Prilika da se talentovanim učenicima predstavi plan i program

Projekat “Gitara svima” u gradovima na sjeveru

U projekat će biti uključeni učenici i profesori iz muzičkih škola u Beranama, Pljevljima, Bijelom Polju i Kolašinu

2178 pregleda 21 reakcija 3 komentar(a)
Bulatović, Foto: Privatna arhiva
Bulatović, Foto: Privatna arhiva

Crnogorski gitarista i profesor Srđan Bulatović pokrenuo je projekat “Gitara svima”, kojim želi da poveže učenike i profesore gitare Srednje muzičke škole “Vasa Pavić” iz Podgorice sa učenicima i profesorima iz nižih muzičkih škola sa sjevera Crne Gore. U ovaj projekat biće uključeni učenici i profesori iz muzičkih škola u Beranama, Pljevljima, Bijelom Polju i Kolašinu.

“Ideja je potekla od inspiracije da nam u zadnje vrijeme dolaze u Podgoricu i upisuju Srednju muzičku školu talentovani učenici gitare sa sjevera Crne Gore. To je i bila inicijalna kapisla za pokretanje ovog projekta”, kaže za Vijesti Bulatović i dodaje da je isti realizovao zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva prosvjete Crne Gore.

“Plan je da se projekat realizuje u novembru i decembru ove godine, a prvu saradnju započinjemo sa Muzičkom školom iz Berana koja je planirana za 7. i 8. novembar. U njoj će profesori gitare iz Podgorice Nikola Pejović i Dražen Joković prvog dana 7. novembra u 10 sati učenicima Niže muzičke škole u Beranama održati predavanje na temu ‘Sviranje desnom rukom sa oblikovanim noktima’. Istog dana od 11 sati profesori će održati individualnu nastavu svim prisutnim učenicima. Od 17 sati planiran je koncert učenika Srednje muzičke škole ‘Vasa Pavić’. Na tom koncertu će nastupiti Vuk Radunović, Matija Đukić i Dimitrije Kapičić koji će izvesti program pred svojim mlađim drugarima iz Berana”, otkiva Bulatović po kojem planu će se odvijati program.

Dan kasnije od 10 sati ponovo će profesori gitare Pejović i Joković držati individualnu nastavu učenicima Niže muzičke škole u Beranama.

“Plan je da od 15 sati polaznici majstorskih radionica, učenici Niže muzičke škole iz Berana, održe koncert. Na koncertu će talentovanim učenicima Niže muzičke škole biti poklonjen potrošni materijal: žice, pultevi za note, stoličice za nogu”, dodaje Bulatović.

On smatra da je ovo prilika da se svim talentovanim učenicima nižih muzičkih škola sa sjevera pokaže kakav je program i nivo sviranja ukoliko upišu Srednju muzičku školu.

“Takav primjer mogu čuti i vidjeti uživo od svojih starijih kolega sa odsjeka gitare iz Srednje muzičke škole iz Podgorice”, smatra Bulatović.

Veliku podršku projektu “Gitara svima” dala je i direktorica Muzičke škole u Beranama Andrijana Vučetić Obadović, što će biti dodatan doprinos da projekat bude što bolje realizovan, siguran je Bulatović. Organizatori projekta u Beranama su NVO “Gitara” i Muzička škola Berane, a tokom realizacije kompletnog projekta planirano je da predaju samo profesori gitare iz Srednje muzičke škole “Vasa Pavić” iz Podgorice.

“Putem predavanja i majstorskih radionica upoznaće trenutno najbolje učenike iz nižih muzičkih škola sa sjevera Crne Gore, što može uticati na kasnije opredjeljenje pri eventualnom odabiru profesije i nastavku daljeg školovanja”, ističe Bulatović.

foto: Promo

Da bi ispoštovali mjere koje je NKT donio u suzbijanju širenja virusa korona, samo će biti orgainzovao jedno grupno predavanje.

“Poštovaćemo mjere NKT-a, nastava će biti individualna, osim jednog grupnog predavanja gdje smo ograničili broj na 10 učenika u većoj učionici”, obećava Bulatović i dodaje da nakon Berana slijede predavanja u Pljevljima 13. i 14. novembra, a zatim Bijelom Polju 5. i 6. decembra, dok će se učenici kolašinske Muzičke škole sa profesorima iz Podgorice družiti 12. i 13. decembra.

Preporučujemo za Vas