Finalisti nagrade Milana Mladenovića za 2020.

Dobitnik će biti proglašen na Milanov rođendan, 21. septembra

4638 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Zadužbina Milana Mladenovića, kultnog beogradskog i jugoslovenskog muzičara i frontmena Ekatarine Velike (1958-1994), objavila je spisak od 14 pjesama koje su ušle u finale za nagradu “Milan Mladenović” za 2020. godinu, a odabrane su nakon drugog kruga glasanja žirija, na osnovu regionalnog konkursa.

U pitanju su pjesme: “Alkohol” sastava Mrave brojim, “Anestezija” - Nekud, “Anonimnim SMS” - Sale i Sedlari, “Bebo” - Nataleé, “Daj mi sve” - dram, “Dan na Tisi” - Rebel Star, “Digresija na zeku II” - Klinika Denis Kataneca, “Držali smo se za ruke” - Sara Renar, “Igle” - Playground Hustle feat. Shot, “Ljubavnik” - Čao Portorož, “Ona je iz Ju Es Ej” - Despot Tomić, “Pesma Mesecu” - Dukatt, “Sve je ko pre” - Magic Bush i “Tiho” - Buč Kesidi.

foto: Promo

Članovi žirija - Darko Rundek, Srđan Gojković Gile i Mirela Priselac Remi odlučili su da, umjesto planiranih 12, u finalnu fazu izbora za najbolju pjesmu s teritorije bivše Jugoslavije u proteklih godinu dana, uđe 14 pjesama od ukupno prijavljenih 319. Uslove su ispunile 243 pjesme, a odbijene su one na engleskom jeziku, instrumentali i objavljene prije 30. juna 2019. godine. Gile, Rundek i Remi su od podataka dobili samo naslov i tekst pjesme, bez imena autora/benda.

Dobitnik će biti proglašen na Milanov rođendan, 21. septembra, a svečana dodjela će se prenositi uživo putem društvenih mreža Zadužbine Milana Mladenovića, osnovane prema nalogu koji je u svom testamentu ostavila njegova majka Danica Mladenović s namjerom da se autorska i lična zaostavština sačuva kao cjelina i namijeni za kulturne i humanitarne svrhe. Nagrada se dodjeljuje na osnovu regionalnog konkursa od 2019. godine, kao podsjetnik na veliko Mladenovićevo djelo. Prvi dobitnik priznanja je beogradski bend Artan Lili, nagrađen za kompoziciju D.E.P.R.A.

Bonus video: