Elegancija i mjera pri svakom tonu

Sinan Alimanović sa Internacionalnim bendom objavio album “Lejla” pod etiketom njujorške izdavačke kuće Miles High Records

3705 pregleda 45 reakcija 0 komentar(a)
Sinan Alimanović International Band, Foto: Privatna Arhiva
Sinan Alimanović International Band, Foto: Privatna Arhiva

Novi album Sinan Alimanović International Banda- “Lejla” (2020.), za svjetsko tržište objavljen je pod etiketom njujorške izdavačke kuće Miles High Records.

Album je dostupan za narudžbu, download i streaming putem izdavačke kuće Miles High Records, kao i online platformi: Amazon, Apple Music, Deezer, Spotify…

Pokraj mnogobrojih projekata kojima je bosanskohercegovački pijanista Sinan Alimanović dao značajan doprinos u svojoj bogatoj muzičkoj karijeri, ovo je sedmi nosač zvuka pod umjetničkim vodstvom višestruko nagrađivanog bosanskohercegovačkog džez ambasadora. Za razliku od Alimanovićevih prethodnih albuma objavljenih na evropskom tlu, album “Lejla” snimljen je od strane dvostrukog dobitnika nagrade Gremi Krisa Sulita, u Trading 8s Recording Studiju i objavljen u Njujorku.

Uz sarajevske umjetnike Sinana Alimanovića i Lejlu Alimanović, na realizaciji novog albuma učestvovali su neki od najznačajnijih stubova savremene umjetničke muzike, njujorške džez scene: Harvi S - kontrabas i producent albuma, Viktor Luis - bubanj, Džed Levi - tenor saksofon, te Adam Klem - sopran saksofon. Mix i master albuma završeni su, takođe, u Njujorku od strane dobitnika nagrade Gremi Dejvida Kovalskog i Harvia S-a. Autor CD omota je njujorški fotograf i dizajner Kristofer Druker, koji u karijeri bilježi saradnje sa umjetnicima, kao što su: Keni Barion, Herb Alpert, Esperanza Spalding, Džo Kalderaco, Beni Grin, Džoj DeFrančesko, Džordž Kebls, i mnogi drugi.

Sinan Alimanović je povodom objave novog albuma izrazio zahvalnost svima koji su učestvovali i podržali realizaciju ovog projekta:

“Neizmjerno sam zahvalan američkim umjetnicima, muzičkoj braći po senzibilitetu, kao i porodici i kolegama iz Bosne i Hercegovine, regiona i svijeta što su pomogli pri realizaciji ovog, za mene, ali i za Bosnu i Hercegovinu veoma važnog umjetničkog projekta”, istakao je on.

Recenzenti novog albuma Sinan Alimanović International Banda su regionalni i svjetski muzički stvaraoci, referentni poznavatelji muzičke umjetnosti, kritičari: Mladen Mazur, Dinko H. Sansky, Rambo Amadeus, Fadil Redžić, Dragutin Matošević, Mark Šerman…

O albumu “Lejla”, radnik u kulturi i autor Rambo Amadeus je rekao: “Elegancija i mjera, koji se čuju pri svakom pažljivo komponovanom, kongruentno odsviranom i otpjevanom tonu, ovaj album izdvaja od većine savremene džez produkcije i čine ga trajnom vrijednošću. Kraće rečeno - ovo je muzika - miljenica svih muza. Hvala, profesore”, poručio je Rambo.

Bonus video: