Spojila ih pjesma “Balkan”

Zoran Paunović, frontmen benda “Jugosloveni” otkriva kako je došlo do toga da snimi duet sa “Zabranjenim pušenjem”

3100 pregleda 0 komentar(a)
Prvi put u karijeri snimio duet: Paunović, Foto: Privatna arhiva
Prvi put u karijeri snimio duet: Paunović, Foto: Privatna arhiva

Frontmen nekadašnje grupe Jugosloveni Zoran Paunović udružio je snage sa sarajevskim sastavom Zabranjeno pušenje, a iz ove saradnje proizišla je numera “Balkan”. Paunović, koji je autor muzike i teksta, slikovito je i satirično opisao situaciju u regionu.

Zabranjeno pušenje dalo je ovom singlu boju i energiju kakvu je zamišljao, jer su upravo članovi ovog sastava bili zaduženi za aranžman. U njihovom studiju je “Balkan” i snimljena je numera, dok je Paunović vokal snimio u Beogradu. Produkciju potpisuje Toni Lović, gitarista “Pušenja”.

O tome kako je došlo do saradnje sa Zabranjenim pušenjem, Paunović za “Vijesti” otkriva:

“Sasvim slučajno. Kad sam napisao pjesmu ideja je bila da bude duet, jer pjevati sam o Balkanu ne bi imalo smisla. A u duetu sa nekim iz regiona dobija težinu i smisao poruka koju pjesma šalje. I poslije kraćeg razmišljanja shvatim da je ‘Pušenje’ pravi izbor, jer je to bend koji se potuno uklapa po svemu u tekst pjesme. Pozovem Seja Sexona i čim je čuo pjesmu prihvatio je odmah saradnju, što pokazuje da mislimo isto. I to se i čuje u pjesmi. Mislim da smo napravili baš jednu dobru van vremensku rock pjesmu. Vrijeme će pokazati jesam li upravu”, smatra Paunović.

Iako su Zabranjeno i Jugosloveni počinjali da grade karijeru u 80-ih godina, Sejo i Paunović se nijesu poznavali do ove saradnje.

“Nisam poznavao Seja od ranije i utoliko je još zanimljivije sve to ispalo. Baš nas je spojila pjesma. Draga prijateljica sa radia D Sanda Rakočević iz Podgorice je kumovala na neki način, jer sam preko nje dobio broj Seja i odatle je krenula naša saradjnja. Nadam se da će kuma biti srećne ruke”, ispričao je Paunović.

Zbog aranžmana koji potpisuju članovi Pušenja aranžman je mnogo bliži zvuku njihovog benda, a na pitanje da li je ovo zaokret u kad je muzika u pitanju i hoće li i ubuduće nastaviti da snima pjesme u ovakvom žanru, odgovara:

“Ja sam sa ovom pjesmom krenuo praktično u solo muzičke vode, a Jugoslovene ćemo ostaviti istoriji. Sejo me je pitao da li može da oni naprave aranžman i odsviraju i meni se to dopalo kao ideja, jer nikad do sad mi niko nije radio aranžmane na moje pjesme. I kad mi je poslao demo snimak kako je on to zamislio, ja sam zaista bio oduševljen u smislu da bih isto tako i ja uradio ovu pjesmu. Jednostavno, što se tiče pjesme ‘Balkan’ od prvog kontakta ja i Sejo smo imali jako dobru konekciju. Sve se nekako lako dešavalo kao da sviramo u istom bendu i da se znamo mnogo godina”, priča o saradnji Paunović.

Pjesma koju je davno napisao za matični bend - Jugosloveni sjajno je opisala ljude sa ovih prostora. I u pjesmi Balkan takođe slikovito opisuje situaciju. Na pitanje može li ova numera dostići uspjeh čuvenog hita “Jugosloveni”, odgovara:

“Vjerujem da može i da prevaziđe popularnost pjesme ‘Jugosloveni’. Mislim da mi je ‘Balkan’ ispao u pravom trenutku, što se aktuelnosti tiče i da tematikom pokriva sve ono što se dešava na našim prostorima već duže vrijeme. Posto je pjesma već na Jutjub servisu, vidim da su komentari jako dobri, o čemu svjedoči i broj pregleda. Za samo nekoliko dana već imamo preko 10.000 pregleda, što je sjajno s obzirom da je ovo čista rok pjesma”, ponosan je Paunović.

Ovom pjesmom, Paunović se polako vraća na scenu. Isto je pokušao i sa albumom “Tvoje ime je ljubav”. S obzirom na to da su danas neki novi muzički pravci popularni, a i pandemija gotovo da je uništila muzičku industriju, kakva je pozicija rokera u današnjem muzičkom svijetu, sagovornik ‘Vijesti’ pokušao je da objasni:

“Pozicija muzike uopste je jako teška, kao i sve drugo. A za rok muziku još teža, jer nije u trendu. Ali ‘Balkan’ je iznad toga. Ona jeste rok pjesma, ali je po tekstu ‘narodska’. Dopada se i velikom broju ljudi koji vole čistu narodnu muziku. I pjesma je za sve generacije. Nisam se obazirao na to da li treba da bude moderno, folk i šta god već. Mislim da će ‘Balkan’ biti shvaćen baš onako kako i treba. Van trendova koji su danas popularni. Da se uklapa u sve trendove i generacije”, zaključuje Paunović.

Karantin ga pogurao da radi na novim pjesmama

Karantinske dane iskoristio je da piše nove pjesme, a nada se da duet sa Zabranjenim pušenjem neće biti jedini u karijeri. Takođe se osmjelio da piše za druge izvođače.

“Sada mi je važno da ova pjesma nađe svoj put do slušalaca. Ovo je prvi put da radim duet sa nekim i dopalo mi se moram priznati. Tako da ne isključujem mogućnost još nekog dueta u budućnosti u nekoj novoj pjesmi, ako mi se takva kompozicija pojavi. Pojaviće se jedna moja pjesma koju sam napisao za jednu pjevačicu iz Beograda Tijanu Kadović i to je nešto što nikad nisam radio do sada - da za nekog drugog pišem pjesme. Izlazak tog singla me takođe raduje. Sve u svemu mene je korona i karantin pogurao da uradim svašata nešto, s obzirom na to da nisam napisao jako dugo nijednu novu pjesmu, ovo je izenađenje i za mene. Ali me raduje i prija posle toliko godina lijenosti da se vratim na muzičku scenu”, priznaje Paunović.

Bonus video: