva

Objavio debi, uskoro i nova izdanja

Kad ćemo čuti neku tvoju produkciju, pripremaš li neko izdanje za skorije vrijeme? Što drugo imaš u planu i gdje ljudi mogu čuti tvoje radove i pratiti što radiš?

Ja sam skoro izdao svoje prvo izdanje za Subsist Records “Cannibal Women From Biograd Lake” koje se u digitalnom formatu može kupiti po cijeni od minimum euro i po na Bandcamp stranici izdavača, a uskoro očekujem izdanja na Spacetravel recordsu i nakon toga ponovo Subsist! Moje prvo izdanje možete poslušati na YouTube servisu, sve prethodne audio radove i setove, kao i buduće možete pratatiti na mom Soundcloudu (soundcloud.com/dinoganic). a koga zanima moje vizuelno stvaralaštvo, može ga vidjeti na mojoj Instagram stranici (@unborngeneration).

Bonus video: