Tejlor skinula Vitni Hjuston sa trona

Projekat pop pjevačice 47. sedmicu na prvom mjestu “Billboard” liste 200 najslušanijih albuma

4601 pregleda 1 komentar(a)
Taylor Swift, Foto: Evan Agostini
Taylor Swift, Foto: Evan Agostini

Album pop pjevačice Tejlor Svift “Folklore” oborio je rekord pjevačice Vitni Hjuston po broju sedmica koje je proveo na prvom mjestu “Billboard” liste 200 najslušanijih albuma na svijetu.

Vitni Hjuston je držala rekord među ženama s najslušanijim albumom koji se nalazio na vrhu liste 46 sedmica, a Sviftova je ovaj rekord oborila juče kada je dostigla 47. sedmicu na prvom mjestu.

“Billboard” lista od 200 najslušanijih albuma se zasniva na mjerenju prodaje albuma, zastupljenosti na radio-stanicama i strimingu.

Album “Folklore” je do 24. septembra prodat u više od 87.000 primjeraka, a putem striming servisa je preuzet 39,8 miliona puta. “Folklore” je oborio i rekord prodaje ručno potpisanih kopija albuma, a pored toga prati ga i velika prodaja promotivnog materijala.

Sviftova je profitirala i od prodaje nove verzije lajv izvedbe singla “Betty”, koji se nalazi na ovom albumu, a kojeg je pjevačica izvodila uživo tokom dodjele nagrada za najbolja kantri izdanja koja je održana 16. septembra.

Pjevačica je takođe promovisala ovaj album na striming servisima od 21. septembra pod oznakom “tematske pjesme sa albuma”, što je dodatno učvrstilo njenu poziciju na prvom mjestu “Billboard” liste.

Zahvaljujući ovim brojevima, Tejlor Svift je dostigla 47. sedmicu na vrhu liste najboljih ženskih izvođača, čime je oborila rekord Vitni Hjuston, koji je postavljen još 1992. godine.

Hjustonova je ovaj rekord držala najviše zahvaljujući singlu “The Bodyguard soundtrack” sa istoimenog albuma, koji je bio naslovna pjesma filma “Tjelohranitelj” u kojem je pjevačica glumila sa zvijezdom Holivuda Kevinom Kostnerom.

Lideri na ovoj listi koji su najviše vremena proveli na prvom mjestu su Bitlsi, koji su na vrhu bili ukupno 132 sedmice sa svojih 19 albuma. Najviše vremena kao solo umjetnik na vrhu “Billboard” liste proveo je Elvis Prisli sa ukupno 67 sedmica.

Bonus video: