Američka pjevačica iskreno o svojim pjesmama

Ališa Kiz: Mogla sam da budem prostitutka

“U vrijeme kad sam počela da svoju muziku lansiram u svijet, to uopšte nije bio trend. Sve radio stanice su mislile da sam ja neka 40-ogodišnja džez pjevačica. A ja sam zapravo imala 19 godina, nosila kikice i dolazila iz Harlema”, ističe Ališa

7464 pregleda 3 komentar(a)
Ališa Kiz, Foto: Beta/AP
Ališa Kiz, Foto: Beta/AP

Mnogi muzičari znaju da budu lažno skromni ili da svoja dostignuća pripisuju bilo kakvoj spiritualnoj energiji koja je trenutno u modi. Američka r’n’b pjevačica Ališa Kiz nije takva, piše britanski “Guardian” koji je sa njom radio intervju, ukazujući na činjenicu da muzika kakvu je ona radila na početku karijere nije bila toliko popularna.

“U vrijeme kad sam počela da svoju muziku lansiram u svijet, to uopšte nije bio trend. Sve radio stanice su mislile da sam ja neka 40-ogodišnja džez pjevačica. A ja sam zapravo imala 19 godina, nosila kikice i dolazila iz Harlema”, ističe Ališa.

Ona se međutim probila 2001. zahvaljujući njenom izvođenju pjesme “Fallin” u emisiji Opre Vinfri, pjesme koja će definisati njenu karijeru i koja je za nju “ništa slično ičemu ikad, ni što je bilo juče, ni danas, ni što će biti sjutra”.

Ipak, pričajući o drugoj numeri američka pjevačica je priznala da je moglo da joj se desi da završi kao neke druge Afroamerikanke iz njenog kraja u to vrijeme - kao prostitutka ili narkomanka. U pitanju je pjesma “Underdog” sa njenog novog albuma, koju je radila u saradnji na Edom Širanom i u kojoj šalje podršku svima onima koji sanjaju bolji život.

“Ja sam ta osoba iz pjesme, ona koja nije trebalo da uspje da pobjegne iz kraja, koja je trebalo da završi kao prostitutka, mlada majka sa 16 godina ili navučena na drogu. Ja sam ta koja sam se mogla naći na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme i biti povrijeđena ili ubijena. Šta je uopšte san? San je luksuz, ako moraš da platiš sve te račune i staviš hranu na sto svojoj djeci. Zato razumijem koliko je snage potrebno da kreneš svojim putem. Zato moje pjesme daju snagu drugima. Mnoge sam pisala u najgorim trenucima mog života”, istakla je pjevačica.

Posljednji album pjevačice rođene 1981. nosi upravo njeno ime “Alicia”, a vratio ju je na top liste upravo hitovima “Underdog” i “Time Machine”. Kiz je takođe u martu objavila i svoje memoare pod nazivom “More Myself: A Journey”.

Preporučujemo za Vas