TAKMIČENJE 17. FEBRUARA

Predstavljamo učesnike Montevizije: Nadaju se da će se publika zabaviti, ali i glasati

Ovogodišnji učesnici Montevizije podržavaju način izbora i to što će o predstavniku Crne Gore na Eurosongu odlučivati publika
188 pregleda 3 komentar(a)
Vanja Radovanović, Foto: Miodrag Marković
Vanja Radovanović, Foto: Miodrag Marković
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Pet pjevača iz Crne Gore dobilo je ove godine priliku da u sklopu Montevizije izvede svoje pjesme, a jedan od njih, zahvaljujući glasovima publike, predstavljaće svoju zemlju na Eurosongu u Lisabonu.

Tako će 17. februara kompoziciju "Dušu mi daj" otpjevati najmlađa učesnica Lorena Janković, "Dišem" izvešće Nina Petković, dok će Katarina Bogićević interpretirati singl “Neželjena”. Nakon nekoliko godina diskografske pauze na velika vrata vraća se i Ivana Popović Martinović sa kompozicijom “Poljupci”, dok kantautor Vanja Radovanović potpisuje i pjeva “Inje”.

Njih petoro, prije nego što će na zakazan datum publici predstaviti pjesme, za “Vijesti” je pričalo o očekivanjima, ali i numerama sa kojima će pokušati da izbore kartu za Lisabon.

“Pjesma jeste namijenjena konceptu takmičenja "Montevizija", kao takva se plasirala u prvih pet kompozicija i veoma sam ponosna kako na moj, tako i na uspjeh autora. Nazivana je "Dušu mi daj", a potpisuju je Mirsad Serhatlić i Minjo Perić. Vokalno je zahtjevna, ali je u potpunosti prilagođena mom vokalu i senzibilitetu”, kaže petnaestogodišnja Lorena Janković. Ona piznaje da autorima nije bilo lako da napišu tekst za njen uzrast.

“Sigurno da nije bilo lako napisati pjesmu i prilagoditi tekst i njenu emociju mojim godinama. Daću sve od sebe da se 17. februara predstavim u najboljem svijetlu, a ukusi gledalaca su ti koji će presuditi ko je zaslužio da odnese pobjedu”, kaže najmlađa učesnica.

Čudo od djeteta kako su je zvali još dok je na nekoliko jezika pjevala u “Ja imam talenat”, a kasnije pokazala i onaj za glumu u okviru serije Folk i emisije Tvoje lice zvuči poznato, Katarina Bogićević izvešće numeru “Neželjena” koju je za nju napisala jedna od najvećih srpskih hitmejkerki Aleksandra Milutinović.

“Aleksandra i ja smo se upoznale još na TLZP-u i pričale o saradnji i eto desila se. Ideja za pjesmu, potekla je od nje. Pozvala me je, saopštila mi da ima zanimljivu kompoziciju i da bi voljela da je ja izvedem. Čim sam čula demo snimak, zaljubila sam se u pjesmu koja je namjenski rađena za Monteviziju”, otkriva Bogićević, koja je riješila da se na Monteviziji predstavi emotivnom numerom.

“ Govori o ljubavi kao univerzalnoj temi, o budućnosti i svijetu koji pripada svima. Vjerujem da će se publici veoma svidjeti i da će dotaći srca ljudi, ne samo u Crnoj Gori, već i širom Evrope. Nadam se da ću dobiti priliku da je izvedem pred najširom evropskom publikom”, ne krije svoja očekivanja Bogićevićeva.

Ivana Popović Martinović, koja ove godine izvodi “Poljupce” Slavka Milovanovića, učestvovala je na prvoj Monteviziji 2005. Njen hit “U oku tvom” i danas spada među rado slušane numere.

“Tada sam bila u finalu, ali i bez pobjede. Numera “U oku tvom” je doživjela da je i poslije 13 godina obožavaju i traže na nastupima. U najmanju ruku želim da se to isto desi i sa pjesmom "Poljupci", a očekujem da ova Montevizija bude sasvim pozitivna, i da publika poslije nje stekne malo više povjerenja u crnogorske izvođače”, želja je Popović Martinović.

“U slučaju pobjede, daću sve od sebe da bude jedno od najboljih izdanja na Eurosongu, ali, ću da ostanem svoja do kraja”, obećava Popović Martinović čija pjesma, otkriva, nije namjenski rađena za Monteviziju.

“Na konkurs Javnog servisa predala sam dvije pjesme, a u plan mi je, kad su nastajale, bio da ih objavim na jesen. Međutim, kako je RTCG objavila konkurs, ipak sam popustila, pripemila dokumentaciju, predala i strpljivo sačekala, da znam šta mi je sljedeće da radim. Sad mi je lakše, kad se sve konačno riješilo, i mogu da nastavim da se pripremam. Radujem se, bez obzira ne sve, biče prezabavno”, sigurna je Popović Martinović.

Nina Petković bila je takmičarka prve dvije Montevizije, pa spremna dočekuje ovogodišnje izdanje jer je njena numera “Dišem” rađena je u dvije verzije.

“Baš volim pjesmu koju je uradio Majkl Džejms Daun, izvorna verzija je na engleskom, ali smo za Monteviziju napravili i onu na našem jeziku”, kaže Petković ne želeći da otkriva detalje o svojoj novoj pjesmi.

Jedini muškarac na Monteviziji i ujedno i jedini kantautor Vanja Radovanović za izbor za crnogorskog predstavnika na Eurosongu riješio je da napravi pjesmu drugačiju od onoga što je do sada kroz samostalnu karijeru, ali i projekat VIII2 prezentovao publici.

“Zove se “Inje”, malo je drugačija od onoga što sam do sad radio, ali ostajem vjeran svom izrazu. Bio mi je izazov da pokušam da napravim nešto po određenim pravilima, pa je “Inje” rađena baš za ovu priliku. Dosta elemenata sam uzeo u obzir, a prije svega sam htio da poklonim pažnju atmosferi pjesme i prizvuku koji bi se mogao okarakterisati kao naš. Tekst, naravno, težak s daškom svijetla i neuništivom snagom ljubavi. Ono što smo mi”, smatra Radovanović.

Ovogodišnji učesnici podržavaju način izbora i to što o pobjedniku odlučuje publika.

“Zahvaljujući publici smo mi tu gdje jesmo i dobro je što će o predstavniku Crne Gore ipak presuditi glasovi ne stručnog žirija, već onih koji će te naše pjesme slušati i nakon Montevizije”, smatra Petković.

Radovanovićevo učešće na Monteviziji iznenadilo je njegove fanove od kojih je putem društvenih mreža dobio podršku.

“Nisam uspio da pohvatam reakcije kad su čuli da učestvujem na Monteviziji, ali kakve god bile, biće validne tek kad ljudi čuju pjesmu, ovako je sve samo priča”, smatra muzičar koji, kako kaže, ne planira da organizuje kampanje za glasanje.

“Ne mislim da u to treba da uđem kao političar. Teško mogu zamisliti da molim ljude za glas il’ nešto slično. Ipak je ovo muzika i kao što rekoh, ne treba shvatati preozbiljno rezultat kakav god on bio. Nekome se svidi, nekome ne i to je to. Nije smak svijeta. Publika bira i nadam se da će se dobro zabaviti uz prenos”, kaže Radovanović.

Na festivale izvođači idu uglavnom sa ciljem da pobijede, a u slučaju da trijumfuje, bez obzira na godine, Janković je sigurna da će moći da se nosi sa svim što Eurosong nosi.

“Svjesna sam da sam mlada i da nemam pretjeranog iskustva za sobom, ali sigurno da ne bih ulazila u čitavu priču da nisam sigurna u sebe i svoje mogućnosti. I da ne pobijedim, ovo doživljavam kao iskustvo više koje će mi sigurno mnogo značiti u daljoj karijeri”, smatra ona.

Na Eurosongu šou biznis u prvom planu, posljednjih godina izgubio na kvalitetu

Ivana Popović Martinović i Katarina Bogićević od malena prate Eurosong.

“Smatram da je najveći san svakog izvođača da jednog dana nastupi na toj sceni, pobijedi i donese organizaciju tog takmičenja u svoju zemlju”, kaže Bogićević, dok Popović Martinović nije oduševljena kvalitetom pjesama posljednjih godina.

“Festival sam pratila još kao djevojčica, ali u posljednje vrijeme, ne na taj način i ne tako vatreno. Osim što se i muzika promijenila, tačnije kvalitet pjesama, malo je i tehnologija svoje učinila, pa odgledam naše takmičare, a većinu ostalih skoro pa "preletim"... Na kraju se uvijek dođe do najboljih pjesama po mom ukusu, ali nema više takvog žara i navijanja kao nekad, definitivno, sem za naše predstavnike”, priznaje Popović.

Radovanović je poštovalac ovog takmičenja sa, kako kaže, “profesionalnog aspekta i organizacije”.

“Međutim, ne vjerujem nešto u muzička takmičenja. Ovdje je ipak  šou  biznis u prvom planu i to je svima jasno. Muzika je malo kompleksnija od toga kakve ćeš ocjene dobiti od nekoga na osnovu nekoliko slušanja. Ali je svakako drugačije, pa što se ne bi zaigrali malo. Nije život toliko ozbiljan koliko nam se čini”, navodi on.

U Kijevu 2005. crnogorska delegacija bila najglasnija

Jedina od pet učesnika koja je imala priliku da na neki način okusi čari Eurosonga je Nina Petković. Naime, ona je 2005. bila u delegaciji kada je tadašnju državu Srbiju i Crnu Goru u Kijevu predstavljao No Name. Zajedno sa Markom Vukčevićem, Ninino zaduženje je bilo da nastupa na promo žurkama crnogorske delegacije.

“Rado se sjetim tog Eurosonga, ostao mi je u lijepom sjećanju. Velika je to mašinerija, poseban utisak na mene je ostavila ogromna hala u kojoj se održavalo takmičenje. Zaista nam je tih dana bilo super u Kijevu, a posebno sam ponosna što je za vrijeme takmičenja naša delegacija bila najglasnija u toj sali. Zahvaljujući upravo tom angažmanu, znam šta je Eurosong i kako to takmičenje zaista izgleda”, prisjeća se Nina.

Preporučujemo za Vas