Prentiću želja da popularizuje gitarski zvuk

Festival “Dani gitare u Podgorici” počeće koncertom crnogorskog Clazz kvinteta, Marko Prentić sjutra veče predstavlja svoju autorsku muziku

4367 pregleda 159 reakcija 1 komentar(a)
Prentić, Foto: Privatna arhiva
Prentić, Foto: Privatna arhiva

Festival “Dani gitare u Podgorici” zbog aktuelne pandemije pretrpio je znatne promjene i odlaganja, ali organizatori na čelu sa crnogorskim gitaristom Srđanom Bulatovićem nijesu željeli da odustanu. Tako su odlučili da se prilagode situaciji, pa će se strogo poštovati mjere NKT-a, a ljubitelji gitarskog zvuka moći će da događaj prate i onlajn preko društvenih mreža - Facebook stranica festivala i Sekretarijata za kulturu i sport Podgorice.

Svi programi biće izvedeni u JU Muzeji i galerije Podgorice, a počeće večeras u 19 časova koncertom crnogorskog Clazz kvinteta.

Riječ je o neobičnom spoju instrumenata u ansamblu i originalnom programu koncipiranom na sintezi klasične i džez muzike. Sastavljen je od akademskih muzičara i iskusnih profesora, među kojima su gitaristkinja Bojana Brajović, pijanistkinja Milanka Nikčević, kontrabasista Slaven Turusković, perkusionista Predrag Lazović i flautista Boris Nikčević. Drugog dana festivala nastupiće crnogorski muzičar Marko Prentić koji te večeri neće pokazati samo svoje umijeće na gitari, već će predstaviti i autorske kompozicije.

“Koncert će biti iz više etapa. U prvoj sviraću sam svoje kompozicije, u drugom dijelu će mi se pridružiti pijanista Enes Tahirović koji će mi pomoći da još dvije svoje kompozicije predstavim publici. Treći dio biće u znaku kompozicija Gipsy Kingsa, Paka de Lusije i Astora Pjacole, a sa mnom će njihova djela svirati Dražen Joković i Petar Dobričanin”, otkriva u razgovoru za Vijesti Marko Prentić.

Prentić
Prentićfoto: Privatna arhiva

Na festivalu “Dani gitare u Podgorici” pored inostranih gostiju uvijek šansu dobiju i gitaristi iz Crne Gore, ali su se ovoga puta, zbog situacije, organizatori potpuno oslonili na domaće snage.

“Uvijek su crnogorski gitaristi zatvarali festival. Već sam imao priliku da nastupam na ovom festivalu i drago mi je što organizatori, i pored svih teškoća sa kojima su suočeni, nijesu odustali. Publika će moći onlajn da isprati sve nastupe, što je još jedna pogodnost. Publika će večeras čuti veoma neobičan kvintet koji u svom sastavu ima gitaru. Žao mi je što neće biti gostiju sa strane jer to je uvijek prilika za nas mlađe da naučimo i čujemo nešto novo, jer ipak su festivali najbolji način da se ljudi povežu”, ističe Prentić.

Njegove kompozicije koje će predstaviti publici nastajale su posljednjih 10-tak godina.

“Već duži niz godina sam inspirisan klasičnom i filmskom muzikom, ali i pop, džez i etno žanrovima. Smatram da je za muzičara veoma bitno da sluša što više muzičkih pravaca kako bi lakše mogao da izgradi stil po kojem će ga publika kasnije prepoznavati”, smatra Prentić.

Njegove kompozicije, kako kaže, sadrže klasičan stil sa primjesama flamenka, etna, popa, latino ritmova.

“Cilj mi je da kroz svoju autorsku muziku popularizujem gitarski zvuk. Dosta sam radio i tokom korone jer mislim da smo u tom periodu koji smo provodili zatvoreni svi imali više vremena za sebe i da se posvetimo svojim djelima. Neke kompozicije koje su nastale ranije su tokom tog perioda mijenjale oblik, tako da će i meni biti interesantno da ih čujem kako finalno zvuče na samom koncertu”, kaže Marko.

Dok je pisao trudio se da pored prijemčive melodije napravi djelo koje u sebi ima i elemente virtuoznosti.

“Dok sam se školovao uvijek sam birao djela španskih kompozitora, baš zbog toga što imaju tu virtuoznost u sebi. Trudio sam se da melodije budu pristupačne, jednostavne, ali da postoje ti momenti kroz koje će umijeće gitariste doći do izražaja i djelovi koji će ga natjerati da napreduje”, tvrdi Prentić.

Jedan dio kompozicija je zapisan, dok drugi zbog promjena još čeka da “stavi na papir”.

“Možda i u budućnosti bude nekih dorada. Svakako će sva ta djela imati svoj notni zapis jer mi je u planu da izdam zbirku za gitaru, zato sve to radim strpljivo i taj proces još traje”, zaključuje Prentić.

Prijatelji festivala koji će biti održan večeras i sjutra su Sekretarijat za kulturu i sport Podgorica, Ministarstvo kulture Crne Gore i JU Muzeji i galerije Podgorice.

Bonus video: