Spotify suočen s tužbom teškom 1,6 milijardi dolara

Spotify je ranije pristao da platiti više od 43 miliona dolara zbog neplaćanja naknada za neke od pjesama koje je učinila dostupnim korisnicima
0 komentar(a)
Spotify, Foto: Shutterstock.com
Spotify, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 03.01.2018. 09:47h

Internet servis za striming muzike Spotify prošle sedmice dobio je tužbu izdavačke kuće Wixen Music Publishing zbog navodnog korišćenja hiljade pjesama, uključujući i one Nila Janga, Doors-a i Toma Petija, bez dozvole i naknade muzičkom izdavaču.

Wixen, koji ima ekskluzivna prava na pjesme poput "Free Fallin" Toma Petija, ili "Light my Fire" grupe Doors, traži naknadu štete od najmanje 1,6 milijardi dolara.

Spotify nije dobio obveznu licencu od Wixena koja bi mu dopustila reprodukciju i distribuciju pjesama, navodi se u tužbi podnesenoj saveznom sudu u Kaliforniji, prenosi agencija Hina.

Spotify je odbio da komentariše podizanje tužbe.

U maju 2017. godine, Spotify je pristao da platiti više od 43 miliona dolara zbog neplaćanja naknada za neke od pjesama koje je učinila dostupnim korisnicima.

Vrijednost Spotifyja, koji za ovu godinu planira izlistavanje dionica na berzi, skočila je u posljednjih nekoliko mjeseci oko 20 odsto, na najmanje 19 milijardi dolara.

Bonus video: