U Crnoj Gori se dešava nešto dobro i scena će tek da doživi ekspanziju

Poznati beogradski DJ i producent Dejan Milićević o nedavnom nastupu u Sutomoru, dvije decenije karijere i daljim planovima

13964 pregleda 132 reakcija 0 komentar(a)
Sa “Sunset Vice vol.2” žurke održane u Sutomoru, Foto: Nada Vojinović
Sa “Sunset Vice vol.2” žurke održane u Sutomoru, Foto: Nada Vojinović

Nakon što su u naše domove donijeli nastupe raznolikih crnogorskih muzičara putem strimova, ekipa pod nazivom Platform081 odlučila je da iskoristi popuštanje mjera opreza u vezi sa pandemijom koronavirusa i da omogući publici da i uživo prisustvuje zanimljivim nastupima, pa su krenuli u organizaciju nekoliko događaja. Posljednji je nedavno održana žurka u Sutomoru pod nazivom “Sunset Vice vol.2”, koja je takođe strimovana onlajn, a gdje je glavna zvijezda bio poznati beogradski DJ i producent Dejan Milićević, a uz kojeg su nastupili i Sen Oliver, Marko Pajković i Marko T.

Jedna od osnovnih ideja Platforma081 je da organizuje nastupe muzičara na predivnim lokacijama od kojih zastaje dah, na taj način promovišući turističke potencijale i prirodne ljepote Crne Gore, pa je tako i sad bio slučaj, o čemu svjedoči i snimak žurke objavljen na YouTube servisu. Milićević je za “Vijesti” prenio utiske sa žurke i pričao o svom radu i planovima za budućnost.

Kakve utiske nosiš iz Sutomora, kako je bilo nastupati na onoj prelijepoj lokaciji i pred živom publikom poslije svega što nas je zadesilo ove godine?

Sjajan provod zaista, mislim da su se sklopili svi parametri za dobru zabavu to veče: ekipa gladna žurki, plus dobra organizacija i odlična muzika su u simbiozi napravili nezaboravan doživljaj sa obje strane DJ pulta. Novonastala situacija sa epidemijom nas tjera da budemo inovativni i u skladu sa preporukama ipak održimo poneku zabavu ovog ljeta i damo sebi i posjetiocima makar malo razonode.

Jesi li osjećao neku vrstu posebne odgovornosti, u nedostatku boljeg izraza, s obzirom na to da su ljudi, malo je reći, veoma žedni žurki i provoda zbog svega?

Naravno, kao što rekoh malopijre, moje zaduženje je bila muzika i trudio sam se da ostanem na visini zadatka.

Što misliš o inicijativi Platform081 i kako ste uspostavili saradnju?

Mislim da je ekipa koja se okuplja iza organizacije Platform081 nešto što bi se moglo nazvati novim talasom u crnogorskom andergraund kulturnom životu. Jako mi se dopalo sa koliko entuzijazma pristupaju projektu i koliko vode računa o detaljima. Svaka čast! Saradnju smo uspostavili bazirano na pozitivnoj energiji i profesionalizmu.

Kakav je inače tvoj odnos sa crnogorskom publikom i koliko pratiš crnogorsku scenu, postoji li neko tu ko ti je posebno privukao pažnju ili ko ti se posebno sviđa?

Crna Gora mi je oduvijek bila jedna od dražih destinacija kad je u pitanju zabava i poslije svih godina dolazaka stekao sam puno dobrih prijatelja i poznanstava tu. Sviđa mi se upliv kvalitetnog zvuka preko Gileta sa jedne strane i sa druge Southern Soul ekipe u crnogorsku scenu, što se čulo u setu Sen Olivera koji je radio intro, a i u razgovoru sa lokalnim klaberima. Definitivno se dešava nešto dobro i mislim da će lokalna scena tek da doživi svoju ekspanziju kad se pojavi još nekoliko novih promotera i organizatora koji su spremni da daju svojih 101 odsto doprinosa.

Kakvo je stanje u Srbiji, po vijestima koje stižu kod nas izgleda da su se okovi malo olabavili, počinju neke žurke, kakav misliš da će uticaj sve ovo imati na scenu i kako bi ocijenio odnos države prema muzičkoj i uopšte kulturnoj sceni?

U Srbiji je trenutno malo bolja epidemioloska situacija, posljednjih mjesec dana kako su popustile mjere svaki vikend partijamo negdje i atmosfera je sjajna jer su se svi uželjeli dobre zabave. Organizuju se matinei, dnevni partiji i mogu reći da se snalazimo, ali nismo ni blizu onoga što smo radili u isto vrijeme prošle godine budući da su otkazani svi veći događaji i festivali. Situacija sa virusom je imala veoma jak uticaj na industriju zabave, koja mjeri neviđene gubitke u poslovanju i dovodi u pitanje opstanak nekih u branši. Mislim da uvijek kada nastupi kriza umjetnost prva strada i to se dešava i sada i takođe sam siguran da samo bogata drzava može sa tim gubicima da izađe na kraj. Što nije slučaj kod nas.

Kako je sve ovo sa koronavirusom uticalo na tebe, tvoju svakodnevnicu i tvoj rad - neki su višak vremena iskoristili da stvaraju više u svojim domovima, drugi su pali u depresiju zbog svega i tako bili u nemogućnosti išta da rade

Osim velikih gubitaka finansijske prirode, “corona lockdown” mi je donio i neke lijepe stvari u život. Mislim da ću pamtiti ovu 2020 po više dešavanja koja su je obilježile. Dobio sam ćerkicu koja me je inspirisala da napravim svoj četvrti studijski album, koji je dobio dosta jak fidbek od publike i kolega. Nezgodan momenat je ta obustava okupljanja i kad nisi u mogućnosti da radiš ono što najbolje znaš i gdje si baždaren u posljednjih 20-25 godina, ali i to će prije ili kasnije da se vrati u normalu.

Objavio si četvrti album, kakav je bio proces rada na njemu i, za one koji ga nisu još čuli, možeš li nam reći kakve su glavne karakteristike traka sa njega

Proces pravljenja albuma je na neki način krunisanje rada artista jer se puno razlikuje od klasičnog štancovanja singlova i ispunjavanja norme napravljenih trekova za nedjelju dana. Potrudio sam se da izaberem najkvalitetnije trake koje sam radio i spakujem ih u jednu priču od sat vremena. Želio sam da priuštim slušaocima vožnju kroz nekoliko žanrova kroz moj specifični sirovi zvuk koji se prepoznaje u svakoj traci. Pozvao bih vaše čitaoce da preslušaju cijeli album na mom Bandcamp kanalu.

Kakav zvuk ti je najinteresantniji u posljednje vrijeme i koliko se s godinama mijenjao tvoj pristup produkciji i DJ-ingu?

Već duže vrijeme moji setovi su više nego eklektični i redovno spajam haus, tehno, elektro i brejk u jednu cjelinu, iz razloga što sam najviše pod uticajem tih žanrova, ali u svemu tome tražim neke zajedničke sadržaoce koji sve to spajaju.

Kakvi su ti dalji planovi, što možemo dalje očekivati od tebe do kraja godine, ponajviše u produkcijskom smislu? Postoji li mogućnost da te opet vidimo u Crnoj Gori uskoro?

Planiram da se vratim u studio poslije dva mjeseca pauze i malo da se posvetim mom studijskom radu, jer svi trenutno čekamo da vidimo šta će biti dozvoljeno u zatvorenim prostorima ove zime. Volio bih svakako da se vratim u Crnu Goru ponovo na parti i uživanje u čuvenom crnogorskom gostoprimstvu.

Da se vratim unazad ništa ne bih mijenjao

Proslavio si dvije decenije rada, kakav je osjećaj doći do takve brojke i na što si posebno ponosan u svojoj dosadašnjoj karijeri? Kako ti sa ove vremenske distance izgledaju tvoju prvi koraci u muzici?

Mislim da je poriv kod umjetnika da kroz svoj rad kaže ono što želi i zahvalan sam što to uspijevam skoro 25 godina unazad. Do sada sam imao priliku da radim sa jako puno ljudi i na jako puno projekata i mislim da je svaki od tih koraka podjednako zaslužan za izgradnju moje karijere. Vjerovatno ne bih mijenjao ništa kad bih mogao da se vremenski vratim unazad.

Umjetnosti je mjesto svuda

Iz organizacije Platform081 su kazali da je ovaj 12-očasovni događaj, koji je po njihovim riječima imao elemente mini-festivala, bio najzahtjevniji projekat koji su radili do sada.

“Željeli smo da ovaj događaj bude drugačiji, pa je pored lajvstrima koji je nezaobilazan dio naših projekata, bilo i drugih sadržaja koji nisu karakteristični za žurke koje se organizuju kod nas. Pored bazena i podijuma za igru imali smo i camping i chill zonu, kao i profesionalnu kuhinju. Smatramo da je umjetnosti mjesto svuda i da pripada svima i stoga smo izložili umjetničke radove našeg vajara Nikole Radonjića, kao i fotogafije fotografkinje Nade Vojinović koji su dio kampanje ‘Normalizujmo normalna tijela’. Na žurci ste mogli da dobijete face painting koji je radila umjetnica Neda Popović, kao i interesantnu frizuru Tine Uskoković, ali i da kupite ručno rađene rance Hamais Hristine Bošković”, istakli su iz ove organizacije.

U skladu sa svojim ciljem očuvanja prirode i promocije prirodnih ljepota naše zemlje, na žurci su korišćene dugotrajne plastične čaše, umjesto uobičajenih za jednokratnu upotrebu.

Iz Platform081 su najavili da će u narednim projektima pomjeriti granice i pored muzike se okrenuti i drugim vrstama scenskih umjetnosti, te zahvalili svojim partnerima i spozorima: Akademiji piva, Red Bull CG, Aqua Bianca, Euro-Unit Mne, Aerodromi Crne Gore, Cungu&Co i Talići Rustic Villa - i gdje je održana žurka.

Bonus video: