Karan novu numeru posvetio stradaloj djevojčici

Vokalna saradnja hrvatskog muzičara sa kolegama sa Novog Zelanda koji čine sastav “The Shades”

3806 pregleda 36 reakcija 0 komentar(a)
Kadrove za spot Karan snimao u zaštićenom prirodnom području - pećini Vranjač, Foto: Promo
Kadrove za spot Karan snimao u zaštićenom prirodnom području - pećini Vranjač, Foto: Promo

Hrvatski muzičar Goran Karan snimio je novu pjesmu “Ima jedno svjetlo” koju je posvetio djevojčici stradaloj u razornom zemljotresu u Zagrebu u martu ove godine.

Ova numera poznatog Splićanina plod je međunarodne saradnje s novozelandskom vokalnom grupom “The Shades”, kvartetom što ga od 2015. čine četiri školovana pjevača Taka Vuni, Samson Setu, Ipu Laga’aia i Manase Latu, koji su se školovali u Londonu na Royal Music Academy i dobili poziv u njujoršku Metropoliten operu.

Nježna i emotivna “Ima jedno svjetlo” zaista je posebna, ističe Goran. “To je jedna netipična pjesma, oplemenjena muzičkim talentima, kulturom i srcima Samsona, Ipua, Take i Manasea, četvorice zadivljujućih umjetnika, koje je Goran Kačurov svojim izvanrednim vokalnim aranžmanom utkao u pjesmu na bajkovit način”, istakao je Karan.

Njegov imenjak Kačurov opisao je što za njega znači “Ima jedno svjetlo”: “Želio bih da zahvalim Goranu Karanu za predivnu pjesmu ‘Ima jedno svjetlo’. Bio sam zbilja dirnut i ganut jer ju je posvetio djevojčici koja je nastradala u razornom potresu u Zagrebu. U toj sam pjesmi vidio i osjetio i sve rane mog rodnog grada i težinu sopstvene nemoći da u tom trenutku budem tamo gdje pripadam, s onima kojima pripadam”.

The Shadesima ova nesvakidašnja muzička saradnja ima posebno mjesto u srcima. Ipu Laga’aia rekao je da im je na početku bilo teško izgovarati hrvatski, ali da su uz pomoć Gorana Kačurova, kojeg nakon ove saradnje od milošte zovu ujak Goran, uspješno svladali jezičke barijere. Posebno ih je dirnula priča oko pjesme, posveta, značenje.

“Iako ne govorimo hrvatski i ne razumijemo ga u potpunosti, muzika i tekst jednostavno obaraju svojom inspirativnošću. Ovo je za nas prekrasno putovanje kroz pjesmu, emocije, Hrvatsku”, dodaje njegov kolega Manase Latu.

Samson Setu pak ističe da iako imaju kulturoloških sličnosti i jezik ih razdvaja, muzika je ta koja ih je spojila sa Karanom. Taka Vuni smatra da su ljudske vrijednosti, ljubav prema muzici i hrani, kao i gostoprimstvo, ono što povezuje Novozelanđane i Hrvate.

Osim što The Shadesi hvale rakiju od oraha, svi skupa prepuni su zahvalnosti na ovoj saradnji, jako cijene to što su dobili priliku da uživaju u hrvatskim čarima i raduju se onome što budućnost donosi, a naročito dolasku u Hrvatsku. S obzirom na zdravstvene okolnosti i udaljenost, The Shadesi su spot snimali na Novom Zelandu, a Goran u Hrvatskoj.

“Uz pomoć gospodina Paula Sumicha formirala se izvrsna dobrovoljna ekipa koja se svim srcem zauzela za to da pjesma zasvijetli iznutra. Plaža Karekare smještena na zapadnoj strani Sjevernog ostrva bila je lokacija za snimanje. To prekrasno mjesto otkrio nam je i puno pomogao gospodin Tui Kennar, hrvatski zet. Videomaterijali su oduzeli dah i reditelju Željku Petrešu i meni pa je tim veći izazov bio oslikati pjesmu povezivanjem dva daleka mjesta u jedinstvenu priču”, ističe Karan.

Hrvatski kadrovi snimljeni su u špilji Vranjača.

“Željko Petreš i ja otišli smo u zaštićeno prirodno područje špilje, u splitsko zaleđe, na sjevernu stranu planine Mosor. Lokalitet se nalazi na imanju porodice Punda, a početkom dvadesetog vijeka otkrio ju je Stipe Punda. U saradnji s Markom i Vladom Pundom, ljudima koji svakodnevno brinu o ovome prekrasnom stogodišnjem čudu, proveli smo nezaboravno poslijepodne i napravili nevjerojatne snimke. Tokom snimanja veliku smo pozornost i brigu posvetili tome da što manje utičemo na špilju i sve njene stanovnike”, ispričao je Karan.

Ovo je velik i važan korak za Gorana Karana pa stoga ne čudi što poziva na uživanje u ovoj muzičkoj hrvatsko-novozelandskoj čaroliji.

“Želio bih da zahvalim porodici Kačurov - malenoj Zari koja nam je bila glumica u spotu i koja je, pod dobronamjernim okom majke Sanje, izgleda baš kao anđeo. Tu su za nas bili i Sofia Aroha Nada, Vito i Bono Kačurov, kao i Pero Finc. U ostvarivanju ovog snimanja puno su nam pomogli Domagoj Lažeta i Stjepan Mekinić, iz javne ustanove More i krš, koji su nam dali saglasnost za snimanje.

Konačan spoj video materijala i tonskog zapisa je čaroban. Hvala svima koji su učinili da pjesmom spojimo ono najbolje od nas”, poručio je Karan.

Bonus video: