Zatvoreno peto izdanje Made In New York Jazz festivala

Organizatori uspjeli da pobijede prepreke izazvane pandemijom koronavirusa i dovedu svjetske zvijezde u Crnu Goru

5260 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Rabbit Records
Foto: Rabbit Records

Ovogodišnje izdanje Made in New York Jazz Festivala Montenegro zatvoreno je sinoć vanserijskim džez koncertom u atrijumu Capital Plaze u Podgorici, a publika je bila u prilici da čuje kako domaće i regionalne, tako i svjetske zvijezde ove vrste muzike.

Kao što je to bio slučaj i prethodnih večeri, budući da je broj posjetilaca bio ograničen zbog aktuelne globalne pandemije koronavirusa koja mnogo uticala i žestoko poremetila planove brojnih festivala, publici je omogućeno da koncerte prati kako putem televizije, tako i onlajn, uz pomoć sve popularnije platforme Platform081, koja je od početka kovid-19 krize prenijela u mnoge crnogorske domove nastupe muzičara raznolikih žanrova posljednjih mjeseci.

Noć ranije, u subotu veče u etno džez klubu “Sejdefa” publika je mogla da uživa u nastuput Reunion Funk Banda koji se osjećao kao na domaćem terenu, jer inače često nastupa na tom mjestu, pa se tu ponovo okupio i za ovu priliku.

Rrenomirani džez fank sastav iz Beograda sastavljen je od iskusnih profesionalaca i provjerenih majstora tog zvuka, a prema saopštenju organizatora, publici je servirao duh američkih klubova u kojima je gruve bez prestanka prepoznatljiv programski koncept. Kvintet čine Ljubiša Paunić Paun (saksofon), Mirko Sokolović (bas), Dejan Hasečić (gitara), Željko Janković (bubnjevi) i Filip Bulatović (klavir).

Veličanstveno, s obzirom na prilike uslovljene pomenutom pandemijom, otvaranje Made in New York Jazz festivala održano je u petak veče, 4. septembra u Tivtu. Na prostoru nautičkog naselja Porto Montenegra publika je mogla na otvorenoj Synchro pozornici da uživa u sjajnim nastupima stranih i domaćih džezera.

Ovogodišnje, jubilarno peto izdanje crnogorske verzije Made in New York Jazz festivala svojim performansima uveličali su Tomi Kembel (bubnjevi), Kalvin Džouns (bas), Jakov Mejman (saksofon), Staford Hanter (trombon, svirač na morskim školjkama), Marijen Solivan (vokal), Vladimir Maraš (klavir, sintisajzer), Matija Dedić (klavir), Rastko Obradović (saksofon), Sara Jovović (klavir) i MIlorad Šule Jovović (gitara).

Kao i do sada, za organizaciju ovog festivala pobrinula se crnogorska izdavačka kuća Rabbit Records, koju vodi naš proslavljeni džezer Vladimir Maraš, u saradnji sa Made in New York Competition franšizom i Festival INC-om iz Njujorka.

Cijena ulaznice svake večeri bila je osam eura, a broj mjesta za posjetioce bio je ograničen u skladu sa mjerama koje su u trenutku održavanja koncerata bile propisane od strane NKT-a i IJZCG.

Made in New York Jazz Festival Montenegro je evropska verzija Njujorškog džez festivala koji se svake godine u maju održava u Tribeca Performing Arts Centeru u tom američkom gradu. U saradnji sa izdavačkom kućom Rabbit Records, svake godine se nakon njujorškog prestižnog festivala specijalna evropska verzija održava u junu, ali je ove godine program pomjeren zbog krize izazvane koronavirusom.

Made in New York Jazz Festival Montenegro prvi put je lansiran 2016, a tokom prve četiri godine je ugostio preko 50 renomiranih džez izvođača sa svih strana svijeta, među kojima su bila i neka legendarna imena ove vrste muzike, ponajviše iz Sjedinjenih Američkih Država, doma džez muzike, ali i iz drugih zemalja. Na taj način Rabbit records i Vladimir Maraš sa ovim susretima džezera već su doprinijeli mogo na mapiranju Crne Gore kao poželjne džez destinacije.

Mnoge slične manifestacije ove godine su zbog pandemije koronavirusa otkazane i pomjerene za narednu, ali je trudom i radom organizatora Made in New York Jazz Festival Montenegro “preživio” i pored svih muka je održan. Dva puta je promijenjena lista izvođača, festival je odlagan, ali organizatorski tim nije želio da “spusti instrumente na pod”, već je kreirao program koji je u tri dana, ljubiteljima džeza omogućiti vrhunsko uživanje.

Organizatori su se zahvalili svima koji su podržali festival i prisustvovali sjajnim džez koncertima.

Bonus video: