Ida Prester: Pišem pjesme kao luda, ne dajem sebi vremena da padam u očaj

"“Kvar” je priča o porušenim snovima. Nastala je za vrijeme ovog karantina negdje na proljeće. Brojne veze su bile u krizi, ni u mom braku nisu cvjetale ruže. Kad krene “kvar” u odnosu pokušaš sve - beskonačni razgovori, psihoterapije, afrodizijaci, kamasutra... Ali kad ne ide, ne ide. Spakuješ sve što imaš u kofer i bježiš daleko"

4049 pregleda 0 komentar(a)
Ida Peters, Foto: Instagram
Ida Peters, Foto: Instagram

Ona je jedna od omiljenih ličnosti sa muzičke scene na ex Yu prostoru. Publika ju je upoznala i zavoljela kada ju je šarmirala veselim, hipsterskim elektro pop rokom sa grupom Lollobrigida koja je harala top listama.

Potvrda je stigla u vidu MTV Best Adria Act nagrade 2009. Njena vedrina i harizma donijele su joj uloge voditeljki u emisijama “Dan za danom” na HTV-u, te projektima pomenuog MTV Adria, a radila je i kao kasting menadžer slovenačke produkcijske kuće Komakino.

Poznati zagovornik prava LGBT+ populacije, Ida Prester, rođena 22. marta 1979, udala se i preselila u Beograd na jesen 2012, a sa suprugom Ivanom Peševskim kasnije će dobiti dva sina - Roka i Rija.

Selidba u glavni grad Srbije primorala ju je da okupi novu ekipu muzičara pod imenom Lollobrigida, a godine su joj donijele nešto ozbiljnije, uslovno rečeno, teme.

Pokrenula je projekat Frau Casio 2013, za koji je kazala da ga karakteriše mračniji elektronski zvuk, objaviši više singlova. Zatim se 2017. pridružila i grupi MAiKA, balkanskom alternativnom dens pank sastavu koji čine muzičari iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, a koji kombinuje tradicionalnu muziku sa ovih prostora sa modernim žanrovima popularnim na Zapadu, poznat po ludačkoj energiji na nastupima, snažnim ritmovima i ženskim pank vokalima. Nastupala je svuda po ex Yu prostoru, ali i šire po Evropi.

Ipak, prošle godine, nakon deceniju i po rada sa Lollobrigidom, Ida je morala da prizna da ne može da ukombinuje sve te uloge sa porodičnim životom, pa je odlučila da se posveti solo karijeri. Tada ju je najavila singlom “Šansa” i pratećim spotom koji je radila Maja Uzelac.

“Pa, navršila sam 40 godina ove godine. To je valjda neka prekretnica, simbolika. A već imam toliko iskustva na sceni i van nje da stvarno mogu preuzeti odgovornost za svaki segment stvaranja muzike. Biću autor svih pjesama i tekstova, producent spotova, a sve ću sama i izdati u vlastitoj diskografskoj kući. Krcata sam novim idejama, melodije samo cure iz mene. Vrijeme je da se podvuče crta”, kazala je tada za “Vijesti”.

“Ovo sam ja, ovakvu muziku slušam, ovo je moj svijet”, dodala je pjevačica.

Grupa Lollobrigida ostala je u životu pod njenim vođstvom, pa je sa Idom u ovo vrijeme krize izazvane koronavirusom objavila i novi singl “Dodir”, doduše u unplugged formatu, prije tri mjeseca. A sad je ida odlučila da publiku obraduje novim singlom.

Pjesmu “Kvar” karakteriše doza melanholije, razumljiva s obzirom da govori o ljubavi koja gubi svoju snagu, a pjevačica je otkrila da joj je snimanje spota, koji se može pogledati na YouTube servisu, bilo fizički najnapornije ikada. “Satima sam u štiklama trčala i plesala s koferom po suncu, a onda su uslijedile te nemoguće poze. Nisam ni sanjala koliko je zahtjevno mirno stajati u iskrivljenom položaju. Dva dana se nisam mogla pomaknuti, ali nadam se da se trud isplatio”, kazala je ona, opisujući ovu numeru kao “polomljenu ljubavno-morsku pjesmu koja joj je jako privatna i važna”.

O tome, ali i o drugim stvarima, kako muzičkim, tako i privatnim, nikad ličnija i otvorenija, Ida je pričala za Magazin.

Kad i kako je nasta(ja)la pjesma? Govori o frustraciji uzaludne borbe za ljubav, je li posebno teško odustati od borbe za nešto tako suštinski dobro i kako znati gdje je granica?

Ovo je priča o porušenim snovima. Nastala je za vrijeme ovog karantina negdje na proljeće. Brojne veze su bile u krizi, ni u mom braku nisu cvjetale ruže. Kad krene “kvar” u odnosu pokušaš sve - beskonačni razgovori, psihoterapije, afrodizijaci, kamasutra... Ali kad ne ide, ne ide. Spakuješ sve što imaš u kofer i bježiš daleko. Moja junakinja bježi na more, a vi u svojoj fantaziji sigurno imate i druge egzotične destinacije. Što se granica tiče, to bi trebalo svako da pronađe za sebe. Tu razmjeru između uloženog i dobijenog. Krajnji bilans je tvoj ostanak ili odlazak. Sve ostalo je život, dan po dan.

Kad i gdje je sniman spot, rekla si da ti je to najnapornije snimanje do sad, zašto?

Definitivno najnapornije. Marko Cerketa, art direktor, nije htio nikakve druge likove u spotu, samo mene solo i moju emociju odlucnosti, ali i očaja. Polomila sam se trčeći i plešući u bijelim štiklicama. Do kraja snimanja su mi cipele bile krvave od žuljeva. A i one nemoguće poze koje predstavljaju slom veze su bile jako zahtjevne za izvesti. Nakon snimanja se dva dana nisam mogla ustati iz kreveta. Ali nadam se da se isplatilo, meni je spot jako interesantan i strastven. Snimali smo ga u Beogradu i na Hvaru.

Pretprošlog petka si imala koncert u Zagrebu, jesu li ti nedostajali živi nastupi i kontakt sa publikom? Jesu li muzičari i umjetnici uopšte među najteže pogođenima ovom korona krizom i kakav je po tom pitanju bio odgovor države, kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji, ako si bila u prilici da uporediš?

Nastup u petak bio je čista euforija. Jako dugo nisam nastupala, strašno sam se uzeljela koncerata, očigledno i publika i ja. Elektro pop grupa Nipplepeople sa kojom sam dijelila pozornicu i ja smo se baš potrudili. I njima je, kao i meni, sve bilo otkazano, cijeli život “on hold” (na čekanju). Bila je to divna elektro pop žurkica. Muzičari i kulturnjaci su apsolutno pometeni kovidom, više od svih. Nijedna od balkanskih država nije se proslavila odgovorom na krizu i zaštitom kulturnjaka, ljudi koji žive od gužvi i scene. Nažalost, nismo to mogli ni da očekujemo, zna se dobro koji status kultura ima na ovim prostorima. Sve sad zavisi samo od naših vlastitih angažmana i solidarnosti koju jedni drugima pružamo.

Kako se tvoj odnos prema svemu ovome sa koronom mijenjao tokom vremena i kako je situacija uticala na tvoju kreativnost i svakodnevnicu - neki su višak vremena iskoristili da se zatvore kući i stvaraju, dok su drugi bili suviše depresivni od svega za to?

Ja se pravim da se ništa ne događa. Jedino tako mogu psihički da preživom cijeli ovaj haos. Pišem pjesme kao luda, snimam spotove, “bustujem” sve onlajn kanale, u kontaktu sam sa praktično cijelim Balkanom, ne dajem sebi vremena da padam u očaj. Kad tad će ovo sve biti gotovo, a do tada bi trebalo nekako disati, živjeti, plesati. Ja nisam prestala da plešem, a kad nas ponovo pozovu na binu, vjerujte mi da ću biti prva tamo, sa velikim osmijehom.

Što se dešava po pitanju Lollobrigide, u maju ste objavili unplugged singl, pretpostavljamo da je i grupu cijela ova situacija sa pandemijom korona virusa usporila?

Trenutno sam svu svoju energiju usmjerila na svoj samostalni projekat. Upravo sam objavila svoj četvrti solo singl pod imenom “Kvar”, a u pripremi je i peti. Ubrzano radim na albumu koji će izaći čim se ova haotična situacija sa koronom smiri, kad budemo opet mogli da dišemo i da se družimo slobodno. Nema odmora dok traje obnova.

Za razliku od Lollobrigide, kako je raditi sama, tu je i odabir saradnika na svim nivoima veoma bitan, voliš li da se oslanjaš na iste ljude ili da eksperimentišeš? Kad možemo očekivati solo album?

Album će biti gotov na proljeće sigurno, samo nema smisla objavljivati ga u ovakvim uslovima. Trenutno imam stalne saradnike u vidu grupe Pocket Palmu u Zagrebu i Sergia Loungea u Beogradu. Sa njima sam u potpunosti zadovoljna, nije mi potreban niko više za ovaj debi solo album koji pripremam.

Sarađivala si već u martu sa Pocket Palmom, koji su dio jednog malog retro sintvejv talasa u regionu sa Fantomom, Yugowaveom, pa i Svemirko ima te elemente retro zvuka, koliko si ispratila to, što misliš odakle to okretanje retro zvuku, da li bi to mogao postati još veći trend na ovim prostorima?

Obožavam sve navedene bendove. To su sve klinci koji su “naloženi” na vrhunsku staru muziku. Moram priznati da ne kapiram baš odakle im to, ali jako mi je drago, i moja muzika se savršeno uklapa uz njih. Sad svi činimo jednu ozbiljnu malu indie scenicu, kao alternativa hiper modernoj turbo autotjun produkciji. Nikad ih nećemo dostići po popularnosti, ali to zapravo nije ni bitno. Bitna je raznolikost, šarenilo i igranje u svim pravcima. Presrećna sam da ima mjesta za sve, talas po talas, jednog dana od toga možda nastane i cunami. (smijeh)

Bonus video: