od posljedica koronavirusa

Preminuo Miša Aleksić, legendarni basista Riblje čorbe

Aleksić je od 13. novembra bio na bočničkom liječenju, a nedavno mu se stanje pogoršalo, te je završio na respiratoru

14578 pregleda 763 reakcija 10 komentar(a)
Aleksić, Foto: Screenshot/Youtube
Aleksić, Foto: Screenshot/Youtube

Bas gitarista rok grupe Riblja čorba Miroslav Miša Aleksić preminuo je u 68. godini od posljedica koronavirusa, prenose mediji u Srbiji.

Aleksić je, kako se navodi, od 13. novembra bio na liječenju u KBC “Bežanijska kosa”, a nedavno mu se stanje pogoršalo, te je završio na respiratoru.

Miša Aleksić je započeo karijeru 1970. u bendu pod nazivom „Rojali” kao bas gitarista i vokalista. Te godine bend je osvojio drugo mjesto na takmičenju u organizaciji urednika emisije Radio Beograd „Veče uz radio”.

Otišao je 1971. u Sjedinjene Američke Države gdje je osnovao rokabili bend Šaj-Muh-Fuh (skraćenica iz Šit maderfaker, en: Shit Motherfucker).

Pod uticajem muzike Grand fank rejlroada, Dip parpla i Led cepelina, nakon povratka u Jugoslaviju, Aleksić je formirao bend SOS sa Draganom Štulovićem (gitara), Draganom Tasićem (gitara) i Stevanom Stevanovićem (bubnjevi). Nakon što je Tašić napustio bend, SOS je nastavio da nastupa kao trio. Štulović i Stevanović su 1977. godine napustili bend i zamijenili su ih Rajko Kojić i Vicko Milatović. Aleksić, Kojić i Milatović su 1978. godine formirali bend Riblju Čorbu sa bivšim vokalom benda Rani mraz Borom Đorđevićem.

Tokom svoje karijere Aleksić je pisao pjesme za Zdravka Čolića, Biljanu Petrović, Džezi bel, Milorada Mandića i Run go. Takođe, bio je producent albuma i producirao je pored albuma Riblje čorbe, i albume za bendove Ratnici podzemlja, Džezi bel, Minđušari, Run go i Prozor.

Preporučujemo za Vas