Alarmirali policiju na snimanju spota

“Ova pjesma je čekala svoju studijsku verziju više od šest godina. Mislimo da ova godina posjeduje dovoljno mraka u sebi kako bi ispratila pjesmu na adekvatan način”, poručili su iz benda.

6913 pregleda 32 reakcija 0 komentar(a)
Ivanović, Foto: Privatna arhiva
Ivanović, Foto: Privatna arhiva

Nakon duže diskografske pauze, srpski grandž sastav Sharks, Snakes & Planes obradovao je fanove novim singlom pod nazivom “Rđavi obarač”, koji je ekranizovao crnogorski režiser i ekološki aktivista Mladen Ivanović.

Reditelj iz Podgorice je ranije radio spotove za pjesme “Pu, spas!” crnogorskog benda Zoon politikon i “Desperado” njihovih kolega sa domaće scene, grupe Rudolf, a publici je najpoznatiji po nagrađivanom dokumentarnom filmu “Između rijeke i ljudi” u kojem je zabilježio građanski aktivizam mještana Beransela, koji su protestovali zbog deponovanja smeća u njihovom kraju.

Sharks, Snakes & Planes objavili su 2014. EP “Nebeska mehanika” i kupili brojne ljubitelje mračnog gitarskog zvuka, ali se od tad još uvijek čeka na njihov prvi cijeli album, između ostalog i zbog promjena u sastavu benda. U međuvremenu, prije dvije godine je objavljen spot za pjesmu “Drug”, a sada i za “Rđavi obarač” koji je prilično dugo čekao da izađe pred publiku, ali Beograđani smatraju da su uboli pravi trenutak.

“Ova pjesma je čekala svoju studijsku verziju više od šest godina. Mislimo da ova godina posjeduje dovoljno mraka u sebi kako bi ispratila pjesmu na adekvatan način”, poručili su iz benda.

Produkciju numere potpisuju Ivan Petrović i jedan od najvažnijih srpskih rokenrol autora u posljednje dvije decenije, nekadašnji lider kultne grupe Block Out Nikola Vranjković. Upravo je Vranjković, koji je veliki ljubitelj beogradske grupe, kao i crnogorskog Autogenog treninga, omogućio saradnju Sharks, Snakes & Planesa i Mladena Ivanovića.

“Povezao nas je Nikola Vranjković. A spot je rađen kao prijemni film za Školu dokumentarnog filma Restart u Zagrebu. Tako da sam imao potpunu autorsku slobodu. Zadata tema je bila Treći svjetski rat”, objasnio je reditelj u razgovoru sa “Vijestima”.

Postprodukcija spota je završena na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju uz pomoć Dušana Vulekovića i treće godine Filma i medija, dok je glavna uloga u njemu dodijeljena Đorđiju Tatiću.

Vranjković je i ranije znao da sarađuje sa crnogorskim audio i vizuelnim umjetnicima, kako sa pomenutim Treningom, tako i sa braćom Danilom i Tonijem Pendom koji su mu radili jedan spot, pa je ovo možda i najava neke buduće saradnje i sa Ivanovićem.

“To bi mi bila čast jer sam u jednom dijelu života u njegovom stvaralaštvu pronalazio vrijedne odgovore. Taj Dunav koji izbija iz njega je čudotvoran”, odgovara mladi autor.

Pričajući o temi spota, on je kazao da je bio inspirisan riječima Alberta Ajnštajna koji je svojevremeno kazao: “Ne znam koje će se oružije koristiti u Trećem svjetskom ratu, ali u Četvrtom ćemo se boriti drvljem i kamenjem”.

“Korona je to potvrdila. Nećemo se kao čovječanstvo boriti atomskim oružjem, a nadam se ni da ratova u poznatim oblicima neće više biti. Mislim da sada slijede drugačija iskustva na kolektivnom nivou. Baš poput korone”, ukazao je Ivanović.

On se prisjetio i kakvo je iskustvo bilo snimati ekranizaciju pjesme Sharks, Snakes & Planesa, koje se prema njegovoj priči ispostavilo i neočekivano opasnim.

“Snimanje je bilo i više nego inspirativno. Na putu za Dinoše, blizu deponije, ležao sam u travi i snimao prve kadrove. Naspram mene je glumac, Đorđije Tatić, šeta sa puškom ka napuštenoj kući. Kako sam leđima bio okrenut cesti, neko iz automobila je pomsilio da držim Đola na nišanu. Kad smo stigli do kuće, i taman krenuli da snimamo, iza nas su bili inspektori, interventna i policija sa sve pištoljima u rukama. Morali smo da dižemo ruke u vazduh.

Srećom, puška koju smo mi imali je maketa, pa je sumnja brzo otklonjena, ali birokratski dio prijave je trebalo da bude procesuiran u CB-u Podgorica. Sunce je zalazilo, a moj rok za prijavu se bližio kraju. Srećom, jedan od glavnih inspektora, koji je školski drug, kad je čuo moje ime, izvikao se malo na nemarne policajce i kazao im da me puste jer ne radim ništa što je nezakonito. Hvala mu što je to znao. Tako smo se vratili na mjesto zločina i snimili ovaj spot”, otkrio je Ivanović.

Mada se tek zvanično obrazuje kad je u pitanju režija filmova, Ivanović iza sebe već ima određeno iskustvo koje će mu dosta značiti.

“Trenutno sam u Zagrebu. Upisao sam master Akademije dramskih umjetnosti i jedva čekam da krenem u nova iskustva. Prethodno iskustvo uticalo je mnogo, jer svaki film, projekat, knjiga, muzika, meditacija, što god da radimo, oblikuje naš dan, time i život. Um je progresivan ili regresivan. Valja ga zalivati dobrim stvarima”, zaključuje on.

Bonus video: