Belada: Maja je imala dar da na jednostavan način pristupa riječima

Dušanka Belada govori o videu za posljednji singl sa svog prvenca za koji je stihove još 80-ih napisala poznata pjesnikinja

5842 pregleda 2 komentar(a)
Dušanka Belada, Foto: Privatna arhiva
Dušanka Belada, Foto: Privatna arhiva

Crnogorska muzičarka Dušanka Belada objavljivanjem spota za numeru “Uspavanka” zaokružila je priču kad je u pitanju njen album prvijenac, jer sad su sve pjesme sa tog projekta ekranizovane. Upravo je ovu rodoljubivu numeru iza čijih stihova stoji pjesnikinja Maja Perfiljeva predstavila 13. novembra na rođendan prijestonice, Dušankinog rodnog grada.

“S obzirom na to da nijesam žurila sa procesom montaže, odlučila sam da je 13. novembar idealan datum za promociju. Ovaj spot sam posvetila svim građanima i svim gradovima Crne Gore, ali posebno svom gradu”, otkriva u razgovoru za “Vijesti” Belada.

Ovo nije jedina numera na kojoj je Belada ostvarila saradnju sa poznatom pjesnikinjom, a do sada našli su se Majini stihovi i u pjesmama “Ja biram” i “Pola mene”. Maja je ove stihove napisala još 80-ih godina, a kada je prvi put pročitala tu pjesmu, Dušanka je poželjela da napiše muziku na ove stihove. O tome koliko je bilo teško sve uklopiti, kaže:

“Muzika za ovu pjesmu je nastala prije više godina, neposredno nakon što sam pročitala tekst. Pamtim trenutak kada mi je Maja preko telefona otpjevušila refren pjesme ‘ni na na na…’, uspavanke koje se sjeća iz svog djetinjstva. Istog trenutka sam znala da ova pjesma mora da oživi i kroz muziku, što se kasnije veoma lako i intuitivno desilo”, otkriva umjetnica.

Kada se prvi put susrela sa Majinim stihovima za “Uspavanku”, otkriva da su kod nje probudili snažna osjećanja.

“Maja je imala jedinstven dar da na jednostavan, čist i plemenit način pristupa riječima, a isto tako i životu. U tom smislu, mislim da je ovo jedna od rijetkih rodoljubivih pjesma koja ne nosi teret nijedne, osim čiste i iskrene emocije”, smatra Belada.

 Dušanka Belada
Dušanka Belada foto: Privatna arhiva

Numera “Uspavanka” našla se na njenom prvijencu koji je objavljen 2018. godine, a do sada su sve numere, sem ove ekranizovane. Na pitanje zašto je “Uspavanku” ostavila za kraj, odgovara:

“S obzirom na to da sam osjećala veliku odgovornost prema ovoj pjesmi, željela sam da joj pristupim na temeljan način. Prvenstveno sam željela da sama ideja sazri i da se steknu pravi uslovi za realizaciju”.

Kadrove za spot snimala je tokom ljeta i to po čitavoj zemlji, a u videu se pojavljuju prepoznatljive lokacije crnogorskih gradova, kao i likovi koji su karakteristični za ta mjesta.

“Koautor spota je Jovan Bošković i ja, a željeli smo da ovim videom, a u skladu sa pjesmom, prikažemo svoje viđenje bogatstva naše zemlje koje se ogleda, ne samo u prirodnim ljepotama, već i u vrijednostima čovjeka i u jedinstvenom bogatstvu različitih kultura na jednom malom podneblju. Snimali smo u svim opštinama u Crnoj Gori i bila mi je želja da u ovom spotu svaki građanin osjeti pripadnost i zajedništvo”, otkriva Belada kojom se idejom vodila dok su radili video.

Kako se u spotu pojavlje veliki broj statista, među kojima su i djeca, sagovornica “Vijesti” priznaje da realizacija istog nije bila ni malo laka.

“Nije bilo jednostavno uklopiti sve s obzirom na veliki broj učesnika. Međutim, neizmjerno sam zahvalna na tome što su se svi učesnici, među kojima su bili mnogi koje nijesam poznavala, istog trenutka odazvali pozivu. Djeca su bila predivna, imala su strpljenja i susret sa kamerom i opremom im je bio zanimljiv. Veoma sam srećna što je ova “Uspavanka”, koja je njima i posvećena, obogaćena čistim i iskrenim dječjim emocijama”, ponosna je Belada.

Samo snimanje trajalo je ukupno 10 dana, a uspjeli su da obiđu 24 opštine. “Uz dobru organizaciju i posvećenost snimatelja Nikole i Petra Novovića, snimanje ćemo pamtiti kao toplo i posebno iskustvo u okviru kog smo stekli brojna poznanstva. Zahvalna sam svima koji su učestvovaliu organizaciji i koji su podržali spot”, zaključuje Belada.

Bonus video: