Selidba u Sofiju pokrenula ga da se bavi muzikom

Producent Dušan Jovanović priča o svom prvom EP u kojem je kombinovao različite zvukove i žanrove

3264 pregleda 1 komentar(a)
Jovanović, Foto: Privatna arhiva
Jovanović, Foto: Privatna arhiva

Mladi drum & bass producent iz Podgorice Dušan Jovanović nedavno je objavio svoj prvi EP „Along the Way“. U pitanju je kombinacija različitih zvukova i stilova koji oslikavaju strast mladog Podgoričanina prema akustičnoj i elektronskoj muzici, pa je krajnji rezultat liquid drum & bass EP, a sve kompozicije mogu se preslušati na linku https://linktr.ee/DistantFusion.

“Samo ime albuma je sublimacija mog dosadašnjeg muzičkog puta, uticaja raznih muzičkih stilova i pravaca, koji su me na kraju doveli do projekta nazvanog “Distant fusion”. Iskreno se nadam da će publika uživati slušajući ga”, kaže Jovanović.

Strast prema muzici, priznaje, otkrio je rano.

“Nešto što je počelo kao ljubav prema roku i metalu, rezultiralo je time što sam naučio da sviram gitaru. Strast se produbljivala, želio sam da naučim više i sviram bolje, tako da sam na prelazu iz tinejdžerskih godina ka zrelijem dobu počeo da stvaram svoju muziku i pišem pjesme. Ubrzo sam vidio da sa lakoćom napredujem”, priča Jovanović, koji je već tri godine nastanjen u Sofiji.

Selidba u glavni grad Bugarske je, kako ističe, bila prelomni momenat kada je odlučio da se ozbiljno bavi muzikom.

“Novi grad, novi ljudi, a samim tim imao sam i mnogo više vremena za sebe. Sve me to inspirisalo i dalo mi prostor da krenem ozbiljnije da stvaram muziku. Pored redovnog posla i obaveza teško je naći vremena za stvaranje, ali kada nešto istinski želite, onda nađete vremena i načina za to. Kada sam odlučio da organizujem svoje vrijeme tako da muzika bude prioritet, veoma brzo sam uvidio kako se sve može stići, i kako je sam kvalitet rada i stvaranja dobio neku novu dimenziju”, smatra Jovanović.

Od tog momenta stvari su krenule svojim tokom, a Dušan je počeo sam da istražuje mogućnosti kako bi uspio da snimi i producira album. Radoznalost ga je dovela u Sound Ninja Music Academy, gdje je naučio osnove produkcije.

“U procesu učenja shvatio sam da je moj pravac elektronska muzika, posebno drum & bass, koji se savršeno uparuje sa mojim gitarskim sposobnostima. Nakon početne edukacije, poželio sam da nastavim, pa je moja glad za znanjem rezultirala daljim usavršavanjem u produciranju muzike. Škola mi je pomogla, ne samo da započnem muzički put i otkrijem svoj zvuk, nego i da kreiram mnoge od pjesama koje se nalaze na mom debitantskom albumu”, zaključuje Jovanović.

Zaliv i Ada su izvorišta inspiracije

Mladi autor ističe da inspiracija dolazi iz raznih životnih momenata, trenutnih i prethodnih iskustava. Vrlo često, kaže on, inspiracija dođe kada izađe iz studija, dok provodi vrijeme u prirodi.

“U međuvremenu slušam neku novu muziku, i onda pri povratku u studio stvori se neka ideja. Nešto što je veoma bitno makar za mene jeste da konstantno nešto stvaram, jer kada naleti inspiracija moraš biti spreman. Dok god si u procesu nešto se može roditi iz toga”, smatra Jovanović

Što se Crne Gore tiče, samo provođenje vremena u prirodi je, kaže, nešto što dobro utiče na stvaralački proces.

“Volim biti pored mora, zaliv i Ada su definitvno dva mjesta gdje bilo koji čovjek može naći inspiraciju”, siguran je Jovanović.

Bonus video: