Alisin radosni ples u zemlji tehno čuda

Vizuelna umjetnica Ivana Pejović u novoj epizodi podkasta “The Tetracyst” sarađivala sa DJ-kom Tanyom Moss

5650 pregleda 61 reakcija 1 komentar(a)
Tanya Moss, Foto: Privatna arhiva
Tanya Moss, Foto: Privatna arhiva

Nedostaje vam rejvovanje? Nedostaje vam audio-vizuelni spektakl sa ljetnjih festivala kojih smo ove godine bili primorani da se odreknemo? Nema problema, izliječiće vas Ivana Pejović i Tanya Moss. Ustanite na noge, zamračite sobu, pustite novu epizodu Tetracysta i pustite tijelo da vas vodi u ples uz tehno ritam i hip hop semplove koje je za ovaj program priremila DJ-ka iz Bara.

Ivana Pejović je projekat “The Tetracyst” započela krajem ljeta i u okviru istog sarađivala sa nizom domaćih DJ-eva (Vakat, Dino Ganić, Dino R, Al Ex), ali se ispostavilo, slučajno ili ne, da je najzanimljiviju i najzreliju epizodu iznjedrila kolaboracija sa jednom od vrlo rijetkih žena među crnogorskim DJ-evima.

Prva žena VJ, Ivana Pejović pod umjetničkim imenom Rrose F55 i DJ-ka iz Bara ruskog porijekla, čije je pravo ime Tatjana Petrović, objavile su svoj jednočasovni audio-vizuelni šou pod intrigantnim nazivom “Alice In Technoland” koji se može pogledati na YouTube servisu.

Mada je ovo prva saradnja dviju žena u okviru “Tetracysta”, ni Ivana ni Tatjana ne žele posebno da ističu to. Pričajući o tome kako se ženski DJ-evi u Crnoj Gori bukvalno mogu nabrojati na prste jedne ruke, ona je uvjerena da ih ima još, ali da im je potrebna podrška da bi izašle u javnost.

“Sigurno ima nekih djevojaka koje kući vrte muziku. Biće ih još sigurno, samo da ih pronađemo”, priča Tanya Moss.

Ona se slaže i kako bi bila odlična ideja da sa drugim crnogorskim DJ-kama organizuje kurseve uz pomoć kojih bi se zainteresovane djevojke mogle naučiti DJ-skom poslu, pa bi se samim tim i njihov broj poveća.

“Rado bih radila tako nešto. Ali ne samo za žene, ne želim da glumim feministkinju”, ističe Tanya.

Ivana kaže da se njih dvije nisu mnogo bavile temom zastupljenosti žena u crnogorskoj muzici.

“Mnogo mi je drago da sam Tanju upoznala. S obzirom da je Ruskinja, ima drugačiju narav od Crnogorki i samim tim nije temperamentna, već kul do kraja i to znači da nismo pričale o drugim ženama, pa ni u muzici. To nam je omogućilo jednu veselu atmosferu unutar same saradnje. Kada smo se srele uživo uvidjela sam da ona nema ništa od vikinške energije i da mrak kao tehno fundament ne stoji u ovoj saradnji”, objasnila je podgorička umjetnica.

Otud “Alisa u Zemlji čuda” kao inspiracija za ovu epizodu njenog podkasta, koja je samim tim šarenija od prethodnih.

“Alisu planiram da remiksujem još od ljetos, kako je Tanja takva kao što jeste vesela i čila, Alisa je pun pogodak kao vizuelno pokriće za njen miks pun seksi bitova. Alisu sam premjestila iz epohe koje više nema u naše mračno vrijeme, zadržala je svoje psihodelične karakteristike, s tim što sam ih osvjetlila još više. Mnogo sam uživala remiksujući ‘Alice in Technoland’ epizodu, bitovi su savršeni, nisam sigurna kojem vremenu pripadaju, ima toliko puno slika, od slowmotiona do velike brzine, jedna začudna i divna atmosfera”, prokomentarisala je svoj rad Ivana.

Zadovoljstvo finalnim produktom ove saradnje je obostrano. Tanya Moss kaže da je prihvatila Ivanin poziv da učestvuje u “Tetracystu” i da je presrećna kako je sve ispalo na kraju.

“Ja i Ivana imamo sličan pogled na stvari i odlično smo se skapirale. Željele smo isto od ove saradnje, da prikažemo kako se nalazimo na istim talasnim dužinama i to smo i učinile, samo smo svojim radovima dopunile jedna drugu”, ocjenjuje Tatjana.

DJ-ka iz Bara kazala je i da joj je ovo jedna od omiljenih saradnji koje je ostvarila do sada.

“Bilo mi je zanimljivo upoznati Ivanu i pričat sa njom inače, nevezano za ovaj projekat, a što se tiče saradnje, bilo je lako sarađivati sa njom, sad ne znam jel’ zbog toga što smo obije žene ili zbog toga što smo takve osobe kakve jesmo”, dodaje ona.

Tanya je istakla koliko joj je bilo bitno da njihovo djelo ne karakteriše premračna i negativna atmosfera, pa je “Alisa u zemlji tehno čuda” bila idealna osnova.

“Nismo htjele da ova epizoda bude puna negativnih emocija, htjele smo radost i ples. Ivana je ponudila Alisu, meni se to strašno dopalo. Imala sam dosta vremena da pripremim set, prvo sam planirala drugačiju vrstu tehna, ali sam snimila par različitih mikseva i nije mi to bilo to. Zato sam poslije napravila novi folder i ubacila muziku sa sve kontra emocijama koje mi prijaju i ispalo je odlično. Set je energičan, tjera na ples, bar mene, sa puno različitih bitova i dimenzija”, ukazala je Baranka.

Baš zbog pomenutih kontrasta za Ivanu Pejović je ovo bila do sad najizazovnija epizoda “Tetracysta”.

Pejović
Pejovićfoto: Privatna arhiva

“Rizično je odlučiti se na ovakav poduhavat koji prskosi svojim temeljima, svijetlo nasuprot tame, nasuprot deformacije koju zastupa mejnstrim... Za mene je Alisa sreća dok je gledam isto koliko i tehno dok ga slušam”, priča podgorička umjetnica.

Tanya je oduševljena Ivaninim projektom, podkastom “The Tetracyst”, za koji smatra da je lansiran u prvom trenutku za to.

“Naravno da mi se sviđa podkast, jer je to nešto novo za Crnu Goru, to je odličan i vrlo inspirativan korak za crnogorsku umjetnost i mislim da je baš sad ovaj period, s obzirom na generalno stanje u zemlji, pravi za ovakav neki projekat. Da publika ima što da pogleda i posluša od kuće, kad se već žurke ne mogu praviti, a i mi artisti da se imamo gdje pokazati”, smatra ona.

Kreativnosti ne manjka

Pandemija koronavirusa i sve što je došlo sa njom nije je, kaže Baranka, nimalo poremetila.

“Kreativnost nije u manjku. Trenutno je moja glavna uloga da budem mama, pa korona nije imala neki veliki uticaj na moj život i svakodnevicu. Kad se nagledam svakakvih snimaka po internetu vezanih za tu temu zna da me uhvati strah, generalno za cijeli svijet, ali brzo prođe. Strašno mi nedostaju nastupi i žurke, osjećam se kao da mi fali jedan dio mene. Nažalost, tu prazninu ništa, pa ni ovakvi projekti poput ‘Tetracysta’, koliko god da mi prijaju, ne može ispuniti. Ništa osim dobre žurke. Mjere NKT-a ne bih da komentarišem jer su dosadne, a umjetnici su i bez korone svakako prepušteni sami sebi, tako da tu nije bilo neke bitne promjene”, priča Tanya.

Ni Ivani ne manjka kreativnosti i inicijativa, ona je posvećena svom poslu potpuno i namjerava da svoju priču samo još više proširi i podigne na više nivoe. “The Tetracyst” će postati internacionalan.

“Biznis mi je u agendi trenutno. Dogovorila sam sljedeću saradnju sa VYN1 iz Perua, nova sezona će ići na proljeće. Polako razvijam klupko, uletjela sam u sve ovo kao Alisa u rupu. Istražujem, analiziram, učim, ima mnogo toga što želim da uradim, u procesu sam, uživam u kreativnom činu koji zna biti mučan, bukvalno je iz tame u svjetlo na ‘reverse’”, zaključuje ona.

Bonus video: