Pijace na kojima je korona i nastala sasvim uredno rade, ali muzičari ne

Neven Tunjić, klavijaturista i jedan od osnivača bosansko-hercegovačkog sastava Divanhana priča o “Quarantine EP” izdanju, ali i o novim pjesmama koje će čekati neko bolje vrijeme

12739 pregleda 3 komentar(a)
Neven Tunjić, Foto: Privatna arhiva
Neven Tunjić, Foto: Privatna arhiva

Članovi bosanskohercegovačkog sastava “Divanhana” zbog pandemije virusa korona nijesu se već mjesecima družili sa svojom publikom na koncertima, međutim to ne znači da su odmarali.

Naprotiv, našli su način da ostanu u formi i da tokom karantina kroz live izvedbe ljubiteljima sevdaha uljepšavaju dane.

Posljednjih nekoliko mjeseci imali su karantin izvedbe nekih od najljepših sevdalinki sa ovih prostora, pa su prije nekoliko odana objavili “Quarantine EP”.

Bend je fantastičnim koncertom u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu krajem februara na velika vrata najavio početak nove koncertne turneje, no spriječen je usljed posljedica pandemije da je realizuje, što je svakako sudbina većine umjetnika širom Bosne i Hercegovine, regije, ali i svijeta.

Novi Quarantine EP objavili su na sve popularnijoj muzičkoj platformi Bandcamp.

Izdanje ovog veoma neobičnog muzičkog mozaika, snimljenog većinom u kućnoj atmosferi sa mobilnim telefonima, donosi osam numera, uglavnom sevdalinki, ali i autorskih pjesama pomenutog sastava.

"U 2020. godini svu našu dragu raju širom dunjaluka zadesio je ozbiljan haos, koji nas jedno izvjesno vrijeme distancira jedne od drugih, te udalji od svih onih dragih mjesta gdje smo zajedno znali stvarati magiju. Shodno tome odlučili smo da, daškom sevdaha, unesemo barem mrvu svjetlosti u svakodnevno sivilo koje se spustilo među nas”, kažu iz benda.

Kako ističe jedan od osnivača i klavijaturista benda Divanhana Neven Tunjić, pomenuto izdanje promovisaće i koncertno, gdje će upravo zvučnu sliku koju donosi karantin izdanje prenijeti na koncertne scene širom regiona.

Posljednja pjesma u nizu koju su predstavili a našla se na Quarantine EP-u bila je numera “Oj curice” u kojoj gostuje Danica Krstić, pjevačica sastava Balkanika sa kojom su članovi Divanhane sarađivali i pjevali i ranije. Prije numere “Oj curice”, zajedno sa Danicom pjevali su i singl “Voće rodilo”.

Na novom izdanju pored, pomenute “Oj curice”, našle su se i numere “Emina”, “Vino piju nane age Sarajlije”, “Aj mene majka jednu ima”, “Duni vjetre malo sa Neretve”, “Zova” i “S one strane Plive”, a u numeri “Sejdefu majka buđaše” gostuju Sanel& Rock.

O Quarantine EP-u, ali i novom albumu koji su pripremili još prije pandemije, a publika će na njega čekati još neko vrijeme, za Magazin govori Neven Tunjić.

Predstavili ste novi singl “Oj curice”. Sa Danicom Kristić koja gostuje u ovoj pjesmi, već ste imali priliku da nastupate, čak i da pjevate ovu numeru. Znači li ida je došlo vrijeme i da je studijski uobličite i na taj način prezentujete publici?

Da, sa našom dragom koleginicom Danicom gajimo višegodišnje prijateljstvo, kako kroz privatni život tako i profesionalno kroz pjesmu. Sve smo počeli prije nekoliko godina na jednom sasvim slučajnom susretu u radijskoj emisiji Radija Beograd, nakon koje je uslijedio zajednički koncert u Beogradu, te od tada do danas mnogo toga radismo držeći se za ruke, bratski i sestrinski. Pjesma “Voće rodilo” koju ranije zajednički objavismo, kao i novi singl “Oj, curice” su samo dio mozaika koji u ovom momentu stvaramo sa Danicom.

Danica je pjevačica sastava “Balkanika”. Imate li saradnju sa bendovima koji na nekin način rade sličnu muziku kao Vaš bend i koji čuvaju tradiciju od zaborava?

Više sa solo izvođačima nego li sa bendovima. Sa Danicom smo u suštini stupili u kontakt i neznajući da je dio sastava “Balkanika”. U suštini više nas je spojila akademska i intelektualna strana naših ličnosti. Stvar je momenta, nota koje se dese u pravo vrijeme i pomjere neku kazaljku u srcu, neku strunu koja nas sve negdje spaja, samo je trebamo otkriti i biti dovoljno odvažni upustiti se u nepoznanu avanturu. Nas ta vrsta adrenalinskog pristupa muzici godinama drži na površini i čini živima, pored naše cijenjene publike, naravno.

Tokom pandemije nijeste sjedjeli skrštenih ruku već ste u kontinuitetu svim poštivaocima vaše muzike poklanjala vrsne izvedbe nekih od naljepših sevdalinki sa naših prostora. Da li je to bio dobar način da ostanete u formi, s obzirom na to da je Divanhana bend koji dosta nastupa?

To je u suštini bio jedini način, shodno tome da je kompletna muzička industrija u lockdownu još od marta. Radili smo marljivo, predano i skromno, te komunicirali sa našom dragom rajom isključivo putem društvenih mreža, i ne znajući koliko će takva vrsta komunikacije probuditi želje za muzikom u svima nama. Na koncu se odlučismo sve te “karantin” izvedbe sakupiti na jedno mjesto - u Quarantine EP koji smo prije nekoliko dana objavili na platformi Bandcamp. Skromno, nepretenciozno i samo isključivo za raju koja voli širiti sevdah.

Vama je bitan i istorijat pjesama, pa ih često istražujete. Šta je ono što karakteriše “Oj curice”?

To je pjesma koja se prepliće sa našim životima dugi niz godina. U suštini, snimak pjesme smo dobili od jednog kolekcionara starih ploča koji nam je poslao snimke Ede Ljubića i njegovih izvedbi nazovimo tako “Balkanskih šansona”. To nam je otvorilo jedan sasvim novi zaseban svemir u tradicionalnoj muzici ovih prostora. Među tim snimcima bila je i pjesma “Oj, curice” koja nas je kupila na prvu, ali jednostavno je čekala svoje pravo vrijeme da se nađe i u našoj verziji. Osjetismo da bi kombinacija pjevačkih stilova naše pjevačice Šejle i Danice mogla na pravi način iznijeti jednu takvu balkansku romansu. Po reakcijama publike čini nam se da smo u namjeri donekle i bili uspješni.

Sa jednog og karantinskih druženja
Sa jednog og karantinskih druženja foto: Privatna arhiva

Mnoge Vaše kolege tokom karantina su radile na novim materijalima. Sem karantinskih verzija starih numera, jeste li radili i na nekim novim izvedbama koje će se naći na novom albumu?

Naš kolektiv je na novoj muzici radio tokom januara u Mostaru i februara u Ljubljani, gdje smo u suštini sklopili kompletnu šarenu lepezu svih ideja koje su se proteklih nekoliko godina u nama njedrile. Publika će biti ta koja će prva saznati šta smo i koliko radili tokom pandemije.

Upravo ste ovu numeru najavili kao “posljednji kamenčić mozaika tokom pandemije”. Znači li to da ćete se od sad isključivo družiti sa publikom uživo?

Djelimično da. Družićemo se sa publikom koliko nam budu dozvolili, jer ranije pomenuh da smo u lokdaunu još od marta. Posljednji kamenčić se odnosio na činjenicu da je pjesma “Oj, curice” posljednji singl koji je zaokružio priču o Quarantine EP-u. Sada je plan da taj karantinski zvuk i verzije pjesama prenesemo na scenu i poklonimo publici, te smo u našoj zemlji uspjeli da finaliziramo dogovore za sedam koncerata koje bismo održali tokom novembra. Da li će se svi moći da se realizuju, to već nije u našoj moći, nažalost. U suštini je jedna velika groteska da pijace na kojima je korona i nastala sasvim uredno rade ali muzika ne, baš kao da se korona rodila u koncertnim dvoranama.

Jeste li imali koji koncert od kako su mjere popustile i kako Vam se čini svirati u razrijeđenoj publici koja nosi maske?

Nismo, u novembru će nam biti prvi put da se vraćamo “daskama koje život znače”. Trenutne mjere u Bosni i Hercegovini su 40 ljudi po koncertu, tako da će sasvim sigurno biti neobično, ali ćemo realizovati Instagram live stream iz svakog grada gdje sevdišemo, kako bi se povezali sa što više raje širom planete, gdje postoji želja da srca u sevdahu ljube i gore.

Kako ste i sami provodili period kad ste morali biti u samoizolaciji? Je li Vam u tim trenucima bilo do pjesme?

Tada mi je najviše bilo do pjesme iskreno! Moram priznati da je ovo vrijeme pandemije iznjedrilo neke nove ideje, note i melodije koje će u budućnosti ipak odisati jednom vedrinom i pjevati ipak o onoj vedrijom i ljepšoj strani života. Kako vedriš, tako i oblačiš, biraj šta ćeš biti. Mi uvijek biramo da budemo pozitivni i na kraju dana pobjednici.

Dobre pjesme mogu vječno čekati na svoju publiku

Tokom karantina, neke Vaše kolege - Damir Imamović, Amira Medunjanin, Božo Vrećo su objavili nove albume. Jeste li to ispratili i kako Vam se isti čine?

Naravno, svi albumi su sjajni. Sa naše tačke gledišta nismo našli dobro rješenje kako bismo i mi realizovati novi album tokom pandemije. Ovo će proći, a dobre pjesme mogu vječno čekati na svoju publiku. Mi našu publiku nemamo problem čekati, a sigurni smo ni nas naša.

Bonus video: