Nik Kejv napao BBC zbog cenzure pjesme “Fairytale of New York“ grupe The Pogues

Riječ je o numeri koja je nastala 1987. godine u kojoj Šejn Mekgouan, pjevač grupe The Pogues i Kirsti Mekol “glume” ljubavni par

1955 pregleda 1 komentar(a)
Nik Kejv, Foto: Nik Kejv
Nik Kejv, Foto: Nik Kejv

Prije dvije sedmice BBC Radio 1 odlučio je da cenzuriše jednu od najpopularnijih božićnih pjesama, “Fairytale of New York“ grupe The Pogues koju su otpjevali zajedno s Kirsti Mekol.

Riječ je o numeri koja je nastala 1987. godine u kojoj Šejn Mekgouan, pjevač grupe The Pogues i Kirsti Mekol “glume” ljubavni par.

BBC Radio 1 odlučio je da utiša trenutak kada Šejn spomene riječ “slut” pa je stih u kojem se pominje “jadna pede*čina“ zamijenjen izrazom “bijedan”. U svom službenom objašnjenju, BBC je objavio kako su svjesni da je mlađa publika posebno osjetljiva na uvredljive izraze koji se tiču roda i pola pa su odlučili da emituju verziju u kojoj Kirsti pjeva alternativnu verziju teksta, a tu verziju im je dostavila izdavačka kuća.

Takva cenzura izazvala je raznolike reakcije u Velikoj Britaniji, a jedan od onih koji je posebno ogorčen je Nik Kejv. On je na svojoj Red Hand Letters stranici objavio:

“Ideja da se riječi ili stih u pjesmi može jednostavno zamijeniti drugom a da se pri tome ne počini značajna šteta je ideja koju mogu da podrže oni koji nemaju pojma o osjetljivoj prirodi pisanja pjesama“, napisao je Kejv i nastavio:

“Promjena riječi ‘peder*ina’ besmislenom riječi ‘bijednik’ uništava pjesmu umanjujući njen esencijalni i najodvažniji trenutak, ogoljujući njenu vrijednost. Time su se umiješali u pjesmu, kompromitovali je, ukrotili je i kastrirali pa se ona više ne može nazivati velikom pjesmom. To je numera koja je izgubila svoju istinu, svoju čast i integritet, pjesma koja je kleknula i dopustila BBC-ju da iskaže strogoću i obavi prljavi posao”.

Što se tiče tvrdnje BBC-a kako je riječ o uvredljivoj kompoziciji za dio publike, Kejv tvrdi da je to moguće, ali da je onda trebalo da zabrane emitovanje pjesme.

“Na kraju, žao mi je pjesme ‘Fairytale of New York’ koja je veličanstveno problematična, kao što to velika umjetnička djela često i jesu, i koju izvodi jedan od najnepristojnijih i najbuntovnijih bendova današnjice, čiji su koncerti potpuni i trijumfalni nered, toliki da treba da budu viđeni da bi se u to povjerovalo“, zaključio je Kejv.

Bonus video: