Led Zeppelin dobio sudsku bitku o pravima na "Stairway to Heaven"

Ostaje validna prethodna sudska odluka prema kojoj je čuveni bend zaista autor pjesme koja je postala rok klasik

4470 pregleda 5 komentar(a)
Gitarista i pjevač Led Zeppelina, Džimi Pejdž i Robert Plant, Foto: AP Photo
Gitarista i pjevač Led Zeppelina, Džimi Pejdž i Robert Plant, Foto: AP Photo

Legendarna britanska rok grupa Led Zeppelin zvanično je dobila sudsku bitku započetu prije šest godina kada je jedan kalifornijski bend podnio tužbu zbog plagijata svjetski poznate pjesme "Stairway to Heaven" iz 1971.

Vrhovni sud SAD kojem su se na kraju obratili podnosioci tužbe, odbio je da raspravlja o tom slučaju, čime ostaje validna prethodna sudska odluka prema kojoj je čuveni bend zaista autor pjesme koja je postala rok klasik.

Sud je prije šest godina razmotrio prvi put tužbu podnijetu protiv britanskog benda za kršenje autorskih prava navodeći da početne note poznate pjesme nisu djelo gitariste Džimija Pejdža, već dio pjesme "Taurus" kalifornijskog benda "Spirit" iz 60-ih godina.

Tužbu nije podnio američki bend, već nasljednici.

Pjesmu "Taurus" je 1968. izdao bend "Spirit", a autor pjesme, gitarista te grupe Rendi Kalifornija je ranije u nekoliko navrata rekao da je Led Zeppelin nastupao nekoliko puta na mjestima gdje je nastupao i "Spirit" i da je grupa mogla da čuje pjesmu.

Pjesma "Taurus" traje dva minuta i 37 sekundi, a u pjesmi Led Zeppelina se navodno čuje jedan minut te pjesme i to na samom početku.

"Ti momci su zaradili milione dolara, a nisu nam ni 'hvala' rekli", rekao je Kalifornija 1997. godine, koji je iste te godine poginuo.

Taj muzičar je zadržao mnoge novinske članke i priče o plagijatu koje su navele njegove bližnje da pokrenu sudsku proceduru.

Bonus video: