Volim da izvodim kompozicije koje su dramatične i virtuozne

Crnogorski harmonikaš Šćepan Stojanović obradio čuvenu partizansku pjesmu “Bella Ciao”, a nada se da će i u budućnosti na isti način popularizovati instrument koji svira

3610 pregleda 28 reakcija 1 komentar(a)
Stojanović, Foto: Privatna arhiva
Stojanović, Foto: Privatna arhiva

Crnogorski harmonikaš Šćepan Stojanović već godinama se trudi da populariše instrument koji svira. Naime, najprije je kroz emisiju “Ja imam talenat” pokazao da na harmonici mogu da zvuče komercijalne kompozicije, a od nedavno publika može čuti kako na ovom instrumentu zvuči “Bella ciao”. Zašto je baš za svoj prvi spot izabrao ovu kompoziciju i je li ga na to navela popularnost serije “La saca de papel” ili akuelna situacija, Šćepan otkriv u razgovoru za “Vijesti”:

“Kao prvo pjesma mi se mnogo dopada i mnogo je postala popularna baš zbog serije ‘La casa de papel’ koja mi je donekle i dala inspiraciju tokom karantina da obradim baš ovu pjesmu”, priznaje on.

“Bella cao” je pesma italijanskih partizana iz vremena Drugog svjetskog rata. Pevao ju je čitav ljevičarski antifašistički pokret otpora u Italiji, odnosno svi anarhistički, komunistički i socijalistički borci. Autor teksta je nepoznat, dok je melodija nejverovatnije uzeta iz jedne narodne pjesme nastale u Padskoj niziji.

Za Šćepanovu verziju aranžman je uradio Ahmet Krnić, a miks i mastering bio je zadužen Senad Drešević u čijem studiju je sve i snimljeno.

“Ovu pjesmu pamtim još od malena, kada sam je čuo u jednom od naših starijih partizanskih filmova. Sjećam se objašnjenja roditelja da se radi o pjesmi koju su pjevali partizani, i da im je ta numera bila kao simbol nepravdi”, kaže o istorijatu numere koju je obradio Stojanović.

“Što se spota tiče za kameru je bio zadužen Adnan Seferović, glumci u spotu su Lindon Ljucović i Dušan Đukić koji su, mogu slobodno reći začinili ovaj video. Scenario ću pripisati sebi, jer sam sam osmislio lokacije i ujedno kako to treba da izgleda sve to”, dodaje Stojanović.

Ova kompozicije posljednje vrijeme doživjela je veliki broj obrada, no Šćepan je pokazao da sjajno zvuči i kao instrumental. Poseban izazov je, kako kaže, bio da samo harmonikom dočara kompletnu emociju koju ova numera nosi.

“Čim sam donio konačnu odluku o tome da ću ovu pjesmu obraditi, imao sam predstavu kako to treba da zvuči, a kada sam napravio svoj aražman onda sam se pozabavio i time kako treba da izgleda spot uz sve te moje izmjene i improvizacije. Od početka svoje karijere se trudim da sviram nekim svojim stilom, koji je do sada publici koja me prati već prepoznatljiv, tako da sam odmah znao da to, prije svega, treba da bude energično, i da treba da iznesem pjesmu u totalno drugačijem ruhu. U tome mi je dosta pomogao moj kolega i drug Ahmet Krnić, koji je bio zadužen za aranžman”, ne krije da je imao pomoć Stojanović.

Harmonika je dosta zapostavljen instrument, a i često se oni koji je sviraju moraju “boriti” sa predrasudama da je samo za narodnu muziku. Na pitanje može li se kroz obrade popularnih pjesama ona predstaviti u drugačijem svjetlu i možda približiti mađim generacijama, sagovornik “Vijesti” otkriva:

“Kao što i sami kažete, na našim prostorima se harmonika isključivo vezuje za narodnu muziku, ali se ja zaista trudim da na njoj sviram nesvakidašnje kompozicije i pjesme. Sviram klasičnu muziku, takođe i narodnu, pop, rock, heavy metal kao što je publika i imala priliku da vidi na mojim nastupima na “Talent showu”. Nekako sam uspio sve to da povežem i radim na svoj način, uz dosta mojih improvizacija. I mogu vam reći da sam srećan što se bas kroz to moje pojavljivanje na ovom javnom takmičenju mnogo djece zainteresovalo za ovaj instrument, a to i znaju nastavnici koji predaju u školama, tako da sam mnogo srećan zbog toga, jer sam im pokazao harmoniku u nekom drugom svijetlu”.

Šćepan harmoniku svira već 15 godina, svakodnevno vježba, a nekad je to bilo i po osam sati.

“Dok sam bio u nižoj muzičkoj školi, iskreno i nisam puno vježbao. Imao sam sreću da se tada upoznam sa mojom profesoricom iz srednje Irenom Merdović kod koje sam i zavrsio srednju i kojoj sam mnogo zahvalan za moje rezultate. Tokom srednjoškolkih dana vježbao sam puno, i to minimum po pet, šest sati dnevno, svakog dana. Nekad i osam sati kada su ozbiljne pripreme za Internacionalna takmičenja. Sad već manje vježbam, jer često nastupam, ali to je umjetnost. Čovjek mora svakog dana odvojiti vremena za instrument”.

Harmonika je mlad instrument, pa za isti nema baš puno djela napisanih. Šćepan otkriva kako i sam bira kompozicije koje će svirati i do sad se, kako kaže, nije usudio da sam radi transkripte nekih djela koja još nijesu prepravljena za harmoniku.

“Kompozicije sam obično dobijao od profesora, a i sam birao ono što mi najviše leži. Uvijek sam volio da izvodim kompozicije koje imaju neku svoju priču, da su dramatične, virtuozne. Nota za harmoniku iz dana u dan sve više ima, dosta i transkripcija. Do sad ih lično nisam radio, ali što da ne, u skorije vrijeme kada krenem i u taj profesorski život kada ću se i baviti malo više literaturom, možda počnem i to da radim”, obećava on.

Šćepan u svojoj kolekciji ima veliki broj priznanja, 14 nagrada sa Internacionalnih i republickih takmičenja, od toga 12 prvih i dvije druge.

“Moje prvo takmičenje je bilo u Sarajevu - Akordeon art 2012. godine gdje sam osvojio drugu nagradu u mnogo teškoj kategoriji, a sljedece dvije godine sam na istom takmičenju osvojio dvije prve nagrade. Nas 50-ak u kategoriji i to takmičari iz čitave Evrope. Nakon toga su krenule sve prve nagrade, osvojio sam takmičenje ‘Dani harmonike’ u Bijeljini, i republičko takmičenje u Kolašinu. Pored mnogo nastupa na festivalima širom Crne Gore, takođe i van granica naše drzave, posjećivao sam i mnoge seminare. Prvi solistički koncert imao sam u avgustu 2016. godine u italijanskom gradiću Cervignano del Friuli nadomak Venecije ispred vile ‘Bresciani’. Bila je to noć za pamćenje. Te večeri sam za kraj koncerta odsvirao nekoliko naših izvornih pjesama u svom aražmanu. Već 2017. godine sam dobitnik stipendije gradske Opštine Golubovci. Iste godine sam osvojio takmičenje u Tivtu - ‘Harmonika fest’. Moram istaći da mi je na tom takmičenju u žiriju sjedio predsjednik konfederacije harmonikaša Rajmond Bodel koji je otvorio tu manifestaciju. Puno sam zahvalan mom profesoru Predragu Jankoviću koji me puno propremao za takmičenja i nastupe”, kaže Stojanović.

Posebno je ponosan na nastup koji je imao u okviru manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto”.

“Solistički koncert imao sam 2019. godine i to sa bendom u svom kraju - Matagužima (Zeta) u sklopu manifestacije ‘Podgoričko kulturno ljeto’, gdje je bilo preko 2000 ljudi, što je za naš kraj malo neubičajno. Nastupao sam i u Narodnom pozoristu Sarajevo isto u 2019. godini”, ističe on.

Nada se da će u budućnosti više pažnje posvtiti aranžmanima, te da će i sam pisati iste za već poznata djela i svirati ih na harmonici.

“Imam u planu da napišem neke obrade za harmoniku, i u ovome do sad što sam pokazao publici, može se čuti dosta novog, nešto što publika nije do sad čula. Trudiću se da svakom novom kompozicijom koju izbacim budem kreativniji”, zaključuje Stojanović.

Učešće u emisiji “Ja imam talenat” mu pomoglo u karijeri

Šira javnost Šćepana je upoznala i njegov talenat zavoljela kroz nastupe u emisiji “Ja imam talenat”, a mladi harmonikaš ne krije da mu je učešće u ovoj emisiji mnogo pomoglo da se pozicionira i stekne popularnost.

“Takmićenje ‘Ja imam talenat’ mi je mnogo pomoglo u karijeri, jedno veliko iskustvo i ozbiljan marketing. Prije “Talenta” bio je na dosta takmičenja klasične muzike koja su mnogo zahtjevna. Nažalost, slabo i medijski ispraćena. Zato sam riješio da odem u Beograd da predstavim sebe i našu drzavu.

Jednostavno, želio sam tako neko mješovito takmičenje. Dogurao do samog kraja, zauzeo treće mjesto, na kraju pored ozbiljne konkurencije. Išao sam stepenicu po stepenicu i vjerovao u sebe. Svoj cilj sam ostvario, usput završio specijalističke studije na Muzičkoj akademiji na Cetninju, zatim osnovao svoj Virtuoz bend i počeo kako solo, tako i sa bendom da nastupam širom Crne Gore, a i van naših granica”, priča Stojanović.

Bonus video: