Brzina života koje živimo nas odvlači od zahvalnosti

Budvanski reper Necke najavio novi album spotom za optimističnu pjesmu “Najljepša jutra”

3379 pregleda 152 reakcija 0 komentar(a)
Reper Necke, Foto: Nada Vojinović
Reper Necke, Foto: Nada Vojinović

Budvanski reper Nemanja Đorđević, koji nastupa pod pseudonimom Necke, objavio je spot za novi singl “Najljepša jutra” na kojem mu gostuje Iv, a video se može pogledati na YouTube servisu.

Spot u kojem se ističu ljepote crnogorskog primorja i Jadranskog mora režirali su Filip Rajković i Stefan Jovičić, dok Necke potpisuje tekst, muziku i miks. Predvodnik hip hop kolektiva Radio Katakomba za “Vijesti” je kazao da su “Najljepša jutra” najava njegovog predstojećeg izdanja, nasljednika dvodjelnog albuma “Sve trupe...”.

“Spot je sniman krajem septembra na ostrvu Sv. Nikola. Student na Dramskoj akademiji na Cetinju Filip Rajković je pripremao diplomski rad iz režije i preslušavajući moj materijal za novi album ‘Najljepša jutra’ mu se učinila najzahvalnijom za snimanje. Velika podrška su nam bili Stefan Jovčić, režiser, snimatelj i montažer i Nikola Cvetinović,snimatelj, bez kojih se video ne bi snimio i montirao u jednom rekordnom roku, a da opet bude spontan i prirodan”, izjavio je reper.

Njegove prethodne numere uglavnom je karakterisao nešto mračniji zvuk, pa “Najljepša jutra” donosi dobrodošao kontrast, a svojom vedrinom mogla bi da privuče i više publike, nada se Necke.

“Pjesma je vedre teme, modernog zvuka i sa mojom djevojkom Ivom Ćulafić na refrenu dobila je vajb koji mi se učinio slušljivim nekoj široj publici, tako da je svakako bila jedna od favorita za ekranizovanje. Nastala je proljetos, dok smo još bili u izolaciji zbog korone,a glavna inspiracija je slavljenje novog dana, novog jutra i koliko život može biti lijep sastavljen od nekih nama uobičajenih stvari koje često previdimo”, ukazuje Necke.

Komentarišući tematiku svoje nove pjesme, Necke je ocijenio da često zaboravljamo da zastanemo ponekad i upijemo ljepotu života oko nas.

“Čini mi se da nas brzina kojom živimo odvlači od zahvalnosti prvenstveno. Non stop smo nezadovoljni onim što nemamo. Stvarno se trudim da osvijestim te sopstvene malodušne trenutke i da udahnem i nastavim dalje”, kaže on. To što je ova optimistična pjesma objavljena svega par dana nakon rođendana crnogorskog repera nema neku simboliku, bar ne svjesnu kaže on, već se jednostavno tako pogodilo.

“Slavim 33. rođendan,mada već odavno ne mislim da je to važno. Nikada nisam pridavao značaja rođendanima jer često pomislim da nemaju neke velike veze sa stanjem stvari u glavi. Nekad sam dosadni đed, a ponekad oduševljeni dječak”, otkriva Budvanin.

On je poručio da je u pripremi još jedan spot, za pjesmu “Jedan žeton” koju je radio za MMA klub iz Budve, a nakon te ekranizacije uslijediće izlazak njegovog predstojećeg albuma na koje bi trebalo da se nađe desetak pjesama, na kojem će se naći i podosta gostiju, što nije karakteristično za Necketa.

“Novim albumom sam pokušao da napravim otklon od svojih prethodnih solo izdanja. Prije svega tematski, a i produkcijski. Pjesme su instrumentalno modernijeg zvuka, koji se kreće od nju skula, preko grajma, a ima i elemenata trepa, kao i daba. Ja volim da eksperimentišem i ne drži me mjesto što se tiče žanrovskih odrednica”, objašnjava reper.

Promovisanje prethodnog albuma završio je svega neđelju dana prije singla koji najavljuje novi, spotom za pjesmu “Stari ja palim”.

“Spot za ‘Stari ja palim’ je sačinjem od ogromnog broja privatnih snimaka koje mi je ustupio Bogdan Veljović Boherda sa svojih brojnih putovanja stopirajući Evropom. Montažu potpisuje Igor Shaman Jaroslavski koji je nesebično potrošio sate pregledajući i montirajući snimke. S obzirom da je tema pjesme odlazak iz zemlje, svi ti kadrovi su nekako ispali jako subjektivni i sarađuju sa tekstom na jedan neposredan način”, kazao je reper.

Sad tek možemo da shvatimo koliko nas stvaranje ispunjava

Situacija sa korona virusom ga očigledno nije usporila i uticala na njegovu kreativnost, naprotiv, Necke kaže da je donijela i neke pozitivne stvari.

“Čini mi se da je korona učinila i neke dobre stvari za čovječanstvo. Kao da je cijeli svijet povukao ručnu, neki su otišli na selo,neki su se posvetili nekom svom hobiju,neki su počeli da ugađaju sebi. Ojha,kraj je svijeta, dodaj mi džoint i vino i odoh da pecam, ajte zdravo”, kaže reper.

Mada ne zarađuje za život od muzike, u vremenu izolacije bio joj je prilično posvećen iz drugih motiva.

“’Lockdown’ sam iskoristio maksimalno kreativno da ne bih poludio. Svaki trenutak sam koristio za snimanje pjesama za novi album i njihovu kasniju produkciju. Mislim da smo svi shvatili da iako nas ovo ne plaća, ipak nas ispunjava. Tako da je prevagnula emocija, a ne kinta. A ostvarivanje kroz kreativnost i stvaranje je, po meni, najveća banja, pa bilo 300 pregleda ili tri miliona. Ako nađeš jednoga kome je to što izbaciš banja, to je već ludilo”, istakao je on.

Slaže se i da su muzičari, kao između ostalog i svi umjetnici, među onima koji su teže pogođeni cijelom situacijom koju je izazvao koronavirus.

“Muzičari, DJ-evi, rentalci muzičke opreme i ozvučenja, a i manji festivali su nekako najdirektnije osjetili ovu novonastalu situaciju, jer prvo što se zabranjivalo i zabranjuje direktno je vezano za njih. Ja sam se takođe našao u tom problemu jer pored repa radim i kao DJ i kao rentalac i ton majstor. Tako da sam se ekspresno vratio svom električarskom zanatu da bih finansijski opstao”, priznaje Necke.

Bonus video: