Novak: Danas je mnogo teže naći svoje mjesto pod suncem

Gitarista i producent Saša Novak, kojeg i mnogi vežu za bend Psihomodo pop, govori o svojim novim pjesmama, ali i o današnjoj muzičkoj sceni

4612 pregleda 81 reakcija 1 komentar(a)
Saša Novak, Foto: Christian Jecymzk
Saša Novak, Foto: Christian Jecymzk

Hrvatski muzičar sa adresom u Njemačkoj Saša Novak nedavno je objavio singl “Europa 2020”, kojim je potvrdio da je još aktivan na muzičkoj sceni. Bivši gitarista i producent benda Psihomodo pop najprije je planirao da ovu numeru predstavi u okviru hrvatskog izbora za pjesmu Evrovizije, međutim predomislio se i riješio da je samostalno pusti u etar.

“Pjesme koje se prijavljuju za takmičenje moraju imati određeni format, tako da se moraju moguće već unaprijed neke aranžmanske prepravke raditi da bi se naprosto udovoljilo tim zahtjevima. Bilo mi je naprosto žao kratiti aranžman, jer pjesma bi izgubila karakter, a to je meni kao autoru uvijek na prvom mjestu”, priča u razgovoru za Vijesti Saša Novak.

Pjesma “Europa 2020” prilično je dvosmislena. Neki bi je protumačili kao ljubavnu, a neki kao društveno-angažovanu. Njeno pravo značenje objašnjava i Novak:

“Pjesma je prvobitno imala ljubavni karakter, govori o razdvojenosti, patnji, gledanju u budućnost sa sjetom. Ali društvena zbivanja posljednjih godina, pojačana pandemijom, zatvaranjima granica i prostora kao dio mjera u borbi protiv pandemije, sve to je nekako toj pjesmi dalo jedan angažovani karakter. Svakako je i video spot tome dao svoj doprinos. Moj veliki prijatelj Venko Burčul je kao i kod spota za pjesmu ‘Uspomene blijede’ učinio majstorski svoj posao i time svakako potpomogao toj ideji društveno-angažovane pjesme”. Interesantno je da je refren pjesme pjevala Sašina ćerka Filia, koja je od oca naslijedila talenat za muziku. Ipak, iako je svojim glasom obojila pjesmu i dala joj zanimljiv pečat, Filiji je ovo bio samo izlet u muzičke vode.

“Filia ima mnogo mojih gena kad se misli na muziku, ali se ipak odlučila ići drugim putem. Već sa deset godina je pjevala na mom EP-u ‘Once upon a time’ koji sam izdao u Njemačkoj 2011. godine. Inače, svira klavir, pjeva, a ima i autorskog smisla, ali kao što kažem, odlučila se ipak ići drugim putem”, otkriva muzičar.

Upravo numerom “Europa 2020” Saša Novak najavljuje novi album. Kao i sve muzičare i njega je aktuelna pandemija omela u radu na istom. “Lagao bih kad bih rekao da aktuelna situacija nije uticala na rad na novom albumu, u smislu da ga je usporila. Ali isto tako je i dala određenu notu, jedan prizvuk modernog bluza, što se po mom mišljenju dobro čuje u pjesmi

‘Uspomene blijede’ koja je izašla isto kao singl i video tamo početkom maja ove godine. Izlazak samog albuma ostavljam za vrijeme kad će pandemija biti iza nas, a do tada ću redovno izbacivati novi materijal kao singlove”, obećava muzičar koji ima potpisan ugovor sa izdavačkom kućom Croatia Records. S obzirom na njegov staž u muzici, nije mu “stara slava” pomogla da dobije isti, već činjenica da još uvijek ima, kroz svoja autorska djela, da pruži publici. “Imam svakako sreću da je, bez obzira na muzički staž, ‘Croatia Records’ u meni prepoznala autora koji još uvijek ima šta da kaže, i da me podržavaju u tome. Neminovna je činjenica da mladi dolaze i potiskuju one koji su već prisutni, ali to gledam kao zdravu konkurenciju koja me svakako inspiriše da i dalje radim na sebi kao autoru”, tvrdi Saša Novak koji je jedno vrijeme bio gitarista i producent grupe Psihomodo pop. Do razlaza je došlo krajem prošlog vijeka, ali je sa članovima benda i danas u kontaktu.

“Nakon albuma ‘Srebrne svinje’, tamo davne 1994. godine, zapravo je počelo razdvajanje u kreativnom smislu između Davora Gopca i mene, što je na kraju i rezultiralo mojim naglim odlaskom. Zapravo sam planirao kratku pauzu, ali kako to obično biva, plan je jedno, a realizacija sasvim nešto drugo, tako da je od planirane dve godine ispalo dvadeset … Sa momcima sam u redovnom kontaktu, pratim njihov rad, i srećan sam što čvrsto stoje u vodama rokenrola”, ponosan je na svoje bivše saborce Saša Novak.

No, nije samo Psihomodo pop bend sa kojim je tokom dugogodišnje karijere sarađivao. Imao je priliku da dijeli scenu sa mnogim velikanima, ali i da sa njima radi u studiju.

“Istina je da mnogo više volim kad sam na bini, ali isto tako veoma uživam i u studijskom radu, ne samo kao muzičar nego i kao producent. Čast mi je što sam imao prilike stajati sa obje strane miks pulta, ne samo za sebe i Psihomodo pop, nego i sarađivati sa mnogim muzičarima, kako iskusnim, tako i sa mladim snagama, od kojih sam nekima pomogao i da stanu na svoje muzičke noge. Iskustvo koje sam stekao mi pomaže da radim, ne samo kao instrumentalista, nego i kao mix i mastering inženjer, i na taj način zapravo upotpunjujem sebe kao muzičara”, priznaje Saša Novak.

Kada je počinjao karijeru 80-tih godina rok muzika i uopšte tvrđi zvuk mnogo više se cijenio. Danas, tvrdi, nije lako onima koji počinju da se bave ovim žanrom muzike.

“Mislim da je sve stvar perspektive. Žestoke i tvrde muzike je bilo uvijek, a kao i sve u ljudskoj istoriji, evolucija radi. Tako da je i muzika napredovala u mnogim smjerovima. Rok kao dio moderne muzike je moguće izgubio jedan segment tržišta, ali je prisutan. Dobrog roka ima danas itekako, ali je moguće malo teže postalo doći do ‘svog mjesta pod suncem’. Što ne znači da je i nemoguće”, poručuje Saša Novak.

Radio obrade rok bajki za djecu

Interesantan projekat koji je ostao upisan u Sašinoj biografiji je i obrada bajki za djecu koji je radio sa Psihomodo popom. Iako je od tada prošlo nekoliko decenija, muzičar se prisjeća o kakvom projektu je riječ:

“Psihomodo pop, je nekako oko izlaska prve ploče dobio ponudu da sarađuje na jednom projektu Hrvatske televizije - rok obrade dječjih bajki i da pritom sarađuje sa imenima kao što su Arsen Dedić, Anton Marti… Kako se taj projekt u sljedećih nekoliko godina širio, bilo je naprosto nemoguće, a ne doći na ideju da se to sve, zapravo ne skupi na jedno mjesto i napravi odlična ploča za djecu, što smo onda i učinili”, priča on.

Kompromis koji je napravljen za album “Godina zmaja” danas je antologija

Hrvatski muzičar već godinama živi i stvara u Njemačkoj. Kako je u pitanju sređena zemlja, lako je kaže, živjeti od svog posla, pa kompromisi kako bi se muzičar prilagodi tržištu nijesu neophodni.

“Ne mislim da je pravljenje kompromisa nešto loše. Uzmimo na primjer Psihomodo pop. Tamo, davne 1988, mnogi današnji renomirani muzički kritičari su nas napali da smo se ‘prodali’ tržištu, da smo previše kompromisa napravili. Danas, ti isti kritičari kažu da je Piko Stančić svojom produkcijom ploče ‘Godina zmaja’ napravio jedan od najboljih rok albuma na Balkanu. Dakle ‘kompromis’ koji je tada napravljen danas je antologija”, tvrdi Saša Novak.

“Što se Njemačke tiče, nikad nije ni važila kao zemlja iz koje izlazi mnogo dobre rok muzike, ali svoj udio u stvaranju svjetskog profila muzike svakako da jeste. Veliko tržište daje velike rezultate”, smatra muzičar.

Bonus video: