Pandemija će pokazati koji su to parovi pravi

Bend “Vatra” novim singlom osvaja top-liste širom regiona, a Ivana Dečaka su inspirisali međuljudski i partnerski odnosi tokom korone

2480 pregleda 0 komentar(a)
Grupa Vatra, Foto: Privatna arhiva
Grupa Vatra, Foto: Privatna arhiva

Hrvatski sastav “Vatra” već nedjelju dana osvaja top-liste širom regiona sa novim singlom “Carstvo sunca”. Frontmen Ivan Dečak koji stoji i iza ove numere priznaje da su ga i ovoga puta inspirisali međuljudski odnosi o kojima inače govori većina njegovih pjesama.

“Ovoga puta upravo su mi za inspiraciju poslužili ti međuljudski i partnerski odnosi za koje smatram da su tokom pandemije bili na ispitu. Dobar dio njih izaći će iz ove situacije povezaniji nego prije, ali nažalost, biće i onih koji će zahvaljujući pandemiji kako kažem u pjesmi ‘poći u krivom smjeru’ i udaljiti se jedni od drugih ili svako na svoju stranu. Upravo će ova pandemija pokazati koji su to parovi pravi, a kojima je bolje da svoj život nastave jedni bez drugih”, konstatuje u razgovoru za “Vijesti” Ivan Dečak.

Numera “Carstvo sunca” već polako osvaja radijski etar, pa je reakcijama na novi singl frontmen Vatre prezadovoljan.

“Kada sam je snimio bio sam ubijeđen da se neće dopasti ljudima na prvu, jer zvuči malo alternativno. Međutim, i pored dugogodišnjeg muzičkog iskustva sam se prevario. Nekako su je odmah sve radio stanice širom regiona prihvatile, vrte je, a na našem Youtube kanalu nema nijedan negativan komentar, što me raduje i kao autora iste i kao izvođača. Ova numera je najava našeg desetog albuma uz prethodno objavljeni singl ‘Sva naša ljeta’. Super nam je uvijek kad nas publika zahvaljujući nekom singlu pusti u svoje živote ili kad svoj dan započinju našim pjesmama”, priznaje Dečak.

Tokom pandemije sagovornik “Vijesti” je bio vrijedan i radio numere koje će se naći na novom albumu.

“S obzirom na to da u svom stanu imam studio, svaki dan sam odlazio ‘na posao’ i stvarao pjesme. Neke od njih će se naći na novom albumu, neke će možda otpjevati neko drugi. Tokom pandemije ostvario sam ponovo saradnju sa Massimom koji je otpjevao moju kompoziciju ‘Mali krug velikih ljudi’ koja će se naći na njegovom albumu, tako da sam tokom tih karantinskih dana bio veoma vrijedan. E, sad koliko je od albuma gotovo procentualno ne mogu to da kažem, jer se uvijek to može promijeniti. Ono što je sigurno je da ćemo prije njegovog objavljivanja pustiti još nekoliko singlova, jer sve je manje albumske publike, pa se i mi već nekoliko godina prilagođavamo tržištu tako što objavljujemo pjesmu po pjesmu”, otkriva Dečak.

Zbog ugovora sa izdavačkim kućama nedavno se otvoreno pobunio i američki muzičar Kanje Vest koji ističe da su “izrabljivački”, no Dečak tvrdi da ništa bolja situacija nije ni kod nas.

“Ne vjerujem ja da je neki naš stručnjak smislio sve te stavke ugovora, vjerovatno je da su prepisali iz tih ugovora velikih svjetskih izdavačkih kuća. Ono što je karakteristično i kod njih i kod nas je da izvođači ništa ili jako malo dobijaju od prodaje albuma. No, njihovim izvođačima to više smeta jer je puno više novca u igri, zato se tako otvoreno i bune. Recimo bend “Arctic Monkeys” koji je sa prvim albumom napravio veliki uspjeh, međutim, tek poslije drugog albuma mogli su da imaju koristi od svog albuma. Što se nas tiče imamo ih iza sebe devet i svi su objavljeni pod etiketom Dallas recorda, tako da nam oni nijesu samo poslovni partneri, godinama smo već i prijatelji”, pohvalio se Dečak.

“Svakako da što se tiče toga uvijek može bolje, no s obzirom na to da isključivo živim od muzike, ne žalim se, iako je ova pandemija gotovo upropastila muzičku industriju”, zaključuje Dečak.

Gonzo u obavezama, sa Filipom bilo lako sarađivati

Iako je većinu spotova benda “Vatra” uradio proslavljeni hrvatski režiser Radislav Jovanović Gonzo, ovoga puta posao je povjeren Filip Gržinčić.

“Kako sam se sa porodicom tokom pandemije preselio na ostvro Krk, upoznao sam Filipa koji je iz Rijeke, odmah tu preko puta nas, pa nam je bio blizu i lako smo ostvarili saradnju. Što se tiče Gonza, nijesmo ga zamijenili, no on je sad zauzet snimanjem serije. U svoj toj njegovoj gužvi, prije nedjelju dana me je zvao da pita kad ćemo snimiti spot za numeru ‘Carstvo sunca’ ali sam ga obavijestio da je on gotov i u etru. Nema veze, svakako nam je i naredni singl gotov, pa će Gonzo ako stigne možda snimiti spot za njega”, otrkiva Dečak, a o novom saradniku Filipu imao je samo riječi hvale.

“Mi uvijek volimo malo da promijenimo, a Filip je voma kreativan, artristički nastrojen i zaista je saradnja sa njim bila veoma prijatna” dodao je Dečak.

Bonus video: