Crna Gora neće učestvovati na Evroviziji

Članica Savjeta RTCG bila u pravu kad je najavila da ova kuća neće poslati predstavnika u Roterdam

7619 pregleda 16 komentar(a)
Nije bio u finalu, ali osvojio nagradu: Slavko Kalezić, Foto: Filip Roganović
Nije bio u finalu, ali osvojio nagradu: Slavko Kalezić, Foto: Filip Roganović

Prognoza članice Savjeta Javnog servisa Bojane Jokić se ostvarila - Crna Gora neće učestvovati na narednom izdanju najpopularnijeg muzičkog takmičenja na svijetu Eurosong.

Portal posvećen ovoj manifestaciji “ESC Today” javlja da mu je iz RTCG-a potvrđeno da neće biti crnogorskog predstavnika na predstojećem Eurosongu koji će se održati sljedeće godine u holandskom gradu Roterdamu. Tamo je trebalo da bude održano popularno takmičenje ove godine, ali je kao i mnoge druge slične manifestacije i festivali odloženo za narednu zbog globalne pandemije koronavirusa.

Crna Gora će se tako pridružiti spisku od još pet država koje su potvrdile da neće slati svoje predstavnike na Evroviziju, među kojima su susjedna Bosna i Hercegovina, te Andora, Luksemburg, Slovačka i Monako.

Prvobitno je bilo planirano da predstavnici 41 države učestvuju na takmičenju, a svoje reprezente već je odredilo 19 zemalja, dok njih 12 očekuje održavanje događaja na kojima će odabrati ko će ih predstavljati na Eurosongu. Još deset država čeka se da odluče da li će slati svoje muzičare na popularno takmičenje, među kojima su dvije bivše ex Yu republike - Srbija i Sjeverna Makedonija.

Članica Savjeta Javnog servisa Bojana Jokić početkom ovog mjeseca digla je dosta prašine kada je na Fejsbuku napisala da se Crna Gora “ni 2021. neće blamirati na Evroviziji”. Crna Gora ranije saopštila da neće učestvovati ni na prošlom izdanju nakon prethodnih rezultata koje je šira javnost doživjela kao veoma loše, izuzev učešća Sergeja Ćetkovića 2014. i Kneza 2015. koji su uspjeli da uđu u finale takmičenja.

Mada se menadžment RTCG nije izjašnjavao, Udruženje estradnih umjetnika i izvođača Crne Gore oštro je reagovalo na status Bojane Jokić, koji je ona povukla brzo nakon objavljivanja, karakterišući njenu izjavu kao sramotnu. “Ne znamo koga Bojana Jokić predstavlja u tom tijelu, ali znamo da svakog mjeseca zaradi prosječnu platu radnika RTCG za, očigledno, ovakav odnos prema građanima Crne Gore koji je za to plaćaju. Crnogorski muzičari su pronijeli slavu svoje zemlje osvajajući nagrade na brojnim festivalima, iznjedrili izvođačke i kompozitorske zvijezde koji su stvorili djela prepoznatljiva u regionu i šire. Zato se pitamo koga to mi muzičari blamiramo? Ako govorimo o Evroviziji nikada se nismo izblamirali, jer kao jedna mala zemlja u posljednjih deset godina dva puta smo bili u finalu, a nikada nismo bili posljednji”, poručila je predsjednica Udruženja Renata Perazić.

Polufinalne večeri Evrovizije održaće se 18. i 20. maja, dok je finale zakazano za 22. maju u Ahoj areni u Roterdamu.

Bonus video: