Preminuo muzičar Krunoslav Kićo Slabinac

Slabinac je u bolnici početkom avgusta završio zbog koronarne bolesti koja mu je zahvatila krvne žile

14342 pregleda 44 reakcija 16 komentar(a)
Slabinac, Foto: Screenshot/Youtube
Slabinac, Foto: Screenshot/Youtube

Muzičar Krunoslav Kićo Slabinac preminuo je jutros u 6.50 sati u bolničkoj sobi zagrebačkog Kliničko bolničkog centra (KBC) u kojoj je ležao već tri mjeseca, objavio je Jutarnji list, a prenijela televizija N1 Hrvatska.

Slabinac je u bolnici početkom avgusta završio zbog koronarne bolesti koja mu je zahvatila krvne žile.

Slabinac je rođen je 28. marta 1944. godine u Osijeku.

Osnivač je rok sastava "Dinamiti", koji su se prvo zvali Tornado i Kon Tiki, te s njim ostvario svoje prve uspjehe u karijeri.

Nakon povratka s odsluženja vojnoga roka svoju muzičku karijeru nastavlja kao solo izvođač te se seli u Zagreb gdje izvodi pjesme Toma Džnosa i Elvisa Prislija, piše N1 hrvatska.

Na opatijskom festivalu 1970. godine pobijedio je s pjesmom "Više nećeš biti moja", čiji je autor Aleksandar Korać.

Nakon što je sredinom 1970-ih godina boravio u Sjedinjenim Američkim Državama, po povratku u zemlju okreće se izvornoj muzici s kojom je postigao veliki uspjeh u svojoj karijeri.

Tokom svoje dugogodišnje karijere (preko 40 godina), Kićo je ostvario saradnju s brojnim autorima poput Đorđa Novkovića, Zdenka Runjića, Arsena Dedića, Draga Britvića i mnogih drugih.

Krunoslav Slabinac vrlo brzo je postao jedan od najpopularnijih pjevača na prostoru bivše Jugoslavije, a njegove pjesme "Plavuša", "Pokloni mi jedan dan", "Zbog jedne divne crne žene", "Tri slatke riječi" postale su veliki hitovi.

Bonus video: