Milica Milović nagrađena na „Glasu Zemana”

Sa staropodgoričkom pjesmom “Fisliđen mi se ne nija” muzička umjetnica privukla pažnju na takmičenju balkanske tradicionalne muzike u okviru World Music Fest Zemana u Novom Pazaru

4379 pregleda 265 reakcija 1 komentar(a)
Milović, Foto: Majdana Ljuljđuraj
Milović, Foto: Majdana Ljuljđuraj

Mlada crnogorska muzička umjetnica Milica Milović osvojila je drugo mjesto na takmičenju balkanske tradicionalne muzike “Glas Zemana”, u okviru World Music Fest Zemana u Novom Pazaru, koje se održalo tokom vikenda. Milović je prva predstavnica Crne Gore na ovom festivalu svjetske muzike koji već tri godine zaredom privlači stotine ljudi iz regiona, ali i inostranstva.

Kako je pandemija virusa korona ove godine uticala na mnogo šta, tako se i takmičenje balkanske tradicionalne muzike prilagodilo epidemiološkoj situaciji, pa je izbor za finale obavljen onlajn putem. Milovićeva je, kao i ostali takmičari, poslala video-snimke svojih izvođenja, a žiri je odabrao finaliste koji će se takmičiti uživo. Žiri, koji su činili Mubera Madžović-Škrijelj, Mirza Redžepagić i Kenan Mačković, kasnije je odabrao i prva tri mjesta, među kojima sam se našla i mlada Podgoričanka. Ona za “Vijesti” prenosi utiske sa festivala i govori o kompoziciji kojom se predstavila...

“Ja sam se prijavila sa pjesmom ‘Fisliđen mi se ne nija’, čiji je tekst nastao u 19. vijeku na prostoru Podgorice, a ja sam je muzički oblikovala. Ona je dio mog projekta ‘Crnogorska poezija u novom ruhu’ koji je podržalo Ministarstvo kulture, a kojim sam kroz muziku pokušala, a mislim i uspjela, da oživim crnogorsku poeziju. Smatrala sam da bi upravo pjesma ‘Fisliđen mi se ne nija’ tematski odgovarala ideji festivala, pa sam se prijavila. Pošto je pjesma originalno pisana kao akapela za tri glasa, Kenan Mačković je napravio aranžman za instrumentalni ansambl koji čine klarinet, violina i harmonika. Radovala me je činjenica što ću učestvovati, ali i što ću prvi put javno izvesti tu pjesmu... Nakon svega, naravno, još sam se više obradovala osvojenom drugom mjestu”, ističe Milovićeva i dodaje da je pjesmu otkrila zahvaljujući jednom rođaku, a da ju je očarao i privukao melanholičan, ljubavni, duhovni melos...

Kako je pjesmu priredila tokom virusa korona, do sada nije imala priliku da je izvodi uživo, osim za odabranu publiku, a s obzirom i na novi aranžman, ovo takmičenje je za nju bilo dodatno iskustvo na više polja.

“Osjećaj je bio poseban, jer je to moje prvo izvođenje ove pjesme, a uz to u novom aranžmanu. Čekam da vidim snimak, da bih osvijestila svaki detalja izvedbe, ali i bez toga mogu reći da sam veoma zadovoljna. Atmosfera tokom priprema i samog takmičenja je bila lijepa i opuštena, pa nije bilo mjesta za neku veliku tremu ili nervozu. Svima je bio cilj da ovo bude jedno lijepo iskustvo i da pokažemo ljepotu kulturnih raznolikosti. Nadam se da smo u tome i uspjeli”, kaže Milović za “Vijesti”.

Posebno je zahvalna organizatorima festivala i takmičenja i ističe njihov profesionalizam, napor i trud da sve protekne u najboljem redu, s obzirom na nepredvidljivu situaciju sa virusom korona.

“Sve nam je bilo obezbijeđeno, a naše je bilo jedino da damo sve od sebe na nastupu. Takmičenje je organizovano bez prisustva publike u Kulturnom centru Novog Pazara, pa je možda to bila jedina manje tipična praksa. Ipak, svaki nastup je snimljen i biće uskoro dostupan na Jutjub kanalu festivala. Pored toga, važno je reći da sam upoznala i ostale učesnice i mnogo muzičara, što je svakako vrijedna uspomena sa ovakvih dešavanja”, priča Milović.

Ona se muzikom bavi od malih nogu, a svoju ljubav i interesovanje usavršavala je na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu gdje je završila osnovne studije na smjeru Muzika u medijima, a zatim i master na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smjer Mediji i muzika. Radila je u muzičkim školama, a i pored radnog vremena njen život je ispunjen muzikom. Veću pažnju javnosti privukla je nakon projekta “Crnogorska poezija u novom ruhu” krajem jula ove godine, nakon konkursa Ministarstva kulture posvećenog nezaposlenim umjetnicima. Tada je komponovala muziku za niz pjesama crnogorskih autora, od Petra II Petrovića Njegoša, kralja Nikole Petroviće, preko Aleksandra Lesa Ivanovića, Dragana Radulovića, Velimira Ralevića, do Valentine Šuković, Nataše Žurić...

“Projekat mi je zaista otvorio neka vrata i dobila sam novu motivaciju za rad. Uradila sam još nekoliko pjesama na tuđe tekstove, ali se sada baziram na pisanju svojih tekstova i muzike...” otkriva Milovićeva “Vijestima” i poručuje da se nada da će se epidemiološka situacija uskoro stabilizovati...

“I da ćemo zajedničkim snagama raditi na organizaciji različitih kreativnih projekata, jer Crna Gora zaista ima mnogo potencijala za to”.

foto: Privatna arhiva

Planira album, ali bez presije

Na pitanje “Vijesti” da li trenutno radi na nečemu, Milica Milović odgovara da je trenutno angažovana u nekim novim projektima, kaže da je skoro sam položila i stručni ispit za rad u vaspitno-obrazovnim ustanovama i da se nada da će se uskoro “otvoriti i neka konkretnija poslovna prilika”. Pored toga, razmišlja i o albumu na kojem bi objedinila svoj dosadašnji rad.

“Svakako da razmišljam o albumu... Radim na nekim svojim pjesmama i mnogo bih voljela da u narednim mjesecima nešto tako i realizujem. Trudim se da ne stvaram sebi presiju, već da polako radim i pratim gdje će me neka ideja odvesti. Ideja mora da sazri u stvaraocu da bi on uspio da je pretvori u umjetničko djelo. Rekla bih da me možda trenutno malo više ljudi, osim porodice i prijatelja, prepoznaje kao nekoga ko se bavi muzikom ozbiljno”, iskreno priča Milovićeva.

Nikad se ne zna kako će komponovanje ići

Kako nastaje njena muzika, zavisi od trenutka i inspiracije, kaže Milovićeva.

“To je zaista sve relativno. Nekada se desi da sam toliko inspirisana da veoma brzo završim pjesmu. Dešava se, naravno, i da nešto započnem i prosto ne mogu ga dovršim. To je ono ‘kuvanje’ ideje u glavi i srcu nekoga ko stvara, pa može zahtijevati duži vremenski period”, otkriva ona i ne krije da je komponovanje “uvijek izazovno, jer nikad ne znamo kako će to da ide”...

“Može da krene vrlo lako, a da onda čovjek stane, da zablokira i da ne zna kako i kuda da nastavi. Međutim, ja sam za ovaj projekat, na primjer, izabrala veoma inspirativne tekstove koje sam uspjela da doživim duboko emotivno... I birala sam ih na taj način, a ne po popularnosti i dopadljivosti. Kad nešto čitam, znam da ako ostavi neki jak utisak na mene da će neka melodija sigurno doći”, kaže Milovićeva.

Bonus video: