Počeli Rokumentarni dani: Šarenilo stilova kakvo se rijetko viđa

Počeli Rokumentarni dani, organizatori do posljednjeg trenutka zbog korone čekali da objave program

3449 pregleda 1 komentar(a)
Organizatori rokumentarnih dana, Foto: Rokumentarni dani
Organizatori rokumentarnih dana, Foto: Rokumentarni dani

Nedavno je najavljeno da će se četvrto izdanje Rokumentarnih dana održati u Podgorici, Nikšiću i Mojkovcu od 23. do 27. oktobra, a mada je tada otkriven veći dio programa, organizatori su praktično u posljednjem trenutku saopštili što će sve ponuditi publici, sve zbog neizvjesnosti oko organizacije, prouzrokovane situacijom vezanom za koronavirus.

Festival je počeo u Podgorici juče gdje je publika bila u prilici da vidi snimak svirke Vrpce u studiju Stivi, te filmove “Praia do ventu Eternu”, “Izgubljeno dugme”, “Cavern Club”, te uživa u DJ setu i isprati tribinu Rokumentaristika.

Manifestacija će i danas ostati u Podgorici na istom mjestu - CKZ Ribnica, gdje će od 16.30 biti prikazan film “It’s A Rockabilly World”, a onda će od 17.45 uslijediti jedan od najbitnijih segmenata rokumentarnih dana, emitovanje “Live Sessiona” snimljenih sa domaćim izvođačima, a ove godine ih je učestvovalo više nego ikad, njih sedam: Big Do, SoloSoul, Anja Zagorac, Bacili & Bellerophontes, Yonnic, Autogeni trening i Emily Rose

“Nešto posebno je uticalo da budu dva repera, a ne jedan. Bacili se vratio sa broda, a planirani bend otišao na brod. Eto ispostavilo se tokom sklapanja te liste izvođača da je čak šest planiranih autora bilo na brodovima širom svijeta. U zadnjem momentu su se u Crnoj Gori usidrili Bacili i momci iz Autogenog, pa su se priključili već postojećoj ekipi. Imali smo i sreću da Yonic, Anja Zagorac izbace jako dobre albume, a Solosoul ponudi potpuno novi zvuk na domaćoj sceni, pa su se kockice lijepo uklopile. Emily Rose i Big Do su ih već čekali. Na kraju je i lista ispala mnogo bolja nego što je očekivano, jer odražava šarenilo stilova, kakvog je rijetko kada bilo kod nas”, kazao je Bojan Tešić ispred organizacije Rokumentarnih dana, koja inače stoji i iza platforme domaće muzike Bučan pas i pop kulturnog portala Mulj.net.

Organizatori su saopštili da će odmah nakon Rokumentarnih dana “Live Sessioni” biti dostupni onlajn, sa ciljem promocije muzike i autora koji se u njima pojavljuju, ali da to nažalost ne važi i za ostatak filmskog programa.

Danas će publika moći da vidi i film “Viktorija 15” (19.30h) i Videoteku mladog, talentovanog crnogorskog reditelja Mladena Ivanovića (20.30).

Već sjutra se program seli u Nikšić, gdje će u “Blues Brothers” baru biti otvoren u 16 časova, a pet minuta kasnije biće prikazan snimak nastupa Repetitora u beogradskom Centralnom zatvoru. Uslijediće opet “Live Sessions” od 16.30, film “Chuck” od 18.10, a program će biti zatvoren koncertom podgoričke džez trojke Kuhinjazz.

U ponedjeljak će program otvoriti hvaljeni i nagrađivani film “Tusta” o frontmenu KUD Idijota, a uslijediće drugi rok filmovi sa prostora ex Yu “Praia do ventu Eternu” i “Bure Bareta”.

Crnogorski režiser Sead Šabotić će od 20 časova voditi tribinu sa Andrejem Korovljevim i Nenadom Puhovskim iz Faktuma, a pola sata kasnije održaće se “Open Guitar Night” gdje će svoje umijeće sviranje gitare moći da pokaže bilo ko od prisutnih.

Ovogodišnji Rokumentarni dani biće okončani 27. oktovra u Mojkovcu, gdje će u Centru za kulturu od 18 časova biti prikazani “Live Sessionni”, pola sata kasnije “It’s a Rocakilly World”, a zatim od 19.45 svirka Vrpce u studiju Stivi. Program će zatvoriti film “Viktorija 15” od 20 časova.

Ulaz će na sve događaje, kao i do sad, biti slobodan, a organizatori su zbog ograničenog broja mjesta poručili publici da požuri da ih zauzme, te da će se sve sprovoditi u skladu sa mjerama NKT-a. Pandemija koronavirusa, pogotovo ovaj novi, do sad najjači talas koji je udario Crnu Goru ozbiljno je prijetio da pokvari planove organizatora, koji su do posljednjeg trenutka morali da čekaju sa objavom programa i imaju plan B ako ne budu mogli da ga sprovedu.

“Potencijala za komplikovanje ne nedostaje. Od početka rada na ovogodišnjem izdanju idemo sa koronom ruku pod ruku. Jedini period kada se otvorio prostor za održavanje Rokumentarnih dana tokom maja i juna, kada smo na kratko bili ‘corona free’ destinacija nijesmo imali završene naše ‘Live Sessions’. Snimanje je startovalo u februaru, pa je zbog korone prekinuto do maja. A da idemo bez njih nijesmo željeli. Pretprošle godine nam je za naš standardni majski termin održavanja bio izazov tempirati RD između Lige šampiona i Svjetskog prvenstva u fudbalu. Ova godina, kao i svima je donijela neke nove muke. Koliko posjećujemo sajt IJZ-a čudi me da nas nijesu banovali”, u šali je kazao za “Vijesti” još jedan član organizacije Dragan Lučić.

Iz Rokumentarnih dana su kazali da im je dosta značila i podrška države u borbi sa koronavirusom, ali i istakli da bi ona mogla da bude veća i usmjerena ka drugim, sličnim manifestacijama.

“Nama je ta podrška bila izuzetno značajna. Konkurs ‘Podignimo zavjesu nezavisne kulturne scene’ je došao u momentu kada smo dva izdanja pokrili u sopstvenoj režiji uz pomoć izuzetno malog broja sponzora. Sam naziv konkursa je nešto što smo smatrali da je okvir u kojem djelujemo, pa se sve završilo kako bi trebalo. Mi nijesmo veliki festival, ali ipak sa takvim sredstvima čini nam se da uspijevamo napraviti puno. Ono što bi voljeli je da se prepoznaju stvari koje ne bi trebalo da idu preko konkursa. Voljeli bi da festivali poput kolašinskog Korifeja ili festivala karikature, hercegnovskog HSF-a, budvanskog Novog vala, kotorskog Sea Rocka, Festivala uličnih svirača u Nikšiću imaju stalnu podršku institucija, gradova... Stavite to na papir, nijesu to velika sredstva, a doprinos zajednici je itekako veliki. Nadam se da je korona samo dodatno osvijetlila te probleme, jer vidim da se za neke stvari već nalaze rješenja”, istakao je Tešić.

Bonus video: