"Ksenija Cicvarić još nema pravu nasljednicu"

Nagrada za afirmaciju i popularizaciju tambure “Dr Sabro Šabanović” pripala je ove godine tamburaškom orkestru KUD-a ''Koškani'' iz Hrvatske
202 pregleda 1 komentar(a)
festival tamburaških orkestara, Foto: Jadranka Ćetković
festival tamburaških orkestara, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 04.08.2018. 17:53h

Popularna novosadska grupa "The Frajle” oduševila je bjelopoljsku publiku na 16. Internacionalnom festivalu tamburaških orkestara u Bijelom Polju, koji je otvoren sinoć na gradskom trgu.

Marija Mirković, Nataša Mihajlović, Jelena i Nevena Buča izvodile su pjesme od čardaša, pop-roka, do šanjsonjera.

Na festivalu su pored Crne Gore nastupili tamburaši iz Srbije, Hrvatske, Makedonije.

Nastupom u Bijelom Polju su zadovoljne članice The Frajle iz Novog Sada.Mirković je kazala das u uživale sa sjajnom bjelopoljskom publikom.

“Potrudile smo se da i na ovo nastupu budemo drugačije i da se prilagodimo atmosferi grada, koji je ovih dana defintivno u znaku tamburice”, kazala je ona.

“Uživale smo prilagođavajući svoj nastup ovom festivalu. Naše pjesme svakako u sebi sadrže taj tračak Vojvodine i tamburice”, kazala je Mihajlović.

Buča je kazala da ih je ovaj nastpu podstakao da razmišljaju da urade nešto drugačije i da se nada da će uskoro obraditi neku stariju narodnu pjesmu.

Festival je ove godine posvećen i istaknutoj interpretatorki crnogorskih izvornih pjesama Kseniji Cicvarić. U tom dijelu programa pod nazivom “21 godina poslije''. u okviru kojeg su nastupili Šukrija Žuti Serhatlić, Tanja Šeter, Nedžib Delić i Milena Pantović.

Šukrija Žuti Serhatlić, koji je uz profesora muzičke Profesor muzičke akademije na Cetinju Senada Gačevića inicirao obilježavanje.

Profesor muzičke akademije na Cetinju Senad Gačević i Šukrija Žuti Serhatlić inicirali projekat obilježavanja, je kazao da su željeli da urade nešto kako bi njen rad upoznao širi broj ljudi, naročito mladih.

“Od Ksenije potiče sve što sam naučio od naše lijepe crnogorske pjesme i sevdalinke Ovaj projekat je dug prema njoj, jer ni poslije toliko godina ona nema nasljednicu".

Nagrada za afirmaciju i popularizaciju tambure “Dr Sabro Šabanović” pripala je ove godine tamburaškom orkestru KUD-a ''Koškani'' iz Hrvatske.

Članica orkestra Maja Šišić je kazala da je velika čast dobiti ovakvo priznanje.

“Ovo je naš drugi nastup u Bijelom Polju. MI njegujemo hrvatske narodne pjesme i plesove, ali uvijek nastojimo biti svojevrsna autentična veza između muzičke tradicije i muzičkih izraza današnjice”, kazala je ona.

Bjelopoljci su uživali u poznatim melodijama o rodnom gradu “Bjelopoljskih tamburaša” a posebno ih je oduševio debi nastup sugrađanke, solistice gradskog hora Aleksandre Saške Vojinović - Rakonjac, kćerke Slavka Vojinovića, koji je bio utemeljevač TO “Bjelopoljski tamburaši” i uz dr Sabra Šabanović, Kruna Basekića i Draga Markovića dao doprinos pokretanju FTO.

Savjet Festivala je uručio nagrade, zahvalnice i priznanja i pojedincima.

“Već 14 godina nastupamo na ovom festivalu, putovao sam svijetom ali zahvalniju publiku nijesam sreo. Festival tamburaških orkestara u Bijelom Polju bio jer moja inspiracija da uđem u tamburašku avanturu i zahvaljujući njemu uspio sam da i moj narod obradujem ovakvom manifetsacijom”, kazao je Veličkovski, dodajući da je uvjeren da će Bijelo Polje Crna Gora nastaviti ovu lijepu tradiciju.

Prije početka festivala u Centru za kulturu je otvorena izložba slika Miomira Miša Vemića.

Večeras, druge večeri festivala, pored tamburaša iz Crne Gore, Srbije i Mađarske, nastupa i Hari Mata Hari, a u 18 časova u Centru za kuluturu će biti promovisana knjiga autora Senada Gačevića i Senada Kazića ''Đevojko, zlatna jabuko''.

Bonus video: