jednoglasna odluka

Bajagi nagrada za životno djelo

Žiri jednoglasno donio odluku da priznanje “Darko Kraljić” za 2019. godinu ode u ruke poznatog muzičara

2766 pregleda 6 komentar(a)
Bajaga, Foto: Boris Pejović
Bajaga, Foto: Boris Pejović

Muzičar Momčilo Bajagić Bajaga osvojio je nagradu “Darko Kraljić” za 2019. godinu, za muzičko stvaralaštvo/životno djelo u domenu popularne muzike, čija će dodjela biti u utorak, 27. oktobra, u sali Udruženja kompozitora Srbije (UKS), saopštili su iz udruženja.

Odluku je jednoglasno donio stručni žiri u sastavu Radoslav Graić, predsjednik, i kompozitori Vojkan Borisavljević, Zoran Lesendrić, Srđan Marjanović i Aleksandra Milutinović.

“Iza Momčila Bajagića je bogata diskografija i veliki broj hitova koji ga smještaju u sam vrh rok scene u Srbiji i eks Jugoslaviji, i danas njegovi koncerti okupljaju brojnu publiku, kako u Srbiji tako i u regionu”, naveo je žiri. Ističu da je dobitnik nagrade rok muzičar, kompozitor, tekstopisac, gitarista, vokalni solista i frontmen svoje grupe, i pišu o nedavnim uspjesima muzičara i koncertu kojim je obilježio 35 godina umjetničkog rada.

Dirigent i kompozitor Vojkan Borisavljević u ime cijelog žirija je zaključio:

“Stvaralaštvo autora spada u sam vrh popularne muzike na našim prostorima, njegove kompozicije oduvijek izazivaju duboke emocije kod svih generacija slušalaca, a pjesma “Moji su drugovi” predstavlja nezvaničnu himnu svih raseljenih ljudi sa prostora bivše Jugoslavije”.

Muzikolog Ivana Trišić, predsjednica Udruženja, kaže da je stvaralašto Momčila Bajagića odlikuje neiscrpna muzička mašta, neposrednost i nenametljivost izraza u tumačenju samog autora, kao i emotivnost, koja se neodoljivo prenosi na slušaoce, a stihovi koje sam piše za svoje pjesme, imaju umjetničku vrijednost i nezavisno od muzičkog sadržaja.

Prije benda Bajaga i instruktori, Momčilo je kao ritam gitarista svirao sa grupom „Riblja čorba“. Iza Momčila Bajagića Bajage je bogata diskografija, veliki broj hitova, koji ga smještaju u sam vrh rok scene u bivšoj Jugoslaviji. Ostavio je svoj trag i kada je u pitanju muzika u domaćoj filmskoj industriji. Muzičar je aktivan i dan-danas, a njegovi koncerti su itekako posjećeni.

Procenjuje se da su Bajaga i njegovi „instruktori“ do sada prodali više od pet miliona nosača zvuka.

Preporučujemo za Vas