Bend Dram pobjednik konkursa Zadužbine Milan Mladenović

Njihova pjesma “Daj mi sve” izdvojila se među više od 240 numera koliko je stiglo

1508 pregleda 0 komentar(a)
Bend Dram, pobjednici konkursa, Foto: Seecult.org
Bend Dram, pobjednici konkursa, Foto: Seecult.org

Beogradski bend Dram, sa pjesmom “Daj mi sve”, pobijedio je na konkursu Zadužbine Milana Mladenovića za 2020. godinu. Ova numera izdvojila se među više od 240 pjesama koje su pristigle na regionalni konkurs koji je ustanovljen u znak sjećanja na lik i djelo Mladenovića.

Pobjednička numera, četvrti singl sa albuma “Nećemo promeniti svet” (PGP RTS, 2019) grupe Dram, proglašena je 21. septembra u Bitefartkafeu, na rođendan Milana Mladenovića, kultnog jugoslovenskog muzičara, frontmena Ekatarine Velike.

Na konkurs je prijavljeno 319 pjesama, od kojih su 243 ispunile uslove konkursa i proslijeđene članovima žirija na preslušavanje. Darko Rundek, Srđan Gojković Gile i Mirela Priselac Remi odabrali su najprije 25 pjesama u uži izbor, a potom i 14 finalista.

Uoči proglašenja pobjednika, prikazan je dokumentarni film “Plaža večnog vetra”, nazvan po naslovu prve pjesme koju je Mladenović snimio sa Mitrom Subotićem Subom 1994. godine u Brazilu za album “Angel’s Breath”, čiju promociju nije dočekao.

Film je sačinjen od arhivskih snimaka, ekskluzivnih i nikada do sad viđenih. Takođe, premijerno je prikazan i spot za “Metak”, antiratnu pjesmu s albuma “Angel’s Breath”, koji je Mladenovićeva zadužbina nedavno reizdala u saradnji sa Croatia Records.

Za pobjedničku pjesmu jedan od članova žirija Srđan Gojković Gile kazao je da mu se prije svega svidjela zanimljiva melodija i pjevljiv refren.

“Neko zna da napravi pjesmu. Danas je to generalno problem savremene muzičke produkcije. Ima dobrih svirača, dobro producirano, ali nekako pjesma nedostaje. Ovaj bend je imao pjesmu - strofa, refren... nešto što te digne...”, kazao je Gile i izrazio uvjerenje da su “izabrali pobjednika koji stvarno to zaslužuje”.

Mladim bendovima danas je mnogo lakše da snime muziku, nego što je to bilo u vrijeme 80-ih kada su Gile i Mladenović počeli intenzivnije da se druže i sarađuju.

“Danas svako može za mali novac da ima mali studio u svom kompjuteru. Nije kao kada smo mi počinjali… Čak ni mi više ne snimamo u profi studijima, već samo tamo radimo miks...”, rekao je Gile, podsjećajući da je Mladenovića upoznao dok su išli u Jedanaestu gimnaziju.

U finalu za nagradu “Milan Mladenović” bile su, osim pobjedničke, i pjesme: “Alkohol” (Mrave brojim), “Anestezija” (Nekud), “Anonimnim SMS” (Sale i Sedlari), “Bebo” (Nataleé), “Dan na Tisi” (Rebel Star), Digresija na zeku II (Klinika Denis Kataneca), “Držali smo se za ruke” (Sara Renar), “Igle” (Playground Hustle feat. Shot), “Ljubavnik” (Čao Portorož), “Ona je iz USA” (Despot Tomić), “Pesma Mesecu” (Dukatt), “Sve je ko pre” (Magic Bush) i “Tiho” (Buč Kesidi).

Nagrada Zadužbine Milana Mladenovića podrazumijeva i novčani dio u iznosu od 2.000 eura.

Zadužbina Milana Mladenovića osnovana je prema nalogu koji je u svom testamentu ostavila njegova majka Danica Mladenović. Namjera je da se autorska i lična zaostavština frontmena Ekatarine Velike sačuva kao cjelina i da se namijeni za kulturne i humanitarne svrhe.

Kao podsjetnik na njegovo veliko djelo, Zadužbina Milana Mladenovića ustanovila je nagradu koju dodjeljuje od 2019. godine na osnovu regionalnog konkursa. Prvi dobitnik tog priznanja bio je beogradski bend Artan Lili, koji je nagrađen za kompoziciju “D.E.P.R.A”, a imao je i čast da proglasi pobjednika konkursa za 2020, a potom i da nastupi.

Bonus video: