Pogledajte novi spot Darka Rundeka

Projekat “Brisani prostor” propratiće premijera singla “Mila” na portalu Vijesti u 12 sati

4574 pregleda 23 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Menart
Foto: Menart

Novi album, dvostruki EP „Brisani prostor“(Menart), Rundeka & Ekipe od danas dostupan je u fizičkoj prodaji, online prodaji putem webshopa, ali i na svim streaming servisima. Izlazak ovog studijskog izdanja, Rundek & Ekipa popratili su i novim, trećim po redu, službenim singlom s albuma - pjesmom „Mila“.

Cjelina “Brisanog prostora” ispričana je kroz dvije priče: “Do” i “Od” koje se međusobno dopunjuju i slušalac može birati njihov redosljed. Pet pjesama je na jednom i pet na drugom CD-u. Likovi u tim pričama na brisanom su prostoru između kraja i početka, prenuli su se i u njima odjekuje svijet na prekretnici.

Oni na intiman način govore o globalnom, na poseban način govore o univerzalnom, na specifičan način govore o uopštenom. Album u cjelini sadržajno opisuje vrijeme i turbulencije koje drmaju sadašnji trenutak. I raniji albumi sa Cargo Orkestrom i Triom proizlazili su u muzičkom smislu iz saradnje, a ovo je prvi album poslije Haustora na kojem se pojavljuju kompozicije i tekstovi drugog autora - Roka Crnića. Na cjelokupnu saradnju i nastanak albuma, osvrnuo se i Darko Rundek:

„Naše su probe i snimanja najčešće počinjali i završavali u zajedničkom sviranju ‘na slušanje’. Jednostavno bismo zajedno zaljuljali tišinu i puštali da nas vodi kroz otvorene forme, ne svirajući instrumente nego muziku. Kad bi ta muzika pitala za pjesmu, pojavljivale su se riječi, ponekad improvizirane, ponekad iz skladišta Rokovih i mojih bilješki. Snimke tog rada poslužile su kao osnova EP-a ‘Od”, ističe Rundek i dodaje da su na EP-u “Do” pet pjesama na kojima su aranžmanski radili i snimili ih u DM studiju s Marijom i Zvonimirom Domazetom.

“Ima Rokovih i mojih pjesama, a za više njih zajedno potpisujemo kompoziciju i tekst. On je puno učinio za kristalizovanje pjesama iz otvorenog i kreativnog materijala koji je iz cijele Ekipe obilato izvirio. Igor Pavlica je svirao trubu i pjevao. Saksofonistkinja Ana Kovačić je s njim zajedno slagala brass linije, ali i svirala tenor saksofon, bubnjeve, sintisajzer i gitaru. Bubnjar Silvio Bočić svirao je i gitaru, a Miro Manojlović udaraljke i vibrafon. Ja sam sebi dao oduška na električnoj gitari, a Roko Crnić je svirao bas i pjevao. Maja Posavec je poklonila prateće glasove na dvije pjesme, a David Vid Rundek pridružio nam se na više proba. Možemo čuti njegov glas na pjesmi “New World”. Kad su svi materijali bili snimljeni, prihvatio sam se produkcije, izbora, montaže, miksanja i dosnimavanja. Taj je proces bio dugotrajan i poman“, ispričao je Rundek.

Bonus video: