Učesnici Eurosonga podijeljeni u šest šešira

Crna Gora se našla u prvom šeširu sa Albanijom, Makedonijom, Hrvatskom, Srbijom, Slovenijom i Švajcarskom
0 komentar(a)
Salvador Sobral, Foto: Screenshot (YouTube)
Salvador Sobral, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 13.01.2018. 20:03h

Organizatori Evrovizije na svom zvaničnom sajtu objavili su da će izvođači ovogodišnjeg izdanja žrijebom biti raspoređeni u dvije finalne večeri u živom programu koji se može pratiti na Youtubeu, 29. januara u 13 sati po lokalnom vremenu.

Tokom ove ceremonije gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko predaće ključeve domaćina organizatora gradonačelniku Lisabona Fernandu Medinu, nakon čega će se izvlačiti papirići sa imenima država i raspoređivati u dva polufinala.

U prvoj grupi su direktni finalisti Francuska, Njemačka, Italija, Španija, Velika Britanija i prošlogodišnji pobjednik i domaćin Portugalija, koji će takođe biti izvlačeni kako bi se odredilo u kojem polufinalu će njihovi građani glasati.

Ostale zemlje podijeljene su u šest šešira, tako što su u svakom komšijske zemlje, kako bi se izbjeglo “tradicionalno” razmjenjivanje glasova.

Samim tim Crna Gora se našla u prvom šeširu sa Albanijom, Makedonijom, Hrvatskom, Srbijom, Slovenijom i Švajcarskom, dok su u drugom Finska, Danska, Island, Irska, Norveška i Švedska.

Jermenija, Azerbejdžan, Gruzija, Gruzija, Rusija, Ukrajina i Bjelorusija su u trećem, Bugarska, Kipar, Grčka, Mađarska, Moldavija i Rumunija, u četvrtom, a Australija, Austrija, Češka Republika, Izrael, Malta i San Marino u petom šeširu.

U šestoj grupi smještene su Belgija, Estonija, Letonija, Litvanija, Holandija i Poljska.

Ceremoniju će voditi Silvija Alberto i Filomena Kotela, koje će biti i dvije od četiri voditeljke tokom dva polufinala i finala Evrovizije.

Kao i prethodne godine, redosljed izvođača u polufinalima, odrediće producenti nakon žrijeba, kako bi se veče bilo mješovitije, odnosno da bi se izbjeglo izvođenje nekoliko balada ili brzih pjesama zaredom.

Nakon dva polufinala, oni sa najviše glasova nastupiće u finalnoj večeri, 12. maja, kada će se za titulu pjesme Evrovizije boriti 26 izvođača.

Evrovizijsko selo biće smješteno na najpoznatijem trgu u Lisabonu, Komersio, od 4. maja, a na istom mjestu održavaće se brojni koncerti i druga prateća dešavanja, koja će biti prenošena na Youtube kanalu.

Ceremonija otvaranja zakazana je za 6. maj, kada će 43 učesnika prošetati plavim tepihom ispred Muzeja umjetnosti, arhitekture i tehnologije (MAAT).

Predstavnik Crne Gore na Eurosongu, nakon duže pauze ponovo će birati publika u okviru Montevizije, a konkurs za prijave završen je krajem decembra kada je iz RTCG-a potvrđeno da je pristiglo više od 30 prijava.

Kako je ranije za "Vijesti” objasnio direktor nacionalne televizije Vladan Mićunović, stručni žiri će odabrati pet najboljih kompozicija koje će biti izvedene 17. februara u hotelu Hilton u Podgorici, a pobjednika i ujedno predstavnika na Eurosongu glasanjem će odabrati publika.

Prethodnih godina predstavnika Crne Gore birao je javni servis, a posljednja Montevizija održana je 2008. godine kada je pobijedio Stefan Filipović.

Bonus video: