Las Vegas više nije posljednja stanica za pop karijere koje idu nizbrdo

Kurt Melijen, predsjednik Live Nation Las Vegas, nedavno je opisao rezidenciju Britni Spirs kao „revolucionarni događaj“ za čitavu industriju zabave grada
129 pregleda 0 komentar(a)
Lejdi Gaga, Foto: Reuters
Lejdi Gaga, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.01.2018. 11:19h

Nekad je važilo da je rezidencija u Las Vegasu krajnja stanica za pop karijeru koja ide nizbrdo. Ipak na binama koje su tada zauzimale jučerašnje dive sada nastupaju najveća imena u pop muzici, sa Lejdi Gagom koja se posljednja obavezala na dugoročne nastupe.

Njen ugovor na dvije godine po kojem će biti rezident u MGM park teatru će joj donijeti milion dolara po nastupu, što je ukupno 75 miliona i čime postavlja novi rekord za rezidencije u glavnom kockarskom gradu SAD. Dok je ovo, pak, unosan ugovor za nju, takođe potvrđuje novu eru u industriji zabave Vegasa.

Tokom posljednje dvije godine, spisak umjetnika koji su se prijavili za duge serije nastupa u Nevadi uključuje Britni Spirs, Dženifer Lopez, Backstreet boys, Rikija Martina i Pitbula. Uz Lejdi Gagu, Bruno Mars je takođe najavljen kao još jedan rezident za 2018. u pozorištu od 5200 mjesta.

Mnogi su afirmativno reagovali na Britni Spirs kao rezidenta serije nastupa „Piece of me“, koja je trajala od 2013. i konačno se završila na novogodišnju noć. To je bilo nešto što je činilo da biti rezident u Vegasu izgleda ponovo kul i vjerodostojno. Bila je to jedna od najuspješnijih rezidencija koja je ikada postojala u Vegasu, sa oko 135 miliona dolara samo od prodaje karata. Takođe, ova serija koncerata privukla je mlađu, milenijumsku publiku koja je ranije posmatrala nastupe u Vegasu kao nešto za njihove roditelje.

Kurt Melijen, predsjednik Live Nation Las Vegas, nedavno je opisao rezidenciju Britni Spirs kao „revolucionarni događaj“ za čitavu industriju zabave grada.

„Ono što je pratilo Britni u 'Aksisu' i 'Koloseumu' bili su mlađi umjetnici i širi raspon žanrova koji reflektuju promjenu demografije u Vegasu,“ rekao je za Las Vegas Weekly.

„Sada imamo sve od Pitbula do Brooks & Dunn. Demografija je raznovrnija nego ikada“, dodao je on.

Lejdi Gaga čiji su živi nastupi ozloglašeno iznenađujući događaji, često praćeni mijenjanjem garderobe preko 20 puta, davno je obećala da će njeni nastupi biti „nešto što Vegas nikad ranije nije vidio“. Bez obzira što ona može biti lice nove generacije izvođača u gradu grijeha, Lejdi Gaga je rekla da ju je privuklo to što ima priliku da nastupa u „zemlji Elvisa, Tonija Beneta i Frenka Sinatre, Eltona Džona, Džudi Garland i Lajze Mineli“.

Pjevačica je čak pomenula mogućnost da će iskoristiti nastup da promoviše novi materijal. Dok njeni nedavni album „Joanne“ još nije dostigao komercijalne visine prethodnih, njena popularnost je istrajna i nominovana je za dvije Gremi nagrade za 2018. za najbolji pop vokalni album i najbolji pop solo nastup.

Dvogodišnja rezidencija je takođe velika obaveza za Gagu kad je zdravlje u pitanju. Bila je primorana da odloži evropsku turneju do januara, nakon fibromijalgije, stanja hroničnog bola, koje ju je spriječilo da nastupa.

Spirsova je pokazala da se pauza u Vegasu mogla raditi u tandemu sa aktivnom muzičkom karijerom. Tokom njene rezidencije, izdala je dva albuma - koja su dosegla top 10 u Americi - i pet singlova.

Spirsova je takođe dokazala da je bilo potražnje za mlađim umjetnicima koji će napraviti bogate, gromoglasne koncerte u Vegasu koje su ranije izvodili samo oni nalik na Bet Midler, Roda Stjuarta i Šer.

Melijen kaže da je mnoštvo najpopularnijih umjetnika koji se prijavljuju za rezidencije u Vegasu samo početak njegove vizije oživljavanja industrije zabave u gradu.

„Vegas je jedini grad na svijetu koji radi ovo. Ne vidite često mlade umjetnike koji imaju hitove u ovom milenijumu kako sklapaju dugoročne ugovore. I ako otvorite Billboard i pogledate Hot 100 čart, u pregovorima smo sa skoro svima njima“, naveo je on.

Cijena karata za Vegas daleko iznad milenijumskih plata

Cijena karata za Vegas rezidente je često daleko iznad standardnih milenijumskih plata.

Ulaznice za Britninu Piece of me turu dosezale su 855 dolara, dok je pozdravljanje i upoznavanje sa pop zvijezdama iznosilo i do 2,500.

Ostaje da se vidi da li Lejdi Gaga može biti ta koja će premašiti uspjehe rezidencije Selin Dion, koja je počela 2002. i još je najunosnija u istoriji Las Vegasa. Trajala je pet godina, za tri miliona ljudi i donijela je pjevačici 444,69 miliona dolara.

Dion je imala drugu rezidenciju ponovo 2011. i priča se da će opet nastupati naredne godine.

Bonus video: