Podgorički gimnazijalac cilja Gremi

“Muzikom se bavim od svoje šeste godine, kada sam prvi put stupio u kontakt sa svojim, i danas omiljenim muzičkim instrumentom, gitarom"

6434 pregleda 365 reakcija 5 komentar(a)
Nikola Pejović, Foto: Privatna arhiva
Nikola Pejović, Foto: Privatna arhiva

Većina mladih koje privuče hip hop odluče da se bave repovanjem, a ne komponovanjem muzike. No budući da je muzika univerzalni jezik, oni koji se odluče da je stvaraju nemaju tu jezičku barijeru i imaju veće šanse da ostvare saradnje sa poznatim inostranim umjetnicima.

I dok su neki od najpoznatijh bitmejkera iz okruženja, poput hrvatskog Phat Philliea ili srpskog Cobya koji je stigao i do Maraje Keri, uspjevali da dopru i do slavnih američkih imena, za Crnogorce je takva vrsta saradnje bila samo misaona imenica, ako izuzmemo uspjeh dua The Outvaderz koji je radio sa oskarovcem DJ Paulom iz kultne grupe Three Six Mafia.

Šesnaestogodišnji Gimnazijalac Nikola Pejović, koji stoji iza umjetničkog imena Džimi, uspio je ono što nikome iz Crne Gore nije pošlo za rukom - da ostvari saradnju sa nizom američkih repera koji su u centru pažnje i osvajaju top liste baš sada.

Kao najveću pjesmu koju je do sad radio Nikola ističe “To My Lowest” od jednog od najpopularnijih repera nove trep generacije NBA YoungBoya, koja se našla na njegovom nedavno objavljenom albumu “Top” i na Billboardovoj top listi.

Album je svega par sati nakon izlaska zauzeo prvo mjesto na Apple Musicu, a na izdanju se uz Pejovića kao producenti pojavljuju takve veličine kao što su Wheezy i Jetsonmade, te slavni reperi Snoop Dogg i Lil Wayne.

Prošlog petka izašla je i numera “Truth Be Told” od još dva popularna trepera - Blac Youngsta i Moneybagg Yo, za koje je Pejović radio muziku.

On se može pohvaliti i da je numera “No Promises”, koju je radio za rep zvijezdu u usponu NoCapa, sakupila tri miliona pregleda na YouTube servisu.

foto: Privatna arhiva

“Muzikom se bavim od svoje šeste godine, kada sam prvi put stupio u kontakt sa svojim, i danas omiljenim muzičkim instrumentom, gitarom. Samom produkcijom se bavim oko godinu i po dana. Slušajući hitove izvođača poput Biggie Smallsa, Tupaca, NWA, nastala je ljubav prema hip hopu. Fascinirala me je umjetnikova sposobnost da kroz tri minuta ispriča svoju priču, podijeli komad svog života, i možda promijeni nečiji stav na određenu temu”, objašnjava Nikola u razgovoru za “Vijesti”.

Sva muzika koju je Džimi do sad radio dostupna je na svim striming platformama, kao i na njegovom YouTube kanalu gdje svakodnevno izbacuje bitove, pod nazivom “prod. dzimi”, a pod istim imenom je dostupan i na Instagramu.

Objasnio je i zašto se kao rijetko koji ljubitelj hip hopa odlučio za pravljenje bitova, umjesto repovanja.

“Oduvijek me je produkcija više privlačila nego sami rep, u kojem sam se oprobao, ali ne i pronašao. Imao sam muzičku istoriju, pa je produkcija, za mene, ipak predstavljala pravi put. U moru klinaca koji su jurili za rep pričom, ja sam ipak posegnuo za onom drugom stranom hip hopa, instrumentalnom”, kaže on.

Njegov odgovor na pitanje kako doći do saradnje sa američkim reperima je jednostavan: upornost, trud i što više komunikacije.

“Najčešće sam se javljao producentima na društvenim mrežama. Neki su uvidjeli moj potencijal, većina je ignorisala poruke. Kada imate velike pjesme koje popunjavaju vašu diskografiju, većina je ipak voljna da radi sa vama. Moja najveća podrška od samog početka su bili moja porodica, prijatelji i djevojka. Kao omiljene saradnje Pejović ističe pomenuti “Top” od NBA YoungBoya i zajednički album Moneybagg Yo-a i Blac Youngste “Code Red” (gdje je radio pjesmu “Truth Be Told”).

“Zanimljivo je da je taj album na listama odmah iza Youngboyevog ‘Top’, što me čini vjerovatno najmlađim Evropljaninom koji je radio dva trenutno najpopularnija albuma u istom trenutku”, dodaje on.

Na pitanje da li se može živjeti od toga što radi, Džimi kaže da muzička produkcija može donijeti dobru zaradu, ali da su potrebni talenat, trud i prije svega konstantan, posvećeni rad.

Nije neočekivano kada kaže da bi u budućnosti volio da sarađuje sa najvećim reperom današnjice Drejkom.

“Moj zvuk je emotivno melodičan, a najprepoznatljiviji sam po svojim gitarskim melodijama. Na moj zvuk dosta su uticali: BB King, Klepton, Stivi Rej Von, Džon Majer... Smatram da sam sam sebi najveća kritika, ali isto tako kao uzora smatram sebe za pet godina”, hrabro ističe Pejović.

U osvrtu na crnogorsku i hip hop scenu u regionu, Džimi kaže da vjeruje da Crna Gora ima veliki potencijal i da će joj rado pomoći i doprinijeti, ali da ne želi da karijeru “okuje” našim tržištem.

“Od regionalnih zvijezda sam radio sa Klincem, koji je po mom mišljenju jedan od najkvalitetnijih trep muzičara na Balkanu. Od producenata sa područja Balkana bih posebno istakao, prije svega mog prijatelja, Yung Dža iz Beograda, koji je prepoznao moj talenat još na početku karijere”, kaže on. Kao glavni cilj za naredni period je postavio da pravi kvalitetnu muziku i svoju produkciju digne na još viši nivo.

“Što se tiče opipljivih ciljeva, najveći kojem sam do prije samo par dana težio, sam i ostvario, a to je da zauzmem prvo mjesto na Billboard listi. Onaj koji mi je preostao jeste da postanem najmlađi nosilac RIAA Platinum plakete sa Balkana prije 18-e, dok je životni cilj, što se muzičkih dostignuća tiče, svakako Gremi”, ambiciozno će Pejović.

“Muzička produkcija je, u suštini, veoma nepredvidivo zanimanje, ujutru se mogu probuditi sa pjesmom koja će mi promijeniti život. Od nekih ‘realnijih’ ciljeva bih svakako istakao veliki predstojeći uspjeh na YoungBoyevom “Top” albumu. Vidjećemo što vrijeme nosi, nadam se da će sve ostati po planu. Najbitnije je nipošto ne odustati, ostati konstantan i uložiti maksimalan trud. Važno je raditi i na komunikacijskim sposobnostima, jer je konekcija veoma bitna, kako u muzici, tako i u svakodnevnom životu”, ističe on.

Kupio ga hevi metal, sazrijevao uz bluz i džez

Budući da mu je prva ljubav gitara, pomalo iznenađuje da se Pejović nije okrenuo rokenrolu, umjesto repu, ali on kaže da je i daje ljubitelj žanra i da ne isključuje da će muzički šarati u budućnosti.

“Mene je svakako i osvojio rokenrol, preciznije hevi metal, ali kako je moj muzički ukus sazrijevao, bluz i džez su počeli da mi privlače pažnju. Imam muzičku istoriju i pohađao sam nižu muzičku školu koja mi je stvorila jaku potporu za nastavak muzičkog obrazovanja. Za sada me interesuje rep kojem sam maksimalno posvećen, što ne znači da u budućnosti ne bih mogao da ‘prošetam’ i kroz druge muzičke žanrove. Kao i svi muzicari, prošao sam, i proći cu kroz mnoge faze i definitvno bih mogao zamisliti sebe kako u daljoj budućnosti stvaram muziku za umjetnike iz nekog drugog žanra. Apsolutno sve gitarske melodije koje sam napravio su nastale tako što sam ih odsvirao na instrumentu, a ne programskim putem”, ističe on.

Bonus video: