Starim pjesmama udahnuo novi život

Nikšićanin Dragan Knežević objavio album “Osamdesete”

3439 pregleda 48 reakcija 1 komentar(a)
Omot Kneževićevog albuma na koji je čekao tri decenije, Foto: Privatna arhiva
Omot Kneževićevog albuma na koji je čekao tri decenije, Foto: Privatna arhiva

Mlađe generacije, Nikšićanina Dragana Kneževića vezuju za Kulturno kreativni centar (KKC) “Akord”, uspješne muzičke radionice i brojne pozorišne predstave. Oni sredovječni pamte ga i kao pjevača u nikšićkim bendovima „Tajna veza“, “Maslačak” i “Ljubavna gerila” i u barskoj grupi „Carlo V“.

Da osvježi sjećanja onih koji su osamdesetih godina prošlog vijeka slušali hitove poput “Put kojim lutam”, “Dobre curice ne vole pijanice”, “Maslačku moj”, “Kraljevski voz”, onim mlađima da približi duh prošlih vremena, a sebi ispuni mladalački san, Knežević je, u izdanju “Akord production”, objavio album pod nazivom “Osamdesete”.

“Sve je počelo tako što je te pjesme, koje su se nalazile na nekim starim kasetama, snimljene onako uz gitaru, čuo moj veliki prijatelj i saradnik, klavijaturista i kompozitor Rade Đurđevac i bukvalno me natjerao da uđem u studio Ljuba Stanišića i snimim prvu pjesmu ‘Daj mi tvoju dušu’, sa ‘prijetnjom’ da moram snimiti cijeli album. Pjesme su se nizale u studijima Ljuba Stanišića, Saše Gajića, Simeona Radulovića, Bojana i Boba Dobrilovića”, kazao je za “Vijesti” Knežević.

Posebno mu je, kako je istakao, značilo to što su ga podržale sve kolege i pritekle mu u pomoć, tako da album, zbog tog zajedništva, ima i neki poseban “šmek”. Taman, kao i osamdesete.

“Tako su Željko Perović Točak, Ranko Krivokapić, Rajo Golubović, Željko Milović, Mićo Maksić, Rade Popović, Slobodan Kumburović, Mladen Stamenić, Nikola Karadžić, Milena Vasiljević, Hajdana Glušica, Miro Radulović, Andrija Vasiljević i Bojan Dobrilović bili muzički saradnici i autori pojedinih pjesama. Stvorio se zaista jedan lijep i kvalitetan kolektiv od iskusnih i mladih umjetnika i svi zajedno smo uživali radeći na pjesmama. Numeru ‘Savjet debele konobarice’ duetski sam otpjevao sa Veljom Kovačevićem, pobjednikom prve emisije BN koktel. Kompletan grafički dizajn uradio je Milovan Karadžić”, morao je Knežević da pomene sve saradnike na albumu koji je čekao duže od tri decenije da ugleda svjetlost dana.

“Naša generacija muzičara potiče iz časnih radničkih porodica, tako da u vrijeme našeg bavljenja muzikom i stvaranja ovih pjesama, nijesmo mogli ni da pomislimo da snimimo nešto, jer su tada muzički studiji bili samo u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu…Sve je to tada koštalo puno i tu se sva priča završavala. Međutim, želja da kad-tad ove pjesme ugledaju svjetlost dana nikad nije presahla i evo nakon 30 godina ove moje i pjesme mojih prijatelja žive neki novi život”, kaže Knežević.

Na albumu se nalazi devet kompozicija, a dvije su već i ekranizovane - “Malena” i “Sanjaj balerina”. Za spotove su bili zaduženi “Drone studio” Miloša Tomaševića i “Dream studio” Željka Milića.

“Moram pomenuti i ‘Akordovu’ glumačku ekipu: Beba Božović, Slađana Novaković, Marinko Jovanović i Vladimir Kovačević, kao i producenta pjesme ‘Sanjaj balerina’, Bojana Dobrilovića koji je bio sjajan i pred kamerama, na snimanju spota”.

Zadovoljan je kako su pjesme prihvatile njemu, po godinama, bliske, ali i mlađe generacije, kao i njegovi prijatelji.

Pošto je korona, makar privremeno, zaustavila njegov rad u KKC “Akord”, Knežević je imao dovoljno vremena da se posveti muzici, ali i stihovima, pa je objavio audio zbirku poezije pod nazivom “Poezija prošlog vremena”, koja je prije mjesec dobila i video verziju.

Bonus video: