Očuvanje rok muzike u doba korone

Bato Vujošević novim singlom “Iz zida u zid” iznenadio publiku vrativši se korijenima

1314 pregleda 88 reakcija 0 komentar(a)
Zamišljao da ostvari saradnju sa Lipovačom: Bato Vujošević, Foto: Screenshot
Zamišljao da ostvari saradnju sa Lipovačom: Bato Vujošević, Foto: Screenshot

Dok se mnogi muzičari danas okreću modernijem zvuku i komercijali, Bato Vujošević je riješio da se vrati korijenima. Iako je svoju karijeru počeo da gradi kroz rok bendove, 90-ih se kao solista okušao pjevajući pjesme koje su tada bile u trendu. Posljednjih nekoliko godina priča o povratku rok muzici, a pjesmom “Iz zida u zid”, koju je objavio prije nekoliko dana, napokon je ostvario taj dugogodišnji cilj.

Pjesma kakve su nekad snimali Divlje jagode, Osvajači i drugi hard rok bendovi koji su bili popularni na ex-Yu prostoru, imaju i dalje svoju publiku, iako mnogi tvrde da upravo taj tvrđi zvuk nije u trendu. Ali nova pjesma Vujoševića je donijela isključivo pozitivne komentare, a vjerovatno i mlađu publiku.

“One koji me znaju od ranije nijesam iznenadio, međutim, baš mi Božo Bulatović kaže, koji vrti pjesmu na njegovom radiju Titograd, kako su ga mnogi pripadnici mlađe generacije zvali i pitali da li zaista to ja pjevam. Nekome se sviđa tekst, nekome moje pjevanje, ali su, što je zaista neobično, svi komentari pozitivni”, priča u razgovoru za “Vijesti” Vujošević.

Tekst za numeru “Iz zida u zid” napisao je još ranije njegov prijatelj Srđan Radulović.

“Ovaj tekst naći će se u njegovoj knjizi poezije. Već duže vrijeme ja imam neke njegove pjesme kod mene. Kako je kod nas zbog korone sve bilo zatvoreno, a mi smo morali biti u samoizolaciji, jedan dan sam iz čiste dosade, uživajući i ispijajući kafu u dvorištu, prelistavao te tekstove i naiđem na ove stihove koji kao da opisuju to vrijeme i uopšte uslove u kojima živimo. Uhvatim se odmah za taj tekst, razmišljao sam kome da dam da mi napiše melodiju, međutim to što sam htio da postignem teško da bi iko mogao. Želio sam da maksimalno pokažem svoje glasovne sposobnosti, pa je to i bio razlog što sam melodiju na kraju napisao sam. Već godinama slušam Planta, Koverdejla, i oduvijek sam želio da otpjevam neku pjesmu poput njihove. Teško da bi mi neko mogao napraviti takvu melodiju, ali eto uspio sam ja da to odradim. Ovo je pjesma kojom sam pronašao sebe, nijesam se trudio da bude komercijalna”, otkriva Vujošević koji je i 90-ih godina pisao neke pjesme za sebe.

“Te pjesme se nijesu nešto pokazale, pa sam prestao da pišem. Vjerovatno da nijesam imao u glavi kako bi ova pjesma trebalo da zvuči, prepustio bih da melodiju napiše neko drugi”, dodaje Vujošević kojega je korona “ograničila”, pa je pjesmu morao da snimi u Podgorici.

“Zamišljao sam da u ovoj pjesmi na gitari svoj pečat da Sead Zele Lipovača, frontmen Divljih jagoda, ali bih vjerovatno morao zbog toga da idem u Zagreb. Inače, Zele i ja smo se sreli i upoznali u Vankuveru 2005. godine, a malo je onih koji znaju da sam 1989. godine, kada je Mladen Vojičić Tifa napustio njihov bend poslao kasetu na kojima sam otpjevao nekoliko demo pjesama, i godinama sam čuvao telegram u kojem su napisali da sam ušao u najuži krug za izbor pjevača Divljih jagoda. Međutim, poslije su se izdešavale neke stvari na koje nijesmo mogli uticati, a kada sam mu tada u Vankuveru to ispričao, sjetio se. Pjesma ‘Iz zida u zid’ bila je sjajna prilika da se možda naša saradnja ostvari, ali sad kad je pjesma u eteru ne žalim, jer je Enes Zejnilović zaista odlično odsvirao gitaru. On je crnogorski Stiv Vaj, tako da je ostavio pečat. Bubnjeve je u svom studiju snimio nekadašnji član Nevernih beba Vladimir Ružić Kebac, dok je bas odsvirao naš Kotoranin koji je svirao sa mnogim muzičarima a trenutno je dio sastava Van Gogh - Dragan Ivanović. Sve je to smiksano u studiju Senada Dreševića koji je odradio aranžman i produkciju. Kod njega u studiju se najbolje osjećam. Baš me Božo pitao jesam li snimao pjesmu neđe van Crne Gore, a ja mu rekoh da nijesam išao niđe dalje od Tuzi”, kroz smije priča Vujošević.

Za pjesmu je dobio podršku Ministarstva kulture i Muzičkog centra, a ovo je prvi put u njegovoj karijeri da je dobio podršku od ove institucije.

“Već godinama imam status slobodnog umjetnika, a tokom pandemije Ministarstvo je raspisalo nekoliko konkursa. Na jednom od njih sam se prijavio i na prijavi napisao ‘za očuvanje roka u doba korone’. Na tu moju molbu su mi izašli u susret i uplatili novac, tako da sam sa njim uspio da platim 80 odsto troškova pjesme, što je prvi put da sam imao pomoć”, ističe Vujošević, dodajući da je ove godine bio dosta aktivan.

“Već sam objavio dvije pjesme i neću stati. Objavljivaću ih jednu po jednu, kako budu gotove, a tek pošto se skupi njih osam, devet, objaviću i album”, obećava Vujošević.

Bonus video: