Ovo su buduće zvijezde crnogorske scene

„Mala sam još da bih odlučila o budućoj profesiji, ali želim da muzika bude dio mog života”...
436 pregleda 1 komentar(a)
Katarina Radulović
Katarina Radulović
Ažurirano: 08.01.2018. 18:42h

Sudeći po talentovanoj djeci koja su se u posljednje vrijeme predstavila crnogorskoj, ali i regionalnoj publici kroz brojne takmičarske emisije, dječje festivale, horske i razne nastupe, crnogorska muzička scena kroz nekoliko godina biće obnovljena.

Tamara Vujačić, Jovan Aleksić, Sara Asanović, Relja Ćetković i Lorena Janković, neki su od djece i tinejdžera koji planiraju da se tim poslom bave profesionalno i u tome će gotovo sigurno uspjeti, a isto predviđaju i obožavatelji Anje Jestrović i Katarine Radulović, koja kako kaže, za sada muziku smatra samo hobijem.

“Muzikom sam počela da se bavim slučajno, na prijedlog prijatelja, a najmanje na moje ili insistiranje mojih roditelja. Počelo je od dječjih, festivalskih pjesmica, pa do velikih”, objašnjava Radulović, koja sa 12 godina iza sebe ima devet numera pjesama i planira da ih objedini na albumu.

“Moj motiv ni na početku, a ni sad nije profesionalna karijera, već nastojim da kroz muziku uživam, igram se, pokažem i ostale talente, ali i da budem nekome od pomoći. Ovdje mislim na brojne humanitarne koncerte i album koji će biti izdat sa istim ciljem”, navodi ona.

“Takođe, moje pjesme su mali doprinos dječjoj muzici, radili su ih sjajni autori. Izdvojila se numera ‘Uživaj dok si djete’ i nedavno je dobila svoje video izdanje koje se može pogledati na mom Youtube kanalu. Mnogo ulažem u obrazovanje, učenje jezika i sveukupno gledano muzika mi je zasada ipak hobi”, iskrena je ona.

Slično mišljenje ima i devetogodišnja Jestrović, koja je članica hora “Zvjezdice”, a bavi se i gimnastikom.

“Mislim da sam mala još da bih donijela odluku oko moje buduće profesije, ali znam da želim da muzika bude dio mog života, makar kao hobi. Sada bih voljela da nastavim sa muzičkom školom, upišem srednju muzičku, kasnije i akademiju i da klavir bude moj životni poziv, a uz to možda i solo pjevanje”, pojasnila je ona.

Sa druge strane, Aleksić je već siguran da će biti profesionalni muzičar.

“Pohađam istovremeno dvije škole, osnovnu i muzičku. Ne mogu da odlučim u kojoj više uživam, jer koliko volim muziku, toliko volim jezike i prirodne nauke. Stoga, biće mi veoma teško prilikom izbora srednje škole. Sigurno ću se profesionalno baviti muzikom, ali i nastaviti šire da se obrazujem”, kaže on.

“Biće naporno, svjestan sam, mada, kada čovjek nešto voli i kada ima cilj, sve može da postigne.

U svakom slučaju, muzika je sastavni dio mene i sigurno će biti jedan od mojih budućih poziva”, kaže mladi pjevač koji ima tri spota “Tvoje riječi”, “Korak po korak” i “Sa mnom je tako”.

Petnaestogodišnja gimnazijalka Vujačić, koja je prve korake napravila u horu “Zvjezdice”, a iza sebe ima tri dječje pjesme, deset festivala, sedam prvih i dvije druge nagrade za interpretaciju, sada je članica hora “D-moll”.

“Voljela bih da se bavim pjevanjem, jer je muzika moj život. Dok pjevam, u potpunosti uživam i za mene ne postoji ništa ljepše od toga. Svakako, škola mi je veoma važna, jer prije svega želim biti obrazovana”, odgovara ona, a u svoju muzičku budućnost siguran je i Ćetković.

“Naravno, planiram da se profesionalno bavim muzikom. To je ono što je, do sada, privuklo moju najveću pažnju i u šta sam uložio mnogo rada i truda”, poručuje učenik šestog razeda muzičke škole "Vasa Pavić" i nekadašnji član hora “Zvjezdice”, a sada škole pjevanja "D-moll", koji je na dječjim festivalima učestvovao sa pjesmama “Kad ljubav grije”, “Ema iz hora”, “Knjige”, “Ljubavna”, “Ti ćeš me sanjati” i “Živjela Ana”.

Jednako sigurno, na isto pitanje odgovara i Asanović, koja je simpatije publike pobrala izvodeći pjesme Miladina Šobića, a nedavno se na sceni pridružila i glumcima u Crnogorskom narodnom pozorištu u okviru koncerta “Na dobrom glasu - Glumci pjevaju”.

“Potrudiću se da budem pravi prosionalac. Odluku sam donijela zato što je muzika ono što zaista volim i prosto uživam kada pjevam, a aplauzi mi jako prijaju”, kaže ona.

Profesionalnoj karijeri teži i Janković, iako nije sigurna u kojem žanru će se pronaći.

“Još nisam sigurna šta tačno želim od svoje karijere, ali definitivno će imati veze sa pjevanjem, jer pohađam srednju muzičku školu na odsjeku solo pjevanje i to me maksimalno ispunjava. Nikada se ne zna, možda moj put bude upravo opera”, nagovještava Lorena, koja se pronalazi i u pop, r&b i rok muzici, kao i njen kolega i drug, Aleksić.

“Fank i r’n’b su žanrovi u kojima se najviše pronalazim, iako izvodim pjesme različitih pravaca, zavisno od prilike, ali i od trenutnog raspoloženja. Najviše me inspirišu pjesme Bruna Marsa, jer su najbliže mom temperamentu i stilu kojim želim da se bavim”, otkriva on, dok se Jestrović, pronalazi i u roku.

“Najviše me privlači pop i rok muzika, više strana, ali i domaća. Volim energične i brze pjesme, jer odgovaraju mom temperamentu”, kaže vlasnica dječjih pjesama “Sportske staze” i “Tetka”, za koje je nagrađena na festivalima.

Dok Ćetković izdvaja pop muziku, Asanović kaže da joj se dopada žanr, za koji se može reći da nije najpopularniji među njenim vršnjacima.

“Volim da razne žanrove i smatram da u svakom postoje lijepe pjesme, ali bih ipak izdvojila mediteransku muziku, jer je nekako jače doživljavam i baš uživam dok je slušam ili pjevam, valjda zato što pripadamo takvom podneblju”, smatra ona, a Radulović je još jedna od sagovornika “Vijesti” koja najviše voli pop rok.

“U njoj se najviše pronalazim kada govorimo o domaćoj muzici, ali obožavam aktuelne strane numere. Veoma dobro govorim engleski jezik i nije mi problem ni da ih izvodim”, kazala je ona za Vijesti.

Bonus video: