Barska grupa Da Wreck: Iz druženja na ruševinama do debi albuma

Novi barski sastav čine tri MC-a: Luka Martinović koji nastupa pod pseudonimom Fosil, Vuk Martinović Lowki i Ilija Tomović Komesar, kao i producenti Petar Ljubenko aka Fly Killah i Deniz Hodžić aka MND

6965 pregleda 554 reakcija 7 komentar(a)
Da Wreck, Foto: Da Wreck
Da Wreck, Foto: Da Wreck

Rep scena u Crnoj Gori nastavlja da buja u svim pravcima. Izvođači ovog žanra kao što su bili studijski najaktivniji u periodu prije, isto su nezaustavljivi u eri korone, pa se izdanja u posljednje vrijeme samo nižu. Primorski grad Bar nekad je uz Nikšić održavao hip hop scenu u životu, najviše kroz kolektiv Barska stoka.

Nakon određenog perioda stagnacije, rep je ponovo oživio u ovom gradu, kako kroz upravo članove pomenutog kolektiva, tako i kroz nova imena i nove generacije.

U kratkom razmaku iz Bara su lansirana dva rep izdanja: Joe Shua Kizz iz Barske stoke objavio je EP od tri pjesme pod nazivom “Ezoterik”, a osvježenje na sceni je grupa Da Wreck koja je lansirala svoje debitantsko izdanje “Crkvice”. Oba izdanja mogu se čuti na YouTube servisu, gdje je dostupan i spot Da Wrecka za pjesmu “Da Da Super”.

Novi barski sastav čine tri MC-a: Luka Martinović koji nastupa pod pseudonimom Fosil, Vuk Martinović Lowki i Ilija Tomović Komesar, kao i producenti Petar Ljubenko aka Fly Killah i Deniz Hodžić aka MND.

"Grupa je nastala u toku 2019, relativno spontano. Iako se družimo već duži period, dodatno nas je zbližila zajednička ljubav prema muzici. Naša okupljanja se većinom odvijaju na ruševinama Trikonhosa pored Crvene banke, odatle dolaze nazivi grupe i prvog albuma. Trikonhos ima par nadimaka u krugovima Da Wreck familije, a i šire: Crkvice, Crkvine, Ruševine... U jednom od druženja, Komesar je iz Ruševina izveo ime za grupu – Da Wreck. Proces pisanja je započeo Fosil, kojeg su nakon nekog vremena u tome počeli da prate Komesar i Lowki. Matrice za sad sam većinom pravio ja, time se bavim već niz godina, a pomoć mi pružaju MND i Fosil od kojih se već na sljedećem projektu očekuju mnogi bitovi. Jedan Fosilov bit je već na albumu”, objašnjava za “Vijesti” Petar Ljubenko, odnosno Fly Killah.

On je i otkrio kako je hip hop okupio ovu družinu sa primorja Crne Gore.

“Fosil je većini nas prenio duboku ljubav prema hip hopu i, kao apsolutno najvatreniji slušalac, značajno uticao na muzički ukus i znanje čitave grupacije. Album je začet na ljeto 2019. godine, ali je ozbiljan rad na albumu počeo u ljeto ove godine. Pored grupnog rada, Lowki je objavio album i EP, Fly Killah singl i MND je sarađivao sa Statom, dok su zajedno kao dio Da Wrecka objavili beat tape”, dodaje Ljubenko.

Jedan od repera, koji nastupa pod pseudonimom Komesar, Ilija Tomović objasnio je za one koji još nisu upoznati sa muzikom Da Wrecka što mogu da očekuju i kako je nastao njihov debi.

Da Wreck
Da Wreckfoto: Da Wreck

“Većina versova sa albuma su napisani u toku prošlih godina, a dio je napisan u skorije vrijeme, dok su svi bitovi nastali u toku ove godine. Album je u cjelini sniman u zvučno izolovanom ormaru, u Fly Killah rezidenciji. I zvuk i lirički stil su najvećim dijelom inspirisani njujorškim bumbep zvukom iz devedesetih godina. To sonično podrazumijeva džez semplove, punchy bubnjeve i relativno agresivan stil, iako sam zvuk albuma odstupa od tradicije, u našem stilu. Tematika tekstova u suštini uključuje reprezent svog kraja (Bara, Crkvica), hvaljenje umješnošću, skilom, uz povremeno osvrtanje na slabo stanje hip hop scene i društva. Spot je snimljen krajem avgusta, iza kamere se našao Miloš Medojević aka Princip, a montažu je radio Angel Andreevski aka Pe3il. Atmosfera na snimanju je bila jako opuštena i sve je proteklo mnogo bolje nego očekivano, s obzirom da prvi put radimo tako nešto. Pjesmu ‘Da Da Super’ smo izabrali za ekranizaciju zbog veoma upečatljivog refrena i generalnog vajba pjesme”, kazao je on.

Vuk Martinović Lowki osvrnuo se na izvođače koji su imali presudan uticaj na njih i bili inspiracija, kako globalne, tako i lokalne, pa je očekivano pomenuta Barska stoka imala značajnu ulogu u otvaranju prostora za nove generacije repera u gradu kao Da Wreck.

“Produkcijski su veliki uticaj na nas imali producenti poput Madliba, Alchemista, Marka Pola, Hi-Teka, DJ Krusha i DJ Cam, dok su neki od uzora MC-evima Guru, Boot Camp Clik, the Roots, Das Efx, MF Doom, Sean Price i gomila andergraund izvođača. Sa naših prostora su nam najveći uzori Oni i Tram 11. U poslednje vrijeme veliku inspiraciju vučemo iz američke grupe Griselda”, objasnio je on.

Sa sad već veteranima domaće i lokalne scene Da Wreck se nadaju da će uskoro sarađivati.

“Obradovale su nas pozitivne kritike i podrška članova Barske stoke, s obzirom da su igrali najveću ulogu na barskoj hip hop sceni, a svakako su uticali na nas i motivisali nas svojim radom u prošlosti da snimimo i sami nešto. Bilo bi nam veoma drago da u budućnosti sa njima sarađujemo, a velike su vjerovatnoće da će to da se ostvari. Vjerujemo da Bar nudi dosta talenata i da je neizbježno da će vremenom jedan dio crnogorske hip hop scene biti situiran baš tu. Što se tiče nas, mislim da ćemo na scenu neizbježno uticati, doduše, to nam nije krajnji cilj, već stvaranje nečega u čemu svi uživamo i šta volimo da radimo”, istakao je Lowki.

Omot albuma Crkvice
Omot albuma Crkvicefoto: Da Wreck

Ne bježimo ni od jednog pravca, cilj su kvalitetne pjesme

Mada je hip hop scena u Crnoj Gori u posljednje vrijeme življa nego ikad studijski, mnogo toga joj nedostaje, prije svega podrška, prostori za nastupe i pažnja medija, ističu Barani, tako da slika nije baš ružičasta.

“Generalno stanje muzike u Crnoj Gori je prilično loše, hip hop scena je i najaktivnija, ali može biti mnogo razvijenija. U tome baš igra ulogu pasivnost medija, između svega ostalog. Mislim da bi mediji mogli da se potrude malo više da isprate mlade talente u svim sferama umjetnosti u Crnoj Gori. Ne bježimo ni od jednog pravca, iako je bumbep temelj našeg druženja, konstantno istražujemo nove pravce i gradimo naš zvuk. Na kraju krajeva, naš cilj je da napravimo kvalitetne pjesme koje nam se sviđaju”, poentira Denis Hodžić.

Luka Martinović Fosil, koji je kako rekoše iz grupe, zaslužan za njihovu ljubav prema repu, već je otkrio da se uveliko radi na narednim izdanjima i planira za budućnost, koliko je moguće u vremenu korone.

“Rad na budućim grupnim i solo projektima je već započet, ali tačne planove ne možemo još da odredimo s obzirom na to da smo Lowki i ja trenutno u inostranstvu na studijama, što dodatno komplikuje situacija sa koronom. Nastupa dok se ta situacija ne smiri neće biti, ali ćemo ih sigurno održati u Baru, a i šire ako se pruži prilika, kada to bude moguće. Album uskoro izlazi na Spotifyu, a biće objavljen i link za skidanje albuma u cjelosti. Spotova i lyric videa će sigurno biti, ali konkretnih planova trenutno nemamo”, kazao je on.

Bonus video: