Odnos individue s alter egom

Bend “Činčila” ekranizovao pjesmu “Monkey In My Head”

2213 pregleda 1 komentar(a)
Sastav "Činčila", Foto: Privatna arhiva
Sastav "Činčila", Foto: Privatna arhiva

Alternativni sarajevski sastav “Činčila” objavio je novi spot za pjesmu “Monkey In My Head”.

Ovo je njihov prvi singl objavljen na stranom jeziku. Frontmen benda Vanja Solaković objasnio je da se radi o eksperimentu, jer ga je, kao i ostatak benda zanimalo kako “Činčila” zvuči na engleskom jeziku.

Pjesma “Monkey In My Head” se nalazi na njihovom posljednjem albumu “Bez oblika”, koji je objavila beogradska izdavačka kuća Lampshade Media.

“Monkey in my Head” opisuje direktan odnos individue s alter egom, “majmunom” koji je često destruktivan i divalj.

“Jako je važno biti svjestan sebe i svog alter ega te sam stoga pokušao na najbolji način da opišem svoj odnos sa njim, koji je često dramatičan i destruktivan”, kazao je frontmen benda Vanja.

Videospot “Monkey In My Head” je spoj umjetničkog performansa Vanje Solakovića, grafičkih radova akademskog umjetnika Denisa Haračića, te umjetnosti svjetla i fotografije Romana Kuduzovića.

U spotu se prikazuje inidividualac u konfliktu sa svojim unutrašnjim “demonima”, koji su prikazani kroz manično ponašanje i nagle promjene raspoloženja tokom performansa.

Denis Haračić je otkrio kako je proces vizualne naracije muzičkog sadržaja izrazito izazovno tlo za umjetnika, pa da je zbog toga i ovoj kolaboraciji pokušao pristupiti u potpunosti s aspekta umjetničkog djela.

S obzirom na to da je i sam veliki ljubitelj alternativne muzike, nekoliko puta je radio na vizuelnim sadržajima za autore.

Bend je i na prethodnim spotovima sarađivao s rediteljem Romanom Kuduzovićem, koji je i ovaj put sa kadriranjem i režijom odlično ujedinio grafike s performansom.

Zvuk je snimao Kemal Sulejmanović, a miks i mastering pjesme djelo je Harisa Saračevića.

Album “Bez oblika” objavljen je krajem prošle godine i pretežno se bavi tematikom koja je životno aktuelna za mlade danas, ali i za sve one generacije koje „robuju“ usljed društvenih kretanja uzrokovanim surovim tranzicijskim procesima ka globalnom kapitalističkom režimu, u kojem konzumerizam diktira vrednosti, i uspostavlja sistem u kojem je svaki vid individiualnosti suvišan, gdje na kraju i sama umjetnost opstaje samo kao roba.

Tekstovi na albumu tematski predstavljaju autorsko viđenje doživljaja mladih ljudi u odnosu na njihovu perspektivu, te preispitivanje sebe i okruženja u kojem se nalaze, stila života koji izgleda da je neminovan i nametnut. Frontmen benda Vanja Solaković kaže da je album “Bez oblika” prvenstveno za one što “vide, čuju i misle”.

Bonus video: