Razglednica sa ulica Beograda

Mladi srpski rok sastav u usponu Gazorpazorp ekranizovao “Tango” i najavio novo izdanje

3865 pregleda 1 komentar(a)
Grupa Gazorpazorp, Foto: GAZORPAZORP
Grupa Gazorpazorp, Foto: GAZORPAZORP

Beogradska rok grupa Gazorpazorp objavila je novi singl pod nazivom “Tango” i prateći spot koji se može pogledati na Jutjub servisu. Srpski post-pank sastav ovom numerom najavio je predstojeće drugo svoje studijsko izdanje, EP čiji naslov još nije poznat, a koji uslijediti nakon njihovog prvijenca “EP #1” koji je objavljen 2018.

Režiju spota za “Tango”, koji opisuje hedonizam gradskih izlazaka omladine u velikom gradu, “razglednicu sa ulica Beograda, uvid u (ne)svakidašnjicu srpske urbane mladeži i ljubavno pismo testosteronskih zezancija” kako su saopštili iz benda, potpisuje Sara Radulović, dok se za montažu pobrinula Neda Živanović. U spotu igraju glumci Denis Murić i Matija Čukić.

Ovo je drugi singl koji najavljuje predstojeće izdanje Gazorpazorpa za jednu od najznačajnijih nezavisnih etiketa sa ex Yu prostora, slovenski Moonlee Records, gdje su Beograđani najsvježije ime na popisu regionalnih autora koje zastupaju.

U julu je izašao spot za pjesmu “El Matador” u režiji Ilije Nikitovića koji je skrenuo pažnju ljubitelja alternativnog roka prikazavši vatreni i krvavi bokserski duel.

Gazorpazorp je svoje ime dobio inspirisan možda i globalno najpopularnijom animiranom serijom u posljednjih deset godina “Rick & Morty”, a bend čine Jasmin Rastić (gitara, vokal), Damjan Nedeljkov (gitara), Miloš Đerković (bas) i Nikola Bajčetić (bubnjevi).

Beogradski sastav mnogi svrstavaju u jedno od imena sa srpske scene na koje bi trebalo obratiti pažnju i od kojeg se očekuje mnogo u narednom periodu, o čemu govori i to da se Gazorpazorp našao na hvaljenoj kompilaciji mladih beogradskih bendova “Hali Gali” sa numerom “Moja devojka”.

Ovu kompilaciju posebno je podržao bend Repetitor, čiji frontmen Boris Vlastelica ju je hvalio i promovisao u brojnim javnim istupima, pa tako i u posljednjem intervjuu za “Vijesti”, a Gazorpazorp je jedna od grupa sa kompilacije koje su dobile najveće pohvale publike i kritike.

“Hali Gali je čitava navala rok bendova nastalih u Beogradu u posljednjih nekoliko godina. Gazorpazorp, Proto tip, Sitzpinker, Vizelj, Klotljudi, Johanbrauer, Sveta Pseta, Dogs in Kavala, Šajzerbiterlemon… Ima ih još. Napravili su sjajnu žurku, dvije godine zaredom, preko hiljadu ljudi skupili u Dragstoru i objavili kompilaciju pod tim imenom Hali Gali. To je scena na kojoj smo našli neko utočište, na koju smo uticali i koja na nas utiče. Sada ima mnogo više novih, dobrih, uzbudljivih bendova nego prije par godina. U andergraundu su, ali po meni to je logično mjesto za rok muziku, to što je kod nas bila u jednom kratkom periodu, već dosta odavno, mejnstrim ne znači da joj je to neko bogom dano mjesto koje joj eto pripada. Prihvatanje toga da je rok u tom smislu mrtav mu je udahnulo novi život i doniijelo klince koji nemaju onaj otklon prema folku i narodu uopšte. Hali Gali scena u Beogradu je dobar primjer”, objasnio je tada Vlastelica.

Bonus video: