Kovač snimio album fotoaparatom

Radi se o uživo snimljenim pesmama u kojima se pored glasa i gitare čuje i šum koji u snimak unosi sam fotoaparat Canon. Jedna od novih pjesama snimljenih direktno fotoaparatom je i pjesma “Plešimo”. Zapravo, fotoaparatom je tonski zabilježeno proizvođenje ove pjesme koje publika može da čuje u ovom istoimenom video snimku

4269 pregleda 0 komentar(a)
Daniel Kovač, Foto: Milica Kolarić
Daniel Kovač, Foto: Milica Kolarić

Nakon albuma “Karantin” snimljenog fotoaparatom za vrijeme pandemije koronavirusa, jedan od predvodnika srpske kantautorske scene, uvijek intrigantni i avangardni Daniel Kovač je nastavio da snima pjesme na sličan način, pa je publici predstavio još jednu zanimljivu numeru. Istaknuti kreativac i performer, član jednog od najznačajnijih srpskih indi rok bendova Jarboli, te unikatne grupe Jesenji orkestar, književnik i vizuelni umjetnik lansirao je sve svoje nove radove u etar putem YouTube servisa gdje se pjesme mogu besplatno poslušati.

Radi se o uživo snimljenim pesmama u kojima se pored glasa i gitare čuje i šum koji u snimak unosi sam fotoaparat Canon. Jedna od novih pjesama snimljenih direktno fotoaparatom je i pjesma “Plešimo”. Zapravo, fotoaparatom je tonski zabilježeno proizvođenje ove pjesme koje publika može da čuje u ovom istoimenom video snimku.

“Čim sam je smislio, odmah sam je i snimio bez puno razmišljanja. Pjesmu sam poslao Ivanu Čkonjeviću, mom drugu i istaknutom članu Jesenjeg orkestra. Pošto je pjesma uhvatila neku starinsku rokenrol vibraciju, koju su klasične rok pjesme nekada imale, uzbuđen tim otkrićem, odlučio sam da napravim video koji bi je ispratio. Uradio sam to animacijom. Nacrtao sam preko petsto crteža u kompjuterskom programu Paint od kojih sam sastavio video koji možete da vidite. Na kraju, pjesmu sam poslao u slavni studio Krokodil u kome je Petar Stevanović uradio konačni mastering”, saopštio je Kovač putem društvene mreže Facebook.

Zanimljiv spot koji je Kovač sam napravio može se takođe pogledati na YouTube servisu.

“Vremena su vanredna. Čuvajte zdravlje. Čuvajte jedni druge. Pri tom, ne zaboravite da pokušate da uradite nešto blesavo i ludo. Tako se uči. Preko ove pjesme već sam puno toga naučio. Idemo dalje. Pozdravlja vas Daniel Kovač”, stoji u nastavku poruke srpskog muzičara.

Daniel Kovač je po struci elektroinženjer, bavi se i programerstvom, a pojedini srpski mediji okarakterisali su ga kao “renesansnog čovjeka našeg vremena”. Tokom posljednjih dvadesetak godina ostavio je značajan trag i u pop kulturi i u tzv. “visokoj umjetnosti” u Srbiji, i u mejnstrim medijima i u opskurnosti alternativnih galerija i koncertnih prostora. Publika ga je upoznala prije svega kao jednog od dva glavna autora u bendu Jarboli, jednoj od najznačajnijih alternativnih rok grupa u Srbiji u moderno doba. Kao književni autor je ušao u uži izbor za NIN-ovu nagradu 2002. za debitantsku knjigu “Logika reke, pruge i otpada”.

Do sada je objavio tri romana: “Carstvo” 2007, “Uzvodni bluz” 2009. i “Klara i leksikon minimalnog života” 2014. Objavio je je i zbirku “pjesama za pjevanje, ali i za čitanje”, pravi crteže i grafike koje povremeno izlaže, a imao je i karijeru ilustratora i učesnika na likovnim izložbama. Posljednjih godina posvećen je svom folklornom projektu Jesenji orkestar s kojim je objavio četiri albuma, dok je s Jarbolima od 1991. iza sebe ostavio sedam albuma, od kojih je posljednji samizdat “Podrška je važna” iz 2014

Bonus video: