Aleksandar Grum: Stvaranje me čini zadovoljnim i održava pozitivan duh

Cijela situacija sa pandemijom koronavirusa oduzela je podgoričkom muzičaru nastupe, ali se posvetio muzici, a saradnja sa britanskom etiketom koja je povezana sa poznatim web sajtom deathtechno.com postala mu je tradicija

3502 pregleda 133 reakcija 1 komentar(a)
Aleksandar Grum, Foto: Privatna arhiva
Aleksandar Grum, Foto: Privatna arhiva

Ako nekome posebno teško padaju mjere opreza zbog koronavirusa ove godine, to su onda sigurno ljubitelji rejva.

Generacije mladih naviklih na elektronske žurke koje su bile česte u godinama za nama u Crnoj Gori vjerovatno već očajnički žeđaju za plesom u masi uz repetativne ritmove.

Da prekrate vrijeme novi, materijalom potrudio se jedan od najboljih crnogorskih tehno DJ-eva i producenata Aleksandar Grum, koji je pod svojim pseudonimom Vakat u kratkom periodu fanove počastio sa nizom iznenađenja.

Izašao je njegov novi EP “Lightworks” za Dead Cert etiketu, a na YouTube servisu objavio je i ekranizacije dvije svoje numere: “Solaris” sa albuma “Dah” lansiranog u etar početkom godine i “Switch” sa novog izdanja.

Cijela situacija sa pandemijom koronavirusa oduzela je podgoričkom muzičaru nastupe, ali se posvetio muzici, a saradnja sa britanskom etiketom koja je povezana sa poznatim web sajtom deathtechno.com postala mu je tradicija.

“Ova godina mi je dala puno više vremena da se posvetim produkciji i radim na novoj muzici, pa sam i samim tim iskoristio rijetke pogodnosti iz 2020. i završio dosta novih traka. Sad ostaje da im pomognem da nađu svoj novi dom. Sa Lainom, vlasnikom Dead Cert Recordsa, sam počeo da sarađujem još 2015, kada sam počeo da izdajem muziku pod Redial Tone imenom. On je dao šansu tom projektu i izdao prvu Redial Tone traku ‘22:22’ u sklopu ‘Black Mail V’ kompilacije. Od starta smo našli zajednički jezik i to je kasnije rezultiralo sa ‘Hope & Despair’ EP-em, na kojem me Lain kroz remikse traka sa izdanja, povezao sa Paul Macom i Soo Lee-em”, objašnjava Grum, ukazujući da se miksevi mogu čuti na Vakat Soundcloud stranici.

 Aleksandar Grum
Aleksandar Grumfoto: Privatna arhiva

Novi Vakatov EP sadrži četiri trake, a može se čuti na Soundcloud stranici Dead Certa i kupiti putem gotovo svih digitalnih šopova.

“Pomenuo sam da sam zavrsio dosta nove muzike, tako sam prije nekoliko mjeseci čatovao sa Lainom i pričali smo o muzici i produkciji i pomenuo sam da imam dosta muzike koju bih želio da izdam i on mi je rekao da mu pošaljem i ponudio mi je izdanje. Do sad sam imao veoma pozitivna iskustva sa njim i momentalno sam potvrdio, i nadam se da ćemo i u budućnosti nastaviti saradnju", kazao je on.

Kao šlag na tortu za podgoričkog DJ-a došla je ekranizacija numere “Switch” sa pomenutog, novog izdanja, koju potpisuje vizuelna umjetnica Ivana Pejović.

Čini se da će i ona postati tradicionalni saradnik Gruma, budući da su se već našli na istim talasnim dužinama ljetos kada je plod njihove kolaboracije bila prva epizoda podkasta “The Tetracyst” u okviru kojeg podgorička umjetnica i prva žena VJ u Crnoj Gori sarađuje sa domaćim tehno izvođačima već mjesecima.

I ta epizoda podkasta i video za “Switch” dostupni su na YouTubeu.

“Sa njom sarađujem već duži period i imamo fantastičnu komunikaciju na multimedijalnom polju i poslije audio-vizuelnog šoua koji smo radili u sklopu njenog Tetracyst projekta, onda i live a/v projekta koji smo održali u Kolektoru, oboje smo se složili da bi sljedeće trebalo da bude ekranizacija neke od traka sa novog izdanja. Poslao sam joj muziku, Ivana se odlučila za ‘Switch’, a rezultat sad možete vidjeti”, priča Grum.

 Aleksandar Grum
Aleksandar Grumfoto: Privatna arhiva

Na pitanje kako je u isto vrijeme došlo do ekranizacije trake “Solaris” sa njegovog aktuelnog albuma, podgorički DJ i producent odgovara da je u pitanju početak saradnje koja bi trebalo da rezultira ekranizacijom svih numera sa tog izdanja.

“Sa Markom Martinovićem sam se povezao kroz muziku i nedavno mi je poslao jednu od njegovih traka koja je uz to imala i svoj video, koji mi se jako dopao i onda smo se složili da bi mogli da pokušamo da ekranizujemo nešto od muzike sa mog novog albuma “Dah”. Na kraju smo došli do toga da će skoro svaka od traka sa albuma dobiti svoj video. Mislim da Marko ima smisla za to i drago mi je što sarađujemo na ovom polju”, istakao je muzičar koji nastupa pod imenom Vakat.

“Dah” je prvi album koji je objavio pod tim pseudonimom, a objavljen je za Subsist records u februaru ove godine.

Još ranije je jedan od lidera domaće tehno scene najavio niz iznenađenja do kraja godine, a za “Vijesti” kaže da na ovome neće stati.

“Ugovorio sam još nekoliko izdanja, o kojima i dalje nemam preciznije informacije, ali zato mogu da najavim da će sljedećeg mjeseca, poslije skoro četiri godine, izaći novo Redial Tone izdanje, takođe na Subsist etiketi i to će ujedno biti moje novo izdanje na kaseti. Posebno me raduje što će biti na kaseti, jer mi je to i dalje najmiliji medij”, otkriva Grum.

Pričajući o uticaju mjera opreza vezanih za koronavirus na njegov posao, Grum je kazao da je pokušao da odluke NKT-a sagleda iz više uglova, ali da mu i dalje dosta toga nije jasno.

Nastupi mu nedostaju, ali to što nije aktivan u tom smislu ne znači da je spreman da stane sa radom skroz, pa je u međuvremenu radio mikseve i za neke inostrane podkaste. Nedavno je izašao jedan za podkast Klangangriff, a uskoro slijedi i još jedan za Spazio Magnetico.

 Aleksandar Grum
Aleksandar Grumfoto: Privatna arhiva

“Najveći dio vremena provodim u preslušavanju i kopanju muzike. Znamo da ne rade klubovi i da nema nastupa već duži period, ali sve to me ne sprečava da održim svoju radnu etiku, jer je to što me čini zadovoljnim, bilo nastupa ili ne, a nadam se da će i ovo jednom proći i kad dođe vrijeme za nove nastupe želim da budem spremniji nego ikad. Što se izolacije tiče, trudim se da budem što više zauzet i da što manje mislim o tome i generalno situaciji koja se dešava. Ovo je težak period za sve nas, i samim tim se trudim da se što duže održim pozitivan duhu”, kazao je Grum.

Bonus video: