Samo pobuna potlačenih može dovesti do promjene

Srpski art rok bend Lira Vega ekranizovao pjesmu koja govori o ljubavi prema našoj planeti

2939 pregleda 68 reakcija 0 komentar(a)
Lira Vega, Foto: Stefan Tomas
Lira Vega, Foto: Stefan Tomas

Mnogi to žele i trude se da budu, beogradski art rok sastav Lira Vega nekako je prirodno, sam po sebi, uvijek bio drugačiji. “Beskompromisna alternativa”, tako su kritičari nazivali grupu koju predvodi pjevačica Zoja Borovčanin, a koja je nastala krajem 90-ih kao dio trupe Pozorišta šešira. Trebalo je samo da komponuju muziku za predstavu “Zima ili snovi ili putovanje u svim pravcima”, ali su muzičari već poznati publici kroz svoj rad u grupama Del Arno Band, Kazna za uši i KKN, sa uspjehom singla “Alfa Akvari” nastavili da rade, što je do danas rezultiralo sa tri studijska albuma, nagradama i brojnim nastupima, kako u Srbiji, tako i po Evropi.

Prošlo je pet godina od izlaska posljednjeg izdanja beogradskog benda, albuma “Duhovi” koji i dalje promovišu, pa su tako objavili pretposljednji spot sa njega za numeru “Uvek ću te voleti”, ali i najavili sljedeće izdanje. Kako je zbog situacije sa koronavirusom u posljednje vrijeme gotovo nemoguće nastupati, Lira Vega je u Beogradu organizovala promociju spota, gdje je prikazan i film “Duhovi iz prošlosti” na kojem je zabilježeno neobično izvođenje albuma “Duhovi” koje je ova ekipa prepustila svojim brojnim kolegama sa scene iz grupa Artan Lili, Darkwood Dub, Bitipatibi, Xanax... O aktuelnostima u bendu pričali su za “Vijesti”.

Zašto i kako sad, u ovom vremenu ludila oko korone, novi spot, film i koncert? Gdje i kad je sniman spot, kako je bilo na snimanju?

Spot je napravljen od snimaka koji su nastajali ove i prošle godine, načinili su ih naš gitarista Vladimir Đorđević i naš stalni saradnik i montažer ovog, kao i nekih ranijih spotova, Nikola Vrzić. Dodatne snimke smo napravili na izletu, jednog toplog dana u avgustu, na Deliblatskoj peščari. Željeli smo da spot koji govori o ljubavi prema životu planete i pominje ljeto izbacimo dok ljeto još traje. I pored korone, život nije i neće stati. Ako ekonomija i izbori nipošto ne staju, željeli smo da upriličimo sebi i slušaocima benda malo uživanja u zbunjujućem vremenu u kojem živimo. Spot smo promovisali u Kulturnom centru “Grad”, a isto veče smo pustili i naš film “Duhovi iz prošlosti” koji je nastao 2016. i zapis je sa promotivnog koncerta za album “Duhov”. Pošto su koncerti i veća okupljanja zaustavljeni, nije bilo svirke.

Jeste li zadovoljni kako je prihvaćen album “Duhovi”? Ovo je pretposljednji spot sa albuma, kad se može očekivati sljedeći?

Album je izašao je 2015. i sad završavamo njegovu temeljnu promociju. Ekranizovali smo 10 pjesama sa albuma, i ostalo je još jedna - “Bluz”. Materijal imamo, samo da sjednemo i pozabavimo se njime. Zadovoljni smo, mada uvijek može bolje, kada bi postojala otvorenost više medijskih kanala za muziku drugačiju od mejnstrima, kakva je naša, vjerujem da bi album malo više dopro i do onih koji nisu po “difoltu” orijentisani na naš zvuk.

Radite na novom materijalu, u kom pravcu zasada to ide?

Što se tiče zvuka, i dalje je to najveći zadatak, a postava je ista kao na prethodnom albumu, dakle vokal i gitara uz matrice. Imamo stalne probe, čini nam se da je taj željeni zvuk sve bliže, snimamo i tražimo. Pjesme su postavljene, a sada radimo na kompleksnijim detaljima, brusimo tekstove, zvuk gitare, a onda slijedi ulazak u studio i miks. Album se zove “Posledice rada” i govori o posljedicama ljudskih mitova, podrazumjevanih istina i svega do čega je to dovelo našu civilizaciju.

Kako je nastao film “Duhovi iz prošlosti” i hoće li kasnije biti dosupan onlajn?

Film je imao svoju “premijeru” još prije dvije godine, a od tada smo ga prikazali na nekoliko mjesta u Beogradu, kao i na nacionalnoj televiziji. Još uvijek ga nećemo postaviti onlajn, jer ga tretiramo kao posebnu poslasticu koja će u budućnosti poslužiti za slatke sastanke i reminiscencije. Ideja tog promotivnog koncerta za “Duhove” je bila da sve pjesme sa albuma odsviraju kolege muzičari iz drugih bendova, pa smo skupili ekipu i sve to snimili i sad imamo jedan pravi koncertni film.

Što vas je motivisalo da osmislite taj neobičan koncert, kako je bilo prisustvovati svom koncertu iz uloge posmatrača?

Spremali smo promociju i sasvim slučajno, kroz šalu je promakla ova ideja, a uklopila se sa željom domaćina da to veče bude nešto drugačije od običnog koncerta. Svi muzičari koje smo zvali su lako odabrali svoje pjesme, savršeno su se uklopile njihove želje i senzibiliteti sa pjesmama, a za vrijeme pripreme nije bilo ni jedne napete situacije, entuzijazam učesnika je bio nevjerovatan! Uživali smo te večeri i mnogo nam je drago da imamo zapis koji će nas uvijek vraćati na to uzbudljivo vreme.

Kad ćemo vas vidjeti u Crnoj Gori, odavno niste dolazili, je li bilo nekih poziva?

Nažalost nema poziva i kontakata, mi smo kompaktni, jednostavni i spremni da se, čim se za to stvore uslovi, otisnemo i sviramo, zovite nas, pišite! Nadamo se skorom susretu!

Ljude u Srbiji izbacuju na ulice i pored korone

Kako je inače cijela ova situacija sa koronom uticala na vas? Mislite li da su muzičari među onima koji su najteže pogođeni?

Muzičari su pogođeni utoliko što je onemogućeno sviranje uživo, festivali, a samim tim i zarada od ovih aktivnosti. Sigurni smo da ima mnogo ugroženijih grupacija, u Srbiji i pored korone ljude i dalje izbacuju na ulice iz stanova zbog dugova, masovno se ostaje bez posla... Bez obzira na primarni posao, sirotinja ostaje sirotinja u sve gorem položaju, dok se bogati bahate i sve su bogatiji, i to je prava tragedija vremena u kome živimo i korone. Vjerujemo da samo pobuna potlačenih i prezrenih protiv divljaštva neoliberalnog kapitalizma može da dovede do toga da se dogode prave promjene, kako među muzičarima tako i u drugim profesijama.

Bonus video: