Massimo: Ova godina je pokazala koliko je sve prolazno

Dok će u vrituelnom pratiti svi oni koji kupe kartu, u stvarnom će ovom spektaklu moći da prisustvuje svega 500 gledalaca. O samom koncertu, kako izgledaju probe i ideji pričao je za hrvatski T-portal

4558 pregleda 5 komentar(a)
Massimo, Foto: https://i.ytimg.com/vi/MBpLH1uuI7o/maxresdefault.jpg
Massimo, Foto: https://i.ytimg.com/vi/MBpLH1uuI7o/maxresdefault.jpg

Hrvatski muzičar Massimo Savić riješio je da se prilagodi aktuelnoj situaciji, pa će 10. decembra u dvorani Lisinski održati ekskluzivni koncert koji će se održati na dvije platforme - u stvarnom i virtealnom svijetu.

Dok će u vrituelnom pratiti svi oni koji kupe kartu, u stvarnom će ovom spektaklu moći da prisustvuje svega 500 gledalaca. O samom koncertu, kako izgledaju probe i ideji pričao je za hrvatski T-portal.

“Ne moram vam objašnjavati kakva su ovo vremena. Stari način rada, kada bismo odabrali mjesto, datum i radili dva mjeseca na koncertu, više ne postoji. Barem ne još neko vrijeme. Dakle dokle god zavisimo od broja zaraženih, ozdravljenih, od broja dozvoljenih kvadrata po osobi u dvorani i sličnom, nijedna ozbiljna kalkulacija ne može da se radi. A onda smo rekli, a što ako dio koncerta ne zavisi od tih parametara? I tako je krenulo, uz partnere Entrio, Music Time i Aquarius Records odlučili smo pionirski krenuti u napad. Kako ‘Lisinski’ već neko vrijeme svoje klasične koncerte održava na ovaj hibridni način, odluka je pala da u njemu napravimo prvi domaći pop spektakl za publiku u dvorani i one koji će se pridružiti virtualno”, priča Massimo za ovaj protal.

Tokom ljeta, dok još zdravstvena situacija nije bila toliko rizična, Massimo je sa svojim bendom održao nekoliko koncerata.

”Zahvaljujući tim koncertima zadržali smo dobru formu. Proba je uvijek rizik, ali držimo distancu, maske, ne približavamo se jedni drugima. Dosta smo sebi posla ipak zadali što se tiče produkcije, vizualnih efekata u dvorani”, otkrio je Savić i dodao da će koncert snimati šest kamera kako bi i oni koji online prate isti imali savršen užitak.

S obzirom na to da je u pitanju poseban koncert, set lista je odavno pripremljena.

“Zbog režisera prenosa moramo znati kada ide koja pjesma, kako ćemo prilagoditi svjetlo i sve druge detalje, kada će koji od mojih muzičara imati solo dionicu, kada nam stiže neki gost”, objašnjava Savić koji je i sam tokom pandemije gledao neke virtuelne koncerte.

”Dosta sam impresioniran time kako sve to može dobro da izgleda, a i zvuči. Da nisam siguran da se gledaocima kući može omogućiti dobar šou, ne bih ovo radio”, siguran je Massimo.

Muzičar smatra da je ova godina posebno obilježila svakog muzičara.

“Pokazala je koliko smo krhki, koliko je sve prolazno. I zato bih sada izdvojio pjesmu ‘Mali krug velikih ljudi’, jer to je kompozicija koja je obilježila i mene, ali i ovo izazovno vrijeme u kojem se nalazimo”, ispričao je Massimo. On smatra da će tek godinama poslije svega ovoga biti donekle jasno koliko je ova kriza dalekosežna.

“Ekonomski, zdravstveno, evolucijski, kulturno, psihološki... Meni je teško gledati cijelu granu umjetnosti, kojoj i sam pripadam, kako lagano tone i kako pada u zaborav. Ko će za dvije godine nekom od 19 godina koji je trebao da proživi tri godine izlazaka, koncerata, druženja objasniti kakav je to osjećaj otići u punu Arenu. Mladi će odrastati u ovom neobičnom svijetu i stvarati neke nove navike, razmišljam o tome i brinem se. Možda je i to jedan od razloga što radimo ovaj virtualni koncert, kako bismo održali tu naviku, kako bi ljudi dobili tračak pozitive”, priznaje on.

Iako je sve više muzičara sa stavom da je sceni bio neophodan ovakav reset, Massimo ipak nije siguran da će krajnji učinak biti pozitivan.

“Niko ne zna što nosi budućnost, ova godina to je sigurno dokazala”, zaključuje Savić.

Bonus video: