Kakav bi bio Lenon da je dočekao 80. rođendan?

Da je živ, Džon Lenon bi ovog 9. oktobra napunio 80 godina. Poznato je šta je taj britanski muzičar postigao i sa i bez Bitlsa. Ali uvijek ostaje i pitanje: šta bi Lenon još uradio da nije ubijen 1980. godine?

4812 pregleda 1 komentar(a)
Joko Ono i Džon Lenon, Foto: AP Photo
Joko Ono i Džon Lenon, Foto: AP Photo

Jedan čovjek kuca na vrata, koja nedugo zatim otvara Džon Lenon. U britanskom filmu „Yesterday“ iz 2019. glavni protagonista u potrazi je za Lenonom koji je još uvijek živ i koji se, umjesto da se posveti muzičkoj karijeri, povukao u kuću na engleskoj obali i večeri provodi slikajući.

Ali pravom Lenonu nije bilo dozvoljeno da ostari. Ubrzo nakon njegovog 40. rođendana, 1980. godine, ubijen je u Njujorku.

A kako bi Lenon, da je živ, danas, 9. oktobra proslavio svoj 80. rođendan? Da li bi se zaista u starosti povukao u kuću na obali?

„Teško je odgovoriti na to pitanje, ali on je još uvijek imao planove“, kaže Rajner Moers, osnivač Muzeja Bitlsa u njemačkom gradu Haleu i autor knjige „Bitlsi – istorija i hronologija“. U vrijeme nakon njegove smrti, pričalo se da bi Lenon vjerovatno najpre otišao na turneju, s obzirom na to da je njegov deseti album „Double Fantasy“ izašao samo tri nedjelje prije ubistva. „To znači da bi Lenona turneja nakon dugo vremena odvela i u Englesku“, kaže Rajner Moers. Ali, to su samo pretpostavke.

Atentat povećao prodaju

Zbog atentata se „Double Fantasy“ prodavao voma dobro i do danas je ostao jedan od najprodavanijih Lenonovih solo-albuma. „To je biznis“, kaže Rajner Moers. „Ali, to nije korektno prema albumu, koji je zaista bio mnogo bolji od nekih prethodnih.“ Album je 1982. dobio i nagradu Gremi kao album godine.

Prije snimanja otog albuma, Lenon je napravio višegodišnju pauzu kako bi više vremena provodio sa svojim sinom Šonom, više vremena nego što je provodio sa sinom Džulijanom iz braka sa prvom suprugom Sintijom. Međutim, nakon nekog vremena, Joko Ono je primetila da je njen muž sve nezadovoljniji i poslala ga je na više putovanja kako bi se pronašao. A ta putovanja su dovela do njegove odluke da se ponovo bavi muzikom.

Još prije raspada Bitlsa Lenon je snimio eksperimentalni album s Joko Ono, s kojom se i oženio 1969. Nakon što je 1970. napustio Bitlse, svake godine, sve do 1975, snimao je po jedan novi album. „Prve solo ploče bile su veoma tražene, kao i kod drugih članova Bitlsa“, kaže Rajner Moers, „ali potražnja je s godinama polako jenjavala“.

Svaki od članova Bitlsa je, istina, bio individualni muzičar, ali – nikad više i Bitls. Tokom sedamdesetih su se stalno pojavljivale glasine da će doći do ponovnog okupljanja benda, što ni nekadašnji članovi nisu htjeli da isključe kao mogućnost. Lenon je jednom prilikom u jednom intervjuu govorio o „nadljudskim očekivanjima obožavalaca“: „Oni kao da očekuju da vide Boga kako svira.“ I rekao je još: „Zajedno ili ne, vidjećemo.“

Muzika ovdje i sada

Kao što je poznato, do ponovnog okupljanja nije došlo. A kako bi danas izgledalo lično, muzičko i umetničko djelo jednog Džona Lenona? Da li bi se doticao politike, kao kada je tokom mirovne kampanje napisao „Give Peace a Chance“.

„Lenon je bio najautentičniji Bitls“, kaže Rajner Moers. „On je bio čovjek koga su vodile emocije. Kad bi ušao u studio kod njega je sve bilo vjerodostojno.“ Lenon je često svoje pjesme snimao „u trenutku u kojem bi ih osetio, ovde i sada“ – za razliku od Pola Makartnija koji je bio praktičniji i često vodio računa o tome šta bi moglo da bude muzički zanimljivo.

Rajner Moers je uvjeren da je Lenon pronašao sreću u svom privatnom životu – iako njegovu suprugu Joko Ono mnogi smatraju dominantnom i hladnom, a zbog njenog uticaja na Lenona smatraju je i odgovornom za raspad Bitlsa. „Joko je od početka imala velik uticaj na Lenona“, potvrđuje i Rajner Moers.

Kontroverzna ljubav: Joko Ono i Džon Lenon

Prva četiri albuma nakon Bitlsa, Lenon je snimio zajedno sa Joko Ono, koja je takođe pisala pesme i pevala. „Bio je zadovoljan time“, uveren je Rainer Moers. Kasnije su se promenili i obožavaoci i Joko Ono, koja je bila sve posvećenija obožavaocima.

Ali, ostao je odnos ljubav-mržnja između Lenona i Makartnija, dvojice autora pjesama Bitlsa. „Oni su profitirali jedan od drugog“, kaže Rajner Moers. „Lenon je Makartnija sačuvao od površnosti, a Makartni je zaslužan za to što sve nije postalo previše bizarno.“

Bonus video: