„Kontrabas susreti - Double bass encounters“ biće održan od 24. do 27. oktobra

Susreti kontrabasa, drugi put

Kroz predavanja, radionice, master klasi i koncerte nastavlja se prošle godine započeta ideja autora projekta da se putem raznovrsnih i kvalitetnih edukativnih sadržaja crnogorska publika upozna sa dostignućima izvođaštva na ovom gudačkom instrumentu

2072 pregleda 0 komentar(a)
Susreti kontrabasa, Foto: Privatna arhiva
Susreti kontrabasa, Foto: Privatna arhiva

Projekat „Kontrabas susreti - Double bass encounters“ i ove će školske godine biti predstavljen ljubiteljima muzike u Crnoj Gori, ali i učenicima i studentima muzike koji su se profesionalno opredijelili za ovaj instrument.

U periodu od 24. do 27. oktobra kroz predavanja, radionice, master klasi i koncerte nastavlja se prošle godine započeta ideja autora projekta da se putem raznovrsnih i kvalitetnih edukativnih sadržaja crnogorska publika upozna sa dostignućima izvođaštva na ovom gudačkom instrumentu, ali i da učenici dopune nastavne sadržaje kroz iskustva i praksu sa umjetnicima iz okruženja.

Projekat II „Kontrabas susreti“ - II „Double bass encounters“ ima za cilj podizanje nivoa i kvaliteta znanja, unapređenje solističkog izvođaštva, unapređenje kamernog muziciranja, upoznavanje sa najnovijim tokovima u pogledu koncertne prakse, ali i međusobnu razmjenu iskustva, regionalnu komunikaciju i saradnju umjetnika u okruženju.

U okviru programa će biti održano predavanje o životu i djelu istaknutog kompozitora Johana Matijasa Špergera koji je svojim opusom umnogome doprinio da se kontrabas istakne kao solistički instrument.

Predavanje će održati vanredni profesor Ljubinko Lazić (Akademija umetnosti - Niš) u koncertnoj sali muzičke škola “Vasa Pavić” u Podgorici. Master class će držati profesori Ljubinko Lazić (Srbija) i Veljko Belević (Crna Gora). Završni koncert učesnika projekta će biti održan u koncertnoj sali crkve svetog Duha u Kotoru.

Na koncertu će učestvovati: David Golubović, Ljubinko Lazić, Veljko Belević, Nadja Dabetić, svi uz klavirsku saradnju Vide Belević, kao i kvartet kontrabasa “ BASSONEGRO”.

Projekat Kontrabas susreti - Double bass encounters Basso realizovaće se uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, kao i organizatore projekta Mastermind P&M doo, NU Centar za regionalnu saradnju, kao i muzičkih škola u Kotoru i Podgorici.